Kroję i upycham w słoiku. W zimie zajadamy do obiadu

Krucha, lekko kremowa i maksymalnie zaromatyzowana garścią korzennych przypraw - marynowana dynia już na stałe wpisała się spiżarniany krajobraz w moim domu. Po słoiki sięgam jesienią i zimą, kiedy na talerzach brakuje koloru. To doskonała przekąska, dodatek do obiadu i sałatek.

Dynia marynowana to specjał, który musi pojawić się na twoim stoleDynia marynowana to specjał, który musi pojawić się na twoim stole
Źródło zdjęć: © Canva | Alliance Images

Dynia nie jest częstym gościem na moim stole, przyznaje się bez bicia. Zwykle brakuje mi pomysłów i sił, by uporać się z większymi okazami. Poza uwielbianym w moim domu sernikiem dyniowym i kanapkową pastą z dyni z suszonymi pomidorami od kilku lat robię marynowaną cukinię do słoików na zimę. Kiedy podaję ten specjał do obiadu, znika szybciej niż mięso i ziemniaki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na grilla wrzucam owoc i podaję na obiad. Steki w tym wydaniu zrobią furorę

Dynia do słoików. Idealna przekąska na jesień i zimę

Zastanawiasz się, jaką dynię wybrać do marynowania? Najlepsza będzie dynia zwarta o twardym miąższu, świeża i młoda, która nie zdążyła nabrać miękkości. Postawić więc warto na dynię hokkaido lub muskatową, a także klasyczną dynię gomez (znaną jako "halloween") oraz olbrzymią bambino.

Przygotowanie marynowanej cukinii nie różni się znacząco od przyrządzania podobnych przetworów. Warzywo należy potraktować zalewą, a wypełnione słoiki poddać pasteryzacji. Kluczowy jest dobór przypraw. Dynia kojarzy nam się z korzennym smakiem, dlatego też warto wzbogacić zalewę aromatem goździków i anyżu, warto dodać też kilka ziaren ziela angielskiego i liście laurowe.

Ze względu na to, że goździki (oraz inne suszone przyprawy) mogą sprawić, że zawartość słoika stanie się gorzka, lepiej jest zagotować zalewę z przyprawami, a następnie odcedzić ją i dynię zalać czystą, ale już odpowiednio zaromatyzowaną marynatą.

Marynowana dynia to doskonały dodatek do obiadu
Marynowana dynia to doskonały dodatek do obiadu © Canva | stevepb

Marynowana dynia do słoików na zimę. Przepis

Składniki:

  • 2 kg dyni,
  • 1 szklanka octu,
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 szklanki wody,
  • 6 goździków,
  • 2 gwiazdki anyżu,
  • 4-5 kulek ziela angielskiego,
  • 2-3 listki laurowe.

Przygotowanie:

  1. Dynię umyj i obierz, a następnie pokrój w średniej wielkości kostkę.
  2. Do wyparzonych słoików włóż kawałki dyni.
  3. Wodę zagotuj z przyprawami, octem i cukrem. Gorącą zalewę odcedź, a następnie zalej dynię w słoikach i dokładnie zakręć słoiki.
  4. Słoiki z dynią pasteryzuj ok. 20 minut od zagotowania wody. Pamiętaj, że jeśli pasteryzujesz słoiki z gorącą zalewą, zacznij pasteryzację od ciepłej wody.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej