WAŻNE
TERAZ

Domen Prevc zwyciężył w Wiśle. Polak dopiero piąty

Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate

Oczywiste jest to, że zaczynając gotować, chcemy przygotować jak najlepszy posiłek. A jednak często przez drobne błędy wychodzi kulinarna klapa. Tak samo jest przy smażeniu grzybów – to niby nieskomplikowany produkt, ale przez jeden błąd potrafią wyjść bez smaku i o żylastej konsystencji.

Najgorszy błąd przy smażeniu grzybówNajgorszy błąd przy smażeniu grzybów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Po udanym grzybobraniu wracamy do domu z koszem pełnym pięknych okazów. Trzeba je dokładnie oczyścić, upewnić się, czy są jadalne, a następnie przystąpić do dalszej obróbki, tj. suszenia, marynowania lub smażenia. Dziś skupimy się na tym ostatnim sposobie, a konkretnie, jak nie popełnić błędu podczas smażenia grzybów, który może zrujnować ich kulinarny potencjał.

Schab z kremowym sosem na bazie leśnych grzybów. Pyszny obiad prosto z piekarnika

Dlaczego grzyby po usmażeniu są miękkie i glutowate?

Większość grzybów składa się głównie z wody, dlatego wrzucenie ich od razu na patelnię z tłuszczem kończy się dużym rozczarowaniem. Zamiast smażenia, dochodzi do duszenia – grzyby puszczają wodę, a całość zaczyna się gotować. W efekcie zamiast smacznych, jędrnych grzybów wychodzą miękkie i niedobre. Taki sposób przygotowania odbiera im cały potencjał, czyli głęboki smak i piękny, leśny zapach.

Najczęstszy błąd podczas smażenia grzybów

Najgorszym błędem, który popełnia wiele osób, jest wrzucanie świeżych grzybów bezpośrednio na gorące masło klarowane lub olej - zwłaszcza w dużej ilość naraz, zamiast partiami. Na patelni zaczyna zbierać się woda, a grzyby nie mają szans się przyrumienić i zaczynają się dusić, tracąc jędrną strukturę. Jeszcze gorzej, jeśli podkręcisz ogień – wtedy szybko przypalają się z zewnątrz, a w środku pozostają wilgotne. Rezultat jest jeden: smak i struktura są nie do uratowania.

Jak prawidłowo smażyć grzyby?

Jeśli zależy ci na jak najlepszym wydobyciu smaku grzybów, zdecyduj się na smażenie ich na suchej patelni – choć dla mniej doświadczonych kucharzy może to brzmieć jak przepis na spalone grzyby, warto spróbować. Zacznij od suchej, dobrze rozgrzanej patelni (najlepiej żeliwnej albo teflonowej) i smaż grzyby partiami, bez tłuszczu.

Uważnie obserwuj grzyby, aby się nie przypaliły, mieszaj je co jakiś czas i cierpliwie czekaj, aż odparuje z nich cała woda. Gdy lekko się zarumienią, dopiero wtedy dodaj tłuszcz i przyprawy. Podobnie postępuj z cebulą i czosnkiem, aby nie dodać nadmiaru wilgoci. W ten sposób osiągniesz efekt smacznych i jędrnych grzybów, które wspaniale wzbogacą smak twoich potraw.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥