Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Rośnie w polskich lasach do późnej jesieni i chociaż jest grzybem jadalnym, bardziej cieszy oko niż podniebienie. Mało kto ją zbiera, bo jesteśmy przyzwyczajeni do tego, żeby uważać na grzyby o intensywnej kolorystyce. Ekspert pokazuje, jak dokładnie wygląda lakówka ametystowa.
Fioletowe grzybki są niczym leśna biżuteria, więc trudno przejść obok nich obojętnie. Intensywny kolor kapeluszy przyciąga wzrok, ale niewiele osób schyla się po to, aby zebrać je do koszyka. Z opinii na blogach kulinarnych wnioskuję, że lakówka jest niezbyt smaczna, chociaż nie jest trująca. Jeśli masz ochotę, możesz zamarynować ją do słoików, a na rodzinnych przyjęciach podawać jako nieoczywistą przekąskę.
Pinsa z grzybami, karmelizowaną cebulą i serowym kremem. Sprawdzi się jako przekąska i kolacja
Wypatruj ich na Wszystkich Świętych
Lakówki ametystowe są często spotykane w lasach liściastych lub mieszanych, a najlepiej im w pobliżu buków. Możesz się na nie natknąć również w parkach, ogrodach lub na cmentarzach. Naukowcy zauważyli, że zazwyczaj pojawiają się w podłożach o wysokiej zawartości amoniaku i związków azotu, czyli tam, gdzie w glebie znajduje się dużo próchnicy.
"Ciekawostka, która dodaje jej tajemniczości: lakówka ametystowa potrafi wyrastać tam, gdzie w ziemi znajduje się więcej rozkładającej się materii organicznej – także tej pochodzenia zwierzęcego. Dlatego czasem można ją spotkać w miejscach, gdzie... kiedyś coś (lub ktoś) zostało zakopane" – pisze grzyboznawca Wiesław Kamiński na Facebooku.
Autor profilu i strony o grzybach, Wiesław Kamiński, w nagraniu na Facebooku pokazuje, jak dokładnie wyglądają lakówki. To zazwyczaj niewielkich rozmiarów owocniki, osiągające do 12 cm wysokości. U młodych – gładkie, fioletowe kapelusze mają półkulisty kształt, starsze wywijają do góry lekko pofalowane brzegi. Pod spodem widać blaszki.
Las pełen nieoczywistych skarbów
Jeśli masz ochotę, możesz zebrać grzyby i wrzucić na patelnię lub do marynaty, ale najpierw upewnij się, że przed twoimi oczami znajduje się lakówka ametystowa, a nie podobny do niej strzępiak ziemistoblaszkowy, który również pojawia się w kolorze liliowym. Trujący grzyb rozpoznasz po lekkim garbie na kapeluszu i intensywnie nieprzyjemnym zapachu. Jadalne grzyby charakteryzuje delikatny aromat, przypominający rzodkiewkę lub rzepę.
Podczas wizyty na cmentarzu w dzień Wszystkich Świętych warto spojrzeć pod nogi, bo przegapienie tego leśnego skarbu to wielka strata.
Brzmi mrocznie? Może trochę, ale taki właśnie jest las – pełen życia, śmierci i nieustannego krążenia materii – dodaje grzyboznawca.
Jak przygotować lakówki ametystowe?
Lakówki wystarczy oczyścić na sucho z ziemi i runa leśnego. Możesz delikatnie przepłukać je pod bieżącą wodą, a następnie osuszyć na ręczniku papierowym. W całości wrzuć na patelnię z roztopionym masłem. Smaż przez kilka minut, po czym dopraw solą, papryką i świeżo zmielonym pieprzem. Możesz również dodać je do jajecznicy lub zamarynować z cebulą i plasterkami marchewki.