Kroję i upycham w słoiku. W zimie zajadamy do obiadu

Krucha, lekko kremowa i maksymalnie zaromatyzowana garścią korzennych przypraw - marynowana dynia już na stałe wpisała się spiżarniany krajobraz w moim domu. Po słoiki sięgam jesienią i zimą, kiedy na talerzach brakuje koloru. To doskonała przekąska, dodatek do obiadu i sałatek.

Dynia marynowana to specjał, który musi pojawić się na twoim stoleDynia marynowana to specjał, który musi pojawić się na twoim stole
Źródło zdjęć: © Canva | Alliance Images

Dynia nie jest częstym gościem na moim stole, przyznaje się bez bicia. Zwykle brakuje mi pomysłów i sił, by uporać się z większymi okazami. Poza uwielbianym w moim domu sernikiem dyniowym i kanapkową pastą z dyni z suszonymi pomidorami od kilku lat robię marynowaną cukinię do słoików na zimę. Kiedy podaję ten specjał do obiadu, znika szybciej niż mięso i ziemniaki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na grilla wrzucam owoc i podaję na obiad. Steki w tym wydaniu zrobią furorę

Dynia do słoików. Idealna przekąska na jesień i zimę

Zastanawiasz się, jaką dynię wybrać do marynowania? Najlepsza będzie dynia zwarta o twardym miąższu, świeża i młoda, która nie zdążyła nabrać miękkości. Postawić więc warto na dynię hokkaido lub muskatową, a także klasyczną dynię gomez (znaną jako "halloween") oraz olbrzymią bambino.

Przygotowanie marynowanej cukinii nie różni się znacząco od przyrządzania podobnych przetworów. Warzywo należy potraktować zalewą, a wypełnione słoiki poddać pasteryzacji. Kluczowy jest dobór przypraw. Dynia kojarzy nam się z korzennym smakiem, dlatego też warto wzbogacić zalewę aromatem goździków i anyżu, warto dodać też kilka ziaren ziela angielskiego i liście laurowe.

Ze względu na to, że goździki (oraz inne suszone przyprawy) mogą sprawić, że zawartość słoika stanie się gorzka, lepiej jest zagotować zalewę z przyprawami, a następnie odcedzić ją i dynię zalać czystą, ale już odpowiednio zaromatyzowaną marynatą.

Marynowana dynia to doskonały dodatek do obiadu
Marynowana dynia to doskonały dodatek do obiadu © Canva | stevepb

Marynowana dynia do słoików na zimę. Przepis

Składniki:

  • 2 kg dyni,
  • 1 szklanka octu,
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 szklanki wody,
  • 6 goździków,
  • 2 gwiazdki anyżu,
  • 4-5 kulek ziela angielskiego,
  • 2-3 listki laurowe.

Przygotowanie:

  1. Dynię umyj i obierz, a następnie pokrój w średniej wielkości kostkę.
  2. Do wyparzonych słoików włóż kawałki dyni.
  3. Wodę zagotuj z przyprawami, octem i cukrem. Gorącą zalewę odcedź, a następnie zalej dynię w słoikach i dokładnie zakręć słoiki.
  4. Słoiki z dynią pasteryzuj ok. 20 minut od zagotowania wody. Pamiętaj, że jeśli pasteryzujesz słoiki z gorącą zalewą, zacznij pasteryzację od ciepłej wody.
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥