Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka

Zanim pojawiły się pochłaniacze wilgoci, profesjonalne dehydratory i specjalne pojemniki, z suszonymi grzybami radzono sobie w inny sposób. Ten przedwojenny patent do dziś działa bez zarzutu.

Najlepszy sposób na przechowywanie grzybówNajlepszy sposób na przechowywanie grzybów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Chociaż wiele osób narzeka na jesienną aurę, to miłośnicy grzybobrania aż zacierają ręce na myśl o opadach. Im większe zapasy, tym więcej możliwości na wykorzystanie leśnych przysmaków. Jednym z najpopularniejszych sposobów na zachowanie ich smaku jest suszenie, doskonale znane w polskich domach od pokoleń. Jeśli zdarzyło ci się, że suszone borowiki czy podgrzybki straciły aromat, zmiękły czy spleśniały, pora wrócić do starego, przedwojennego patentu. Zbiory uratuje bowiem ryż.

Schab z kremowym sosem na bazie leśnych grzybów. Pyszny obiad prosto z piekarnika

Jak przechowywać suszone grzyby?

Odpowiednie ususzone grzyby potrafią stać w spiżarni długimi miesiącami, a nawet latami. Sekret ich długowieczności trwa w wilgoci, a właściwie w jej kontrolowaniu. Nawet idealnie wysuszony grzyb, zamknięty w słoiku w zbyt wilgotnym otoczeniu, zacznie absorbować parę wodną z powietrza. To prowadzi do jego mięknięcia, utraty chrupkości, a co najgorsze – do stworzenia idealnego środowiska dla rozwoju pleśni i larw.

Tutaj do akcji wkracza zwykły, biały ryż. Jego ziarna są doskonałym absorbentem, co oznacza, że błyskawicznie wchłaniają wilgoć. To tani, dostępny i prosty sposób na to, by nie zmarnować trudu włożonego w zbieranie i suszenie grzybów. Często stosowali go nasi dziadkowie i pradziadkowie, w szczególności w czasach przedwojennych. Czasami te stare patenty są godne tego, by sięgać po nie do dzisiaj.

Ryż do suszonych grzybów

Pierwszym krokiem jest odpowiednie wysuszenie grzybów. Tutaj nie ma miejsca na pośpiech, lepiej uzbroić się w cierpliwość. Wszystkie kapelusze powinny być dobrze wysuszone. Kapelusz powinien pękać z lekkim trzaskiem, a trzon musi być twardy jak drewienko. Jeśli masz wątpliwości, czy to już odpowiedni stopień wysuszenia, zostaw grzyby na dobę w przewiewnym miejscu, a dopiero później zamknij w słoiku.

Suszone grzyby
Suszone grzyby © Pixabay

Jak zastosować przedwojenną metodę ryżową?

  1. Użyj czystego, wyparzonego i idealnie suchego słoja z dobrze dokręcaną pokrywką.
  2. Wsyp garść surowego, białego ryżu na dno naczynia.
  3. Delikatnie dodaj suszone grzyby, szczelnie zakręć słoik.

Tak przygotowane słoiki z suszonymi grzybami przechowuj w suchym, ciemnym miejscu, z dala od kuchenki i od okien. Dzięki temu aromat jesiennego lasu zachowasz na długie lata.

Wybrane dla Ciebie
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem