Po weekendzie na grzybach robię aromatyczny farsz. Wkładam go do makaronu i zapiekam

Makaron z aromatycznym, grzybowym farszem od dawna należy do repertuaru moich ulubionych jesiennych kolacji. Nic więc dziwnego, że po udanym grzybobraniu postanowiłam go przygotować. Całość jest zapiekana w piekarniku razem z dodatkami, dzięki czemu posiłek doskonale rozgrzewa i syci.

Po włożeniu farszu do makaronu i zapieczeniu wychodzi pyszny obiPo włożeniu farszu do makaronu i zapieczeniu wychodzi pyszny obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Choć makaron nie zawsze kojarzy się z farszami, to istnieją takie rodzaje, które łatwo nimi wypełnić. W Polsce cannelloni nie jest tak popularny jak penne czy spaghetti, ale zdecydowanie warto się na niego skusić podczas zakupów.

Cannelloni to włoski makaron w formie dużych, pustych rurek, których długość i szerokość ułatwiają nadziewanie różnorodnymi farszami, w tym także grzybowymi.

Placki ziemniaczane z dodatkiem dyni. Niestandardowy sposób podania zaproponowała sztuczna inteligencja

Makaro z grzybami leśnymi

Leśne grzyby, takie jak borowiki, podgrzybki czy kurki, nadają potrawie głęboki, naturalny aromat lasu. Jesienią to jeden z najchętniej wybieranych składników do dań z makaronem. Połączenie cannelloni z grzybami to nie tylko hołd dla włoskiej kuchni, lecz także sposób na wykorzystanie bogactwa polskich lasów.

Zwykle makaron cannelloni nie wymaga wcześniejszego gotowania — wystarczy, że dobrze nasiąknie sosem podczas pieczenia. Jeśli jednak farsz jest bardzo gęsty, lepiej wcześniej podgotować rurki.

Cannelloni z grzybami leśnymi - przepis

Składniki na farsz:

  • 400 g grzybów leśnych,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa do smażenia,
  • 100 ml białego wytrawnego wina,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pół łyżeczki suszonego tymianku.

Składniki na sos:

  • 100 g śmietany 18 proc.,
  • 40 g startego sera żółtego,
  • pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej,
  • pół łyżeczki białego pieprzu,
  • sól do smaku.

Pozostałe składniki:

  • 200 g makaronu cannelloni,
  • tłuszcz do wysmarowania formy,
  • starty żółty ser na wierzch.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie oczyść grzyby z zanieczyszczeń i pokrój w cienkie plastry.
  2. Obierz cebule i pokrój je drobno, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Następnie zeszklij cebule i czosnek na rozgrzanej oliwie, dodaj grzyby i duś na małym ogniu przez około 20 minut, aż zmiękną.
  4. Wlej białe wino i gotuj, aż odparuje.
  5. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem.
  6. Podgotuj makaron w osolonym wrzątku (powinno to zająć ok. 3-4 minut), odcedź i ostudź.
  7. W misce wymieszaj śmietanę ze startym serem, gałką muszkatołową. Dopraw białym pieprzem i solą.
  8. Nadziej makaron farszem grzybowym, ułóż w natłuszczonej formie, polej sosem śmietanowym i posyp resztą sera.
  9. Piecz w 180 stopni Celsjusza przez 15 minut, aż ser się rozpuści i zarumieni. Gotowe!
Wybrane dla Ciebie
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dzięki temu włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dzięki temu włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej