Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji

Sezon na grzyby w pełni, więc i zupa grzybowa pojawia się w codziennym jadłospisie wielu Polaków. Robert Makłowicz ma swój sprawdzony i dość niecodzienny sposób na to, by podkręcić jej smak.

Robert Makłowicz ma swój sposób na grzybowąRobert Makłowicz ma swój sposób na grzybową
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram
Ewa Malinowska

Aromatyczna zupa grzybowa to kwintesencja jesiennej kuchni. Robiły ją nasze babcie i to nie tylko na święta, teraz kolejne pokolenie rusza do lasów z koszykami. Jedni zabielają zupę śmietanką, inni blendują na gładki krem. Robert Makłowicz sięga za to po porto, czerwone wino z Portugalii. W połączeniu ze śmietanką i żółtkami zamienia zupę grzybową w wyjątkowe danie jak z najlepszej restauracji.

Dodaj grzyby do chlebka. Nie zostaną nawet okruszki

Zupa grzybowa z winem

Zima to idealny czas na zupy, które otulają ciepłem i sycą. Grzybowa według przepisu Roberta Makłowicza wyróżnia się dzięki jednemu, nieoczywistemu składnikowi, który wzbogaca jej smak — znanym portugalskim winem.

Grzyby są naturalnym, bogatym źródłem umami, czyli piątego smaku, który odpowiada za "mięsny", esencjonalny i pełny posmak. Słodkie i lekko nuty porto doskonale podkreślają i wzmacniają naturalne umami grzybów. Dzięki temu zupa grzybowa zyskuje więcej głębi i bogatego smaku, bez konieczności użycia dużej ilości mięsa czy dodatkowych wzmacniaczy.

Zupa grzybowa
Zupa grzybowa © Adobe Stock

Lekka słodycz porto równoważy także ziemisty, leśny posmak grzybów. Zamiast typowej, prostej, śmietankowej grzybowej, otrzymujemy danie jak z najlepszej restauracji. Podczas gotowania zdecydowana większość alkoholu z porto odparowuje, pozostawiając po sobie jedynie aromat, więc nie musisz obawiać się procentów.

Składniki:

  • 500 g świeżych prawdziwków,
  • 1 litr wywaru warzywnego,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 2 żółtka,
  • pół szklanki słodkiej śmietanki
  • kieliszek porto
  • posiekana natka pietruszki i koperek,
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby dokładnie oczyść i pokrój na średnie kawałki.
  2. Cebulę zeszklij na maśle, dodaj do niej grzyby i smaż przez 10-12 minut aż do lekkiego zrumienienia.
  3. Dopraw solą i pieprzem, dodaj mąkę i dobrze wymieszać.
  4. Stopniowo wlewaj wywar warzywny, aby uniknąć grudek.
  5. Do gotującej się zupy dodaj kieliszek porto i gotuj na średnim ogniu przez 30 minut.
  6. Śmietankę połączyć z żółtkami.
  7. Stopniowo dodawaj mieszankę do zupy. Rób to powoli, aby uniknąć jej ścięcia.

Zupę posyp posiekanymi ziołami i podawaj z pieczywem lub ziemniakami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój