Po weekendzie na grzybach robię aromatyczny farsz. Wkładam go do makaronu i zapiekam

Makaron z aromatycznym, grzybowym farszem od dawna należy do repertuaru moich ulubionych jesiennych kolacji. Nic więc dziwnego, że po udanym grzybobraniu postanowiłam go przygotować. Całość jest zapiekana w piekarniku razem z dodatkami, dzięki czemu posiłek doskonale rozgrzewa i syci.

Po włożeniu farszu do makaronu i zapieczeniu wychodzi pyszny obiPo włożeniu farszu do makaronu i zapieczeniu wychodzi pyszny obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Choć makaron nie zawsze kojarzy się z farszami, to istnieją takie rodzaje, które łatwo nimi wypełnić. W Polsce cannelloni nie jest tak popularny jak penne czy spaghetti, ale zdecydowanie warto się na niego skusić podczas zakupów.

Cannelloni to włoski makaron w formie dużych, pustych rurek, których długość i szerokość ułatwiają nadziewanie różnorodnymi farszami, w tym także grzybowymi.

Placki ziemniaczane z dodatkiem dyni. Niestandardowy sposób podania zaproponowała sztuczna inteligencja

Makaro z grzybami leśnymi

Leśne grzyby, takie jak borowiki, podgrzybki czy kurki, nadają potrawie głęboki, naturalny aromat lasu. Jesienią to jeden z najchętniej wybieranych składników do dań z makaronem. Połączenie cannelloni z grzybami to nie tylko hołd dla włoskiej kuchni, lecz także sposób na wykorzystanie bogactwa polskich lasów.

Zwykle makaron cannelloni nie wymaga wcześniejszego gotowania — wystarczy, że dobrze nasiąknie sosem podczas pieczenia. Jeśli jednak farsz jest bardzo gęsty, lepiej wcześniej podgotować rurki.

Cannelloni z grzybami leśnymi - przepis

Składniki na farsz:

  • 400 g grzybów leśnych,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa do smażenia,
  • 100 ml białego wytrawnego wina,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pół łyżeczki suszonego tymianku.

Składniki na sos:

  • 100 g śmietany 18 proc.,
  • 40 g startego sera żółtego,
  • pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej,
  • pół łyżeczki białego pieprzu,
  • sól do smaku.

Pozostałe składniki:

  • 200 g makaronu cannelloni,
  • tłuszcz do wysmarowania formy,
  • starty żółty ser na wierzch.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie oczyść grzyby z zanieczyszczeń i pokrój w cienkie plastry.
  2. Obierz cebule i pokrój je drobno, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Następnie zeszklij cebule i czosnek na rozgrzanej oliwie, dodaj grzyby i duś na małym ogniu przez około 20 minut, aż zmiękną.
  4. Wlej białe wino i gotuj, aż odparuje.
  5. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem.
  6. Podgotuj makaron w osolonym wrzątku (powinno to zająć ok. 3-4 minut), odcedź i ostudź.
  7. W misce wymieszaj śmietanę ze startym serem, gałką muszkatołową. Dopraw białym pieprzem i solą.
  8. Nadziej makaron farszem grzybowym, ułóż w natłuszczonej formie, polej sosem śmietanowym i posyp resztą sera.
  9. Piecz w 180 stopni Celsjusza przez 15 minut, aż ser się rozpuści i zarumieni. Gotowe!
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇