W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach

Wielkopolski kompot z korbola zaskakuje swoim nieoczywistym smakiem. W środku mieszają się słodkie i kwaskowe nuty, a całość otulają aromaty przypraw korzennych. W innych regionach Polski rzadko robi się kompot z tego warzywa, a jeśli już, to na pewno nie z takimi dodatkami.

Kompot z dyni z przyprawami korzennymiKompot z dyni z przyprawami korzennymi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W wielkopolskiej gwarze słowo "korbol" ma kilka znaczeń – przede wszystkim oznacza dynię, ale można tak powiedzieć również na nieco bardziej zaokrąglony brzuszek. Jesienią w tym regionie często przygotowuje się marynatę z dyni i kompot, na który również mówi się "korbol". Słowo pochodzi od niemieckiego "Kürbis".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dyniowe kluski leniwe. Przepis na tani obiad z sezonowym dodatkiem

Kompot o słodko-kwaśnym smaku

Sam pomysł na kompot z dyni nie jest niczym nowym, w końcu jest to warzywo, które często pojawia się w deserach. Popularna jest również dynia w occie, która stanowi ciekawy dodatek do serów, domowych mięs i pasztetów. Tymczasem wielkopolski korbol jest połączeniem dyni w occie ze słodkim napojem. Niektórzy nawet dodatkowo wsypują trochę kwasku cytrynowego, aby jeszcze bardziej podkręcić kwaśne nuty.

Gorący kompot należy przelać do czystych, wcześniej wyparzonych i suchych słoików – pamiętaj również o czystych nakrętkach. Mocno zakręć wieczka, owiń słoiki grubym ręcznikiem i pozostaw do wystygnięcia. Być może to wystarczy, aby nakrętki były wklęśnięte. Jeśli jednak tak się nie stało, pasteryzuj słoiki w garnku z gorącą wodą lub w piekarniku.

Przepis na wielkopolski korbol

Przygotuj 5 słoików na kompot o pojemności 0,6 l. Opcjonalnie do zalewy możesz dodać 1–2 łyżeczki kwasku cytrynowego.

Składniki:

  • 0,5 kg dyni,
  • 2 l wody,
  • 100 g cukru,
  • 2 łyżki octu,
  • 1 laska cynamonu,
  • 1 łyżeczka goździków.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię obierz ze skórki, wydrąż nasiona, a miąższ pokrój w kostkę.
  2. Przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj cukier, ocet, laskę cynamonu i łyżeczkę goździków. Gotuj, aż dynia będzie miękka.
  3. Następnie przełóż kompot do czystych słoików – owoce razem z zalewą. Podczas przekładania wyłów laskę cynamonu i goździki.
  4. Mocno zakręć nakrętki. Po ostygnięciu pasteryzuj w garnku lub piekarniku.
Wybrane dla Ciebie
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
Prawdziwy matias czy podróbka? Tak sprzedawcy najczęściej nabierają klientów
Prawdziwy matias czy podróbka? Tak sprzedawcy najczęściej nabierają klientów
Nie obtaczam karpia w mące przed smażeniem. Mam lepszy pomysł i ryba wychodzi soczysta
Nie obtaczam karpia w mące przed smażeniem. Mam lepszy pomysł i ryba wychodzi soczysta
W Polsce wciąż niewielu sięga po te grzyby. Uchodzą za najzdrowsze na świecie
W Polsce wciąż niewielu sięga po te grzyby. Uchodzą za najzdrowsze na świecie
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟