Zrobiłam ten kremowy makaron na obiad. Mama aż zaniemówiła

To jeden z tych przepisów, które wyglądają banalnie, a smakują jak coś z małej bistro kuchni. Kremowy makaron z karmelizowaną cebulką robi się z podstaw, a wychodzi tak dobry, że ciężko się nie uśmiechnąć po pierwszym kęsie.

Kremowy makaron z karmelizowaną cebulką jest pysznyKremowy makaron z karmelizowaną cebulką jest pyszny
Źródło zdjęć: © Adobe
Paulina Hermann

Kremowy makaron z karmelizowaną cebulką jest szybki, sycący i elastyczny: wybierasz dowolny kształt makaronu, doprawiasz pod siebie (szczypta chili robi robotę), a świeża natka domyka całość. Tu nie ma żadnych przypadków. Wszystkie składniki do siebie pasują, a największą robotę robi cebulka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie

Kremowy makaron z karmelizowaną cebulką to majstersztyk

Cebula ma naturalną słodycz, która po wolnym smażeniu podbija umami i "okrągłość" sosu. Woda z makaronu daje skrobię, dzięki której tłuszcz z masła i odrobiny oliwy łączy się w gładką emulsję, zamiast rozwarstwiać. Śmietanka domyka teksturę i pozwala serowi równomiernie się rozpuścić. Efekt to kremowy makaron z karmelizowaną cebulką, który nie jest bardzo ciężki i świetnie smakuje także następnego dnia po lekkim rozcieńczeniu łyżką wody.

Przepis na kremowy makaron z karmelizowaną cebulką

Składniki:

  • 200 g makaronu,
  • 400 g cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 15 g masła,
  • 15 ml oleju roślinnego,
  • 5 ml octu balsamicznego,
  • 120 ml wody z gotowania makaronu,
  • 70 ml śmietanki 30 proc.,
  • 30–40 g tartego parmezanu lub grana padano,
  • garść posiekanej natki pietruszki,
  • sól, świeżo mielony pieprz, szczypta chili do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w cienkie piórka, czosnek posiekaj. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie (1 łyżka soli na 3-4 l), odlej 120 ml wody z garnka i nie przelewaj makaronu zimną wodą.
  2. Na szerokiej patelni rozgrzej olej z masłem na średnim ogniu. Dodaj cebulę i szczyptę soli. Smaż 10-15 minut, często mieszając, aż zmięknie i zrobi się złota. Jeśli zaczyna łapać dno, podlej 1-2 łyżkami wody i odparuj.
  3. Dodaj czosnek, smaż jeszcze 30-40 sekund. Wlej ocet balsamiczny, zamieszaj, zeskrob brązowe "smaczki" z dna. Dolej połowę wody z makaronu i pozwól, by wszystko połączyło się w lekko szklisty sos.
  4. Zmniejsz ogień do niskiego. Wlej śmietankę, dopraw pieprzem i odrobiną chili. Podgrzewaj łagodnie 1-2 minuty, nie doprowadzając do wrzenia.
  5. Wrzuć makaron prosto z garnka na patelnię. Dodaj parmezan i mieszaj energicznie szczypcami 30-60 sekund, dolewając w razie potrzeby resztę wody z makaronu, aż powstanie gładka, kremowa emulsja otulająca makaron. Spróbuj i dosól, jeśli trzeba.
  6. Zdejmij z ognia, wmieszaj natkę. Podawaj od razu, posyp dodatkowym serem i pieprzem.

Wybrane dla Ciebie

Większość wrzuca do sosu albo marynuje. Niewielu wie, że bez obaw można je jeść na surowo
Większość wrzuca do sosu albo marynuje. Niewielu wie, że bez obaw można je jeść na surowo
Kotlety mielone robię po duńsku. Są bardziej soczyste i bez bułki tartej
Kotlety mielone robię po duńsku. Są bardziej soczyste i bez bułki tartej
Spróbowałam w Bułgarii i przepadłam po pierwszym kęsie. Bajeczny deser na jesień
Spróbowałam w Bułgarii i przepadłam po pierwszym kęsie. Bajeczny deser na jesień
Mężczyźni powinni jeść na kilogramy. Ten przysmak poprawia potencję
Mężczyźni powinni jeść na kilogramy. Ten przysmak poprawia potencję
Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie