Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia

Zupa pomidorowa w Polsce to klasyk, który nadal chętnie jest przygotowywany w poniedziałki na rosole z niedzieli. Wystarczy wymieszać z koncentratem, dodać ryż lub makaron i już mamy gotowe nowe danie na obiad. Robert Makłowicz nie przepada za taką wersją – woli uzyskać głębszy smak i aromat pomidorówki, w czym pomaga dodatek we włoskim stylu.

Makłowicz podkręca smak zupy pomidorowej w stylu włoskimMakłowicz podkręca smak zupy pomidorowej w stylu włoskim
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Canva, YouTube
Anna Galuhn

Czerwone lub białe wino jestem częstym gościem w potrawach kuchni włoskiej. Doskonale poprawia smak duszonego mięsa, warzyw i sosów. Często pojawia się w przepisach na dania z owocami morza, które nasączone wytrawnym trunkiem nabierają jędrności, smaku i przyjemnego aromatu. Robert Makłowicz sugeruje, aby również do zupy pomidorowej dodać szklankę czerwonego wina – dla poprawy koloru i głębi smaku.

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów. Podaj z dodatkiem z dzieciństwa

Wiele osób stroni od napojów wyskokowych w kuchni, jednak w tradycji śródziemnomorskiej wino to częsty dodatek. Jeśli obawiasz się o niebezpieczne procenty, uspokajam – pod wpływem gotowania alkohol się ulatnia, a w pomidorówce pozostaje tylko smak i aromat. Według znanego krytyka kulinarnego wino potrafi wydobyć z pomidorów to, co najlepsze.

Jak zrobić pomidorówkę z czerwonym winem?

Robert Makłowicz sugeruje, żeby zacząć od zeszklenia drobno posiekanej cebulki i czosnku na maśle lub oliwie. Gdy zrobią się miękkie, a ich aromat wypełni całą kuchnię, dodaj pomidory – warto je wcześniej sparzyć i obrać ze skórki, chyba że masz w planach późniejsze przecieranie zupy przez sito. W wersji na szybko możesz sięgnąć po dobre pomidory z puszki.

Do pomidorów dodaj bulion (w tym momencie możesz wykorzystać wczorajszy rosół lub bulion warzywny) i gotuj przez ok. 15 minut. Następnie wlej szklankę czerwonego wytrawnego wina. Gotuj przez kolejne 10 minut, aby zupa nabrała smaku, a alkohol odparował. Na koniec dopraw solą, pieprzem i cynamonem – Robert Makłowicz uważa, że korzenne nuty świetnie uzupełniają smak klasycznej pomidorówki.

Tak wino wpływa na smak pomidorów

Z punktu widzenia nauki dodanie czerwonego wina do zupy pomidorowej to coś więcej niż kulinarna ekstrawagancja. Dobre wytrawne wino zawiera kwasy organiczne, taniny i związki fenolowe, które reagują z kwasami i cukrami obecnymi w pomidorach. W efekcie ich smak staje się pełniejszy i bardziej złożony – co prawda kwasowość pomidorów nie znika, ale zostaje zrównoważona przez głębsze nuty wina.

Podczas gotowania odparowuje alkohol, natomiast pozostają aromaty estrów i aldehydów, które nadają zupie lekko owocowy, zaokrąglony charakter. Dzięki winu zupa nabiera elegancji i charakteru, jakby przez chwilę gotowała się gdzieś między Toskanią a Dalmacją.

Wybrane dla Ciebie
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci