Wilgotne i puszyste jak obłoczek. W sam raz do szybkiej popołudniowej kawki

Powoli na straganach zaczynają pojawiać się dynie, które zostaną z nami do końca października. Czy to już czas, aby przygotować puszyste ciasto z dynią, rodzynkami i cynamonem? Są tacy, którzy tylko na to czekają. Aromat i smak wypieku będzie przyjemnym uzupełnieniem jeszcze ciepłych popołudni w ogrodzie.

Puszyste ciasto dyniowe z rodzynkami i orzechamiPuszyste ciasto dyniowe z rodzynkami i orzechami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Ciasto dyniowe możesz, podobnie jak marchewkowe, przełożyć kremem z serka mascarpone albo polać lukrem z białej lub mlecznej czekolady. Z dynią świetnie komponują się bakaliowe dodatki, takie jak rodzynki, orzechy czy suszona śliwka. Możesz dodać kandyzowaną skórkę z pomarańczy lub wiórki kokosowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dyniowe kluski leniwe. Przepis na tani obiad z sezonowym dodatkiem

Jaką dynię wybrać na ciasto?

W sklepach i na straganach już za chwilę będzie można przebierać w wielu różnych odmianach dyni. Do ciasta doskonale sprawdzi się dynia piżmowa, która charakteryzuje się intensywnie pomarańczowym kolorem i słodkim miąższem o kremowej konsystencji. Jedynym minusem jest twarda skórka.

Innym popularnym wyborem jest dynia hokkaido o słodkim, lekko orzechowym smaku. W odróżnieniu od piżmowej ma delikatną, jadalną skórkę. Po upieczeniu możesz ją zblendować razem z miąższem na gładkie purée. Pamiętaj, aby dobrze odcisnąć dynię z soków przed dodaniem miąższu do ciasta, inaczej może wyjść zakalec.

Przepis na puszyste ciasto dyniowe

Przygotuj tortownicę o średnicy 26 cm.

Składniki:

  • 2 szklanki miąższu z dyni,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 jajka,
  • 1 szklanka drobnego cukru,
  • pół szklanki oleju,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 50 g orzechów włoskich,
  • 50 g rodzynek,
  • 20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • cukier puder do posypania ciasta.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię obierz ze skóry, wytnij pestki i pokrój na mniejsze kawałki. Miąższ zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odciśnij z nadmiaru wody.
  2. Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  3. W osobnej misce ubij mikserem jajka z cukrem na puszystą masę.
  4. Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem, olej, cukier waniliowy i cynamon. Wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji, po czym wyłącz mikser.
  5. Dodaj startą dynię, posiekane orzechy włoskie, rodzynki i kandyzowaną skórkę z pomarańczy. Wymieszaj drewnianą łyżką lub szpatułką do ciasta.
  6. Całą masę przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 45 minut.
  7. Przed wyjęciem ciasta sprawdź drewnianym patyczkiem, czy jest dopieczone w środku.
  8. Po ostygnięciu oprósz cukrem pudrem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Francuska tarta z sezonowym owocem. Przez całą jesień podaję ją na kolacje
Francuska tarta z sezonowym owocem. Przez całą jesień podaję ją na kolacje
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis