Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate

Oczywiste jest to, że zaczynając gotować, chcemy przygotować jak najlepszy posiłek. A jednak często przez drobne błędy wychodzi kulinarna klapa. Tak samo jest przy smażeniu grzybów – to niby nieskomplikowany produkt, ale przez jeden błąd potrafią wyjść bez smaku i o żylastej konsystencji.

Najgorszy błąd przy smażeniu grzybówNajgorszy błąd przy smażeniu grzybów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Po udanym grzybobraniu wracamy do domu z koszem pełnym pięknych okazów. Trzeba je dokładnie oczyścić, upewnić się, czy są jadalne, a następnie przystąpić do dalszej obróbki, tj. suszenia, marynowania lub smażenia. Dziś skupimy się na tym ostatnim sposobie, a konkretnie, jak nie popełnić błędu podczas smażenia grzybów, który może zrujnować ich kulinarny potencjał.

Schab z kremowym sosem na bazie leśnych grzybów. Pyszny obiad prosto z piekarnika

Dlaczego grzyby po usmażeniu są miękkie i glutowate?

Większość grzybów składa się głównie z wody, dlatego wrzucenie ich od razu na patelnię z tłuszczem kończy się dużym rozczarowaniem. Zamiast smażenia, dochodzi do duszenia – grzyby puszczają wodę, a całość zaczyna się gotować. W efekcie zamiast smacznych, jędrnych grzybów wychodzą miękkie i niedobre. Taki sposób przygotowania odbiera im cały potencjał, czyli głęboki smak i piękny, leśny zapach.

Najczęstszy błąd podczas smażenia grzybów

Najgorszym błędem, który popełnia wiele osób, jest wrzucanie świeżych grzybów bezpośrednio na gorące masło klarowane lub olej - zwłaszcza w dużej ilość naraz, zamiast partiami. Na patelni zaczyna zbierać się woda, a grzyby nie mają szans się przyrumienić i zaczynają się dusić, tracąc jędrną strukturę. Jeszcze gorzej, jeśli podkręcisz ogień – wtedy szybko przypalają się z zewnątrz, a w środku pozostają wilgotne. Rezultat jest jeden: smak i struktura są nie do uratowania.

Jak prawidłowo smażyć grzyby?

Jeśli zależy ci na jak najlepszym wydobyciu smaku grzybów, zdecyduj się na smażenie ich na suchej patelni – choć dla mniej doświadczonych kucharzy może to brzmieć jak przepis na spalone grzyby, warto spróbować. Zacznij od suchej, dobrze rozgrzanej patelni (najlepiej żeliwnej albo teflonowej) i smaż grzyby partiami, bez tłuszczu.

Uważnie obserwuj grzyby, aby się nie przypaliły, mieszaj je co jakiś czas i cierpliwie czekaj, aż odparuje z nich cała woda. Gdy lekko się zarumienią, dopiero wtedy dodaj tłuszcz i przyprawy. Podobnie postępuj z cebulą i czosnkiem, aby nie dodać nadmiaru wilgoci. W ten sposób osiągniesz efekt smacznych i jędrnych grzybów, które wspaniale wzbogacą smak twoich potraw.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Jajecznica po bałkańsku jest puszysta i aromatyczna. Po prostu palce lizać!
Jajecznica po bałkańsku jest puszysta i aromatyczna. Po prostu palce lizać!
Zjadł śniadanie w tatrzańskim schronisku. Opowiedział nam, czy było warto
Zjadł śniadanie w tatrzańskim schronisku. Opowiedział nam, czy było warto
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne