Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Sezon na grzyby w pełni, więc i zupa grzybowa pojawia się w codziennym jadłospisie wielu Polaków. Robert Makłowicz ma swój sprawdzony i dość niecodzienny sposób na to, by podkręcić jej smak.
Aromatyczna zupa grzybowa to kwintesencja jesiennej kuchni. Robiły ją nasze babcie i to nie tylko na święta, teraz kolejne pokolenie rusza do lasów z koszykami. Jedni zabielają zupę śmietanką, inni blendują na gładki krem. Robert Makłowicz sięga za to po porto, czerwone wino z Portugalii. W połączeniu ze śmietanką i żółtkami zamienia zupę grzybową w wyjątkowe danie jak z najlepszej restauracji.
Dodaj grzyby do chlebka. Nie zostaną nawet okruszki
Zupa grzybowa z winem
Zima to idealny czas na zupy, które otulają ciepłem i sycą. Grzybowa według przepisu Roberta Makłowicza wyróżnia się dzięki jednemu, nieoczywistemu składnikowi, który wzbogaca jej smak — znanym portugalskim winem.
Grzyby są naturalnym, bogatym źródłem umami, czyli piątego smaku, który odpowiada za "mięsny", esencjonalny i pełny posmak. Słodkie i lekko nuty porto doskonale podkreślają i wzmacniają naturalne umami grzybów. Dzięki temu zupa grzybowa zyskuje więcej głębi i bogatego smaku, bez konieczności użycia dużej ilości mięsa czy dodatkowych wzmacniaczy.
Lekka słodycz porto równoważy także ziemisty, leśny posmak grzybów. Zamiast typowej, prostej, śmietankowej grzybowej, otrzymujemy danie jak z najlepszej restauracji. Podczas gotowania zdecydowana większość alkoholu z porto odparowuje, pozostawiając po sobie jedynie aromat, więc nie musisz obawiać się procentów.
Składniki:
- 500 g świeżych prawdziwków,
- 1 litr wywaru warzywnego,
- 1 łyżka masła,
- 1 cebula,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 2 żółtka,
- pół szklanki słodkiej śmietanki
- kieliszek porto
- posiekana natka pietruszki i koperek,
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Grzyby dokładnie oczyść i pokrój na średnie kawałki.
- Cebulę zeszklij na maśle, dodaj do niej grzyby i smaż przez 10-12 minut aż do lekkiego zrumienienia.
- Dopraw solą i pieprzem, dodaj mąkę i dobrze wymieszać.
- Stopniowo wlewaj wywar warzywny, aby uniknąć grudek.
- Do gotującej się zupy dodaj kieliszek porto i gotuj na średnim ogniu przez 30 minut.
- Śmietankę połączyć z żółtkami.
- Stopniowo dodawaj mieszankę do zupy. Rób to powoli, aby uniknąć jej ścięcia.
Zupę posyp posiekanymi ziołami i podawaj z pieczywem lub ziemniakami. Smacznego!