Sebastian Lubera

Kluseczki cukiniowe cięte nożyczkami. Warzywny makaron domowym sposobem

Kluseczki z cukinii cięte nożyczkami to oryginalny i prosty sposób na domowy makaron warzywny. Ciasto przygotowane na bazie podsmażonej cukinii jest miękkie i elastyczne, a kluseczki wystarczy odcinać prosto nad garnkiem. Podane z pistacjowo-bazyliowym sosem i chrupiącą szynką parmeńską smakują wyjątkowo lekko i aromatycznie. Sprawdź dokładne składniki poniżej, wykonanie krok po kroku zobacz na wideo.

Składniki:

  • 800 g cukinii,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek(do smażenia),
  • 300 g mąki (mniej, więcej)

Sos:

  • 40 g pistacji,
  • 3 łyżki tartego parmezanu,
  • 1 garść świeżej bazylii,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek.


Posypka:

  • 4 plastry szynki parmeńskiej,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka tartego parmezanu.


Pamiętaj o tym, aby wyrobione ciasto przykryć na 20 minut, a po wrzuceniu na wrzątek, gotować kluseczki 3-4 minuty od wypłynięcia na wierzch. Do klusek z sosem warto dodać 1 chochelkę wody z gotowania, wtedy będą jeszcze bardziej kremowe.

Więcej wideo
Świętokrzyski placek spod kamieniaŚwiętokrzyski placek spod kamienia
Wuzetka, czyli warstwowe, warszawskie ciasto z krememWuzetka, czyli warstwowe, warszawskie ciasto z kremem
Wyrośnięte racuchy bez drożdży. Ekspresowe śniadanie na słodko lub deserWyrośnięte racuchy bez drożdży. Ekspresowe śniadanie na słodko lub deser
Krucha i przepyszna obiadowa szynka w sosie. Sprawdź przepis krok po krokuKrucha i przepyszna obiadowa szynka w sosie. Sprawdź przepis krok po kroku
Gotuje rosół w gwiazdkowej restauracji. Punktuje, jakie mięso i włoszczyzna są odpowiednieGotuje rosół w gwiazdkowej restauracji. Punktuje, jakie mięso i włoszczyzna są odpowiednie
Warstwowe ciasto Margaretka. Zawsze zbiera zachwyty przy stoleWarstwowe ciasto Margaretka. Zawsze zbiera zachwyty przy stole
Domowy fish burger z pyszną panierką. O niebo lepszy niż kanapka z sieciówkiDomowy fish burger z pyszną panierką. O niebo lepszy niż kanapka z sieciówki

Wybrane dla Ciebie

Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne