Po weekendzie na grzybach robię aromatyczny farsz. Wkładam go do makaronu i zapiekam
Makaron z aromatycznym, grzybowym farszem od dawna należy do repertuaru moich ulubionych jesiennych kolacji. Nic więc dziwnego, że po udanym grzybobraniu postanowiłam go przygotować. Całość jest zapiekana w piekarniku razem z dodatkami, dzięki czemu posiłek doskonale rozgrzewa i syci.
Choć makaron nie zawsze kojarzy się z farszami, to istnieją takie rodzaje, które łatwo nimi wypełnić. W Polsce cannelloni nie jest tak popularny jak penne czy spaghetti, ale zdecydowanie warto się na niego skusić podczas zakupów.
Cannelloni to włoski makaron w formie dużych, pustych rurek, których długość i szerokość ułatwiają nadziewanie różnorodnymi farszami, w tym także grzybowymi.
Placki ziemniaczane z dodatkiem dyni. Niestandardowy sposób podania zaproponowała sztuczna inteligencja
Makaro z grzybami leśnymi
Leśne grzyby, takie jak borowiki, podgrzybki czy kurki, nadają potrawie głęboki, naturalny aromat lasu. Jesienią to jeden z najchętniej wybieranych składników do dań z makaronem. Połączenie cannelloni z grzybami to nie tylko hołd dla włoskiej kuchni, lecz także sposób na wykorzystanie bogactwa polskich lasów.
Zwykle makaron cannelloni nie wymaga wcześniejszego gotowania — wystarczy, że dobrze nasiąknie sosem podczas pieczenia. Jeśli jednak farsz jest bardzo gęsty, lepiej wcześniej podgotować rurki.
Cannelloni z grzybami leśnymi - przepis
Składniki na farsz:
- 400 g grzybów leśnych,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku
- oliwa do smażenia,
- 100 ml białego wytrawnego wina,
- sól i pieprz do smaku,
- pół łyżeczki suszonego tymianku.
Składniki na sos:
- 100 g śmietany 18 proc.,
- 40 g startego sera żółtego,
- pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej,
- pół łyżeczki białego pieprzu,
- sól do smaku.
Pozostałe składniki:
- 200 g makaronu cannelloni,
- tłuszcz do wysmarowania formy,
- starty żółty ser na wierzch.
Sposób przygotowania:
- Dokładnie oczyść grzyby z zanieczyszczeń i pokrój w cienkie plastry.
- Obierz cebule i pokrój je drobno, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Następnie zeszklij cebule i czosnek na rozgrzanej oliwie, dodaj grzyby i duś na małym ogniu przez około 20 minut, aż zmiękną.
- Wlej białe wino i gotuj, aż odparuje.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem.
- Podgotuj makaron w osolonym wrzątku (powinno to zająć ok. 3-4 minut), odcedź i ostudź.
- W misce wymieszaj śmietanę ze startym serem, gałką muszkatołową. Dopraw białym pieprzem i solą.
- Nadziej makaron farszem grzybowym, ułóż w natłuszczonej formie, polej sosem śmietanowym i posyp resztą sera.
- Piecz w 180 stopni Celsjusza przez 15 minut, aż ser się rozpuści i zarumieni. Gotowe!