Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia

Zupa pomidorowa w Polsce to klasyk, który nadal chętnie jest przygotowywany w poniedziałki na rosole z niedzieli. Wystarczy wymieszać z koncentratem, dodać ryż lub makaron i już mamy gotowe nowe danie na obiad. Robert Makłowicz nie przepada za taką wersją – woli uzyskać głębszy smak i aromat pomidorówki, w czym pomaga dodatek we włoskim stylu.

Makłowicz podkręca smak zupy pomidorowej w stylu włoskimMakłowicz podkręca smak zupy pomidorowej w stylu włoskim
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Canva, YouTube
Anna Galuhn

Czerwone lub białe wino jestem częstym gościem w potrawach kuchni włoskiej. Doskonale poprawia smak duszonego mięsa, warzyw i sosów. Często pojawia się w przepisach na dania z owocami morza, które nasączone wytrawnym trunkiem nabierają jędrności, smaku i przyjemnego aromatu. Robert Makłowicz sugeruje, aby również do zupy pomidorowej dodać szklankę czerwonego wina – dla poprawy koloru i głębi smaku.

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów. Podaj z dodatkiem z dzieciństwa

Wiele osób stroni od napojów wyskokowych w kuchni, jednak w tradycji śródziemnomorskiej wino to częsty dodatek. Jeśli obawiasz się o niebezpieczne procenty, uspokajam – pod wpływem gotowania alkohol się ulatnia, a w pomidorówce pozostaje tylko smak i aromat. Według znanego krytyka kulinarnego wino potrafi wydobyć z pomidorów to, co najlepsze.

Jak zrobić pomidorówkę z czerwonym winem?

Robert Makłowicz sugeruje, żeby zacząć od zeszklenia drobno posiekanej cebulki i czosnku na maśle lub oliwie. Gdy zrobią się miękkie, a ich aromat wypełni całą kuchnię, dodaj pomidory – warto je wcześniej sparzyć i obrać ze skórki, chyba że masz w planach późniejsze przecieranie zupy przez sito. W wersji na szybko możesz sięgnąć po dobre pomidory z puszki.

Do pomidorów dodaj bulion (w tym momencie możesz wykorzystać wczorajszy rosół lub bulion warzywny) i gotuj przez ok. 15 minut. Następnie wlej szklankę czerwonego wytrawnego wina. Gotuj przez kolejne 10 minut, aby zupa nabrała smaku, a alkohol odparował. Na koniec dopraw solą, pieprzem i cynamonem – Robert Makłowicz uważa, że korzenne nuty świetnie uzupełniają smak klasycznej pomidorówki.

Tak wino wpływa na smak pomidorów

Z punktu widzenia nauki dodanie czerwonego wina do zupy pomidorowej to coś więcej niż kulinarna ekstrawagancja. Dobre wytrawne wino zawiera kwasy organiczne, taniny i związki fenolowe, które reagują z kwasami i cukrami obecnymi w pomidorach. W efekcie ich smak staje się pełniejszy i bardziej złożony – co prawda kwasowość pomidorów nie znika, ale zostaje zrównoważona przez głębsze nuty wina.

Podczas gotowania odparowuje alkohol, natomiast pozostają aromaty estrów i aldehydów, które nadają zupie lekko owocowy, zaokrąglony charakter. Dzięki winu zupa nabiera elegancji i charakteru, jakby przez chwilę gotowała się gdzieś między Toskanią a Dalmacją.

Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gdy nie mam czasu gotować wrzucam kilka produktów do piekarnika. Wychodzi najlepszy makaron
Gdy nie mam czasu gotować wrzucam kilka produktów do piekarnika. Wychodzi najlepszy makaron
Przygotowałem na śniadanie, gdy piekarnia była zamknięta. Rodzina zjadła do ostatniego okruszka
Przygotowałem na śniadanie, gdy piekarnia była zamknięta. Rodzina zjadła do ostatniego okruszka
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu