W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wielkopolski kompot z korbola zaskakuje swoim nieoczywistym smakiem. W środku mieszają się słodkie i kwaskowe nuty, a całość otulają aromaty przypraw korzennych. W innych regionach Polski rzadko robi się kompot z tego warzywa, a jeśli już, to na pewno nie z takimi dodatkami.
W wielkopolskiej gwarze słowo "korbol" ma kilka znaczeń – przede wszystkim oznacza dynię, ale można tak powiedzieć również na nieco bardziej zaokrąglony brzuszek. Jesienią w tym regionie często przygotowuje się marynatę z dyni i kompot, na który również mówi się "korbol". Słowo pochodzi od niemieckiego "Kürbis".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dyniowe kluski leniwe. Przepis na tani obiad z sezonowym dodatkiem
Kompot o słodko-kwaśnym smaku
Sam pomysł na kompot z dyni nie jest niczym nowym, w końcu jest to warzywo, które często pojawia się w deserach. Popularna jest również dynia w occie, która stanowi ciekawy dodatek do serów, domowych mięs i pasztetów. Tymczasem wielkopolski korbol jest połączeniem dyni w occie ze słodkim napojem. Niektórzy nawet dodatkowo wsypują trochę kwasku cytrynowego, aby jeszcze bardziej podkręcić kwaśne nuty.
Gorący kompot należy przelać do czystych, wcześniej wyparzonych i suchych słoików – pamiętaj również o czystych nakrętkach. Mocno zakręć wieczka, owiń słoiki grubym ręcznikiem i pozostaw do wystygnięcia. Być może to wystarczy, aby nakrętki były wklęśnięte. Jeśli jednak tak się nie stało, pasteryzuj słoiki w garnku z gorącą wodą lub w piekarniku.
Przepis na wielkopolski korbol
Przygotuj 5 słoików na kompot o pojemności 0,6 l. Opcjonalnie do zalewy możesz dodać 1–2 łyżeczki kwasku cytrynowego.
Składniki:
- 0,5 kg dyni,
- 2 l wody,
- 100 g cukru,
- 2 łyżki octu,
- 1 laska cynamonu,
- 1 łyżeczka goździków.
Sposób przygotowania:
- Dynię obierz ze skórki, wydrąż nasiona, a miąższ pokrój w kostkę.
- Przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj cukier, ocet, laskę cynamonu i łyżeczkę goździków. Gotuj, aż dynia będzie miękka.
- Następnie przełóż kompot do czystych słoików – owoce razem z zalewą. Podczas przekładania wyłów laskę cynamonu i goździki.
- Mocno zakręć nakrętki. Po ostygnięciu pasteryzuj w garnku lub piekarniku.