Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
To ostatni dzwonek na domowe przetwory ze śliwek. Oprócz powideł warto przygotować jedną czy dwie butelki popularnego dodatku do sałatek, który można wykorzystać także w codziennej diecie. Wypij przed posiłkiem, a twój brzuch nie zamieni się w balon.
Ocet w kuchni budzi ambiwalentne uczucia – niektórzy unikają go ze względu na intensywny zapach i kwaśny smak, inni nie wyobrażają sobie bez niego gotowania. Warto jednak wiedzieć, że w odpowiednich proporcjach potrafi wydobyć z potraw głębię smaku i zrównoważyć słodycz, a przy tym korzystnie wpływa na odporność oraz pracę układu pokarmowego.
Knedle ze śliwkami jak u babci. Sprawdzony przepis na obiad z dzieciństwa
Jak ocet śliwkowy wpływa na organizm?
Ocet śliwkowy ma wiele zalet. Dzięki zawartości kwasów organicznych i enzymów wspomaga trawienie oraz pracę wątroby, a przy regularnym spożywaniu może korzystnie wpływać na poziom cukru we krwi. Subtelnie usuwa toksyny z organizmu, poprawia metabolizm oraz – co jest najbardziej odczuwalne – pomaga utrzymać uczucie lekkości po jedzeniu.
Aby uzyskać taki efekt, należy na ok. 15 minut przed posiłkiem wypić 1–2 łyżeczki octu rozcieńczonego w szklance letniej wody. Podobny napój pili legioniści rzymscy, aby zapobiec zmęczeniu oraz zwiększyć wytrzymałość podczas wypraw wojennych. Ocet śliwkowy, podobnie jak inne odmiany, może pełnić rolę naturalnego suplementu diety. Z uwagi na swoje właściwości zdrowotne, jest chętnie wykorzystywany w różnych kulturach od wieków.
Jak zrobić ocet śliwkowy?
Ocet śliwkowy jest trudno dostępny w sklepach, tymczasem – póki jeszcze trwa sezon na węgierki – możesz go zrobić w domu za grosze. Na ocet wybierz bardzo dojrzałe śliwki, a żeby przyspieszyć fermentację, dodaj do nich garść rodzynek lub 2 łyżki niefiltrowanego octu owocowego. Dla poprawy aromatu możesz dodać korę cynamonu, korę z laski wanilii lub goździki.
Składniki:
- 1,5 śliwek węgierek,
- 1 l wody,
- 8 łyżek cukru.
Sposób przygotowania:
- Śliwki przełóż do dużego słoika i rozgnieć tłuczkiem.
- W garnku podgrzej wodę i rozpuść w niej cukier. Przestudź i zalej owoce. Przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce na 7–14 dni. Codziennie przemieszaj śliwki.
- Gdy fermentacja się zatrzyma, całość przecedź przez gazę i odciśnij miąższ. Płyn przelej do czystego słoika. Ponownie przykryj gazą i odstaw na 3–6 tygodni (postaw w ocienionym miejscu). Co kilka dni przemieszaj ocet.
- Po trzech tygodniach możesz ponownie przecedzić go przez gęstą gazę lub filtr do kawy. Rozlej do docelowych słoików lub butelek, zakręć i odstaw w chłodne miejsce na co najmniej 4 tygodnie.
- Po tym czasie możesz używać do picia lub przygotowania sosu.