W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach

Wielkopolski kompot z korbola zaskakuje swoim nieoczywistym smakiem. W środku mieszają się słodkie i kwaskowe nuty, a całość otulają aromaty przypraw korzennych. W innych regionach Polski rzadko robi się kompot z tego warzywa, a jeśli już, to na pewno nie z takimi dodatkami.

Kompot z dyni z przyprawami korzennymiKompot z dyni z przyprawami korzennymi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W wielkopolskiej gwarze słowo "korbol" ma kilka znaczeń – przede wszystkim oznacza dynię, ale można tak powiedzieć również na nieco bardziej zaokrąglony brzuszek. Jesienią w tym regionie często przygotowuje się marynatę z dyni i kompot, na który również mówi się "korbol". Słowo pochodzi od niemieckiego "Kürbis".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dyniowe kluski leniwe. Przepis na tani obiad z sezonowym dodatkiem

Kompot o słodko-kwaśnym smaku

Sam pomysł na kompot z dyni nie jest niczym nowym, w końcu jest to warzywo, które często pojawia się w deserach. Popularna jest również dynia w occie, która stanowi ciekawy dodatek do serów, domowych mięs i pasztetów. Tymczasem wielkopolski korbol jest połączeniem dyni w occie ze słodkim napojem. Niektórzy nawet dodatkowo wsypują trochę kwasku cytrynowego, aby jeszcze bardziej podkręcić kwaśne nuty.

Gorący kompot należy przelać do czystych, wcześniej wyparzonych i suchych słoików – pamiętaj również o czystych nakrętkach. Mocno zakręć wieczka, owiń słoiki grubym ręcznikiem i pozostaw do wystygnięcia. Być może to wystarczy, aby nakrętki były wklęśnięte. Jeśli jednak tak się nie stało, pasteryzuj słoiki w garnku z gorącą wodą lub w piekarniku.

Przepis na wielkopolski korbol

Przygotuj 5 słoików na kompot o pojemności 0,6 l. Opcjonalnie do zalewy możesz dodać 1–2 łyżeczki kwasku cytrynowego.

Składniki:

  • 0,5 kg dyni,
  • 2 l wody,
  • 100 g cukru,
  • 2 łyżki octu,
  • 1 laska cynamonu,
  • 1 łyżeczka goździków.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię obierz ze skórki, wydrąż nasiona, a miąższ pokrój w kostkę.
  2. Przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj cukier, ocet, laskę cynamonu i łyżeczkę goździków. Gotuj, aż dynia będzie miękka.
  3. Następnie przełóż kompot do czystych słoików – owoce razem z zalewą. Podczas przekładania wyłów laskę cynamonu i goździki.
  4. Mocno zakręć nakrętki. Po ostygnięciu pasteryzuj w garnku lub piekarniku.
Wybrane dla Ciebie
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy