Marynowane warzywa w trzech odsłonach. Kalafior, cukinia i rzodkiewka w rolach głównych

Marynowane warzywa świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu czy też smaczna przekąska. Zawekuj je teraz, żeby cieszyć się ich smakiem w chłodniejsze dni. Dziś postawiliśmy na rzodkiewkę, cukinię i kalafior.

Obrazek
Ewa

Marynowane jarzyny to pomysł na domowe weki, z którym poradzą sobie nawet kuchenni amatorzy. Przygotowanie takich słoików to jak zamknięcie letnich wspomnień, do których możesz wracać w chłodne wieczory. Poza niewątpliwymi walorami smakowymi za marynowanymi warzywami stoją również walory zdrowotne. Kurkuma wzmacnia odporność, rzodkiewki są świetną alternatywą dla chipsów i słonych przekąsek, a cukinia zamienia się w słodkiego i zdrowego ananasa.

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube: 

Marynowane warzywa- składniki

Marynowana rzodkiewka:

          
  • 200 ml octu winnego
  • 500 ml wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 3 pęczki rzodkiewki
  • 6 ząbków czosnku
  • 15 ziarenek ziela angielskiego
  • 12 ziarenek kolorowego pieprzu

Marynowana żółta cukinia:

       
  • 200 ml octu 10%
  • 200 ml wody
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/3 szkl. cukru
  • 1 łyżka goździków

Marynowany kalafior:

           
  • 1 kalafior
  • 3 marchewki
  • 200 ml octu 10%
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 łyżka soli
  • 4-5 liści laurowych
  • 1 łyżka ziela angielskiego
  • 1 łyżka ziarenek kolorowego pieprzu
  • 1 łyżeczka kurkumy

Przepis na marynowaną rzodkiewkę

Do garnka wlej ocet winny oraz wodę. Następnie dodaj cukier oraz sól i doprowadź całość do wrzenia i gotuj jeszcze 10 minut od tego momentu. Rzodkiewki dokładnie umyj i pokrój w cienkie plasterki.

Obrazek
Marynowane warzywa- Pyszności

Słoiki dobrze wyparz i osusz. Na dno włóż liście laurowe, ząbki czosnku, pieprz i ziele angielskie. Następnie dodaj pokrojoną rzodkiewkę i wlej przygotowaną wcześniej zalewę.

Obrazek
Marynowane warzywa- Pyszności

Tak przygotowane słoiki dokładnie zakręć i pasteryzuj przez 15 minut. Po 2 dniach rzodkiewki są już gotowe do zjedzenia.

Obrazek
Marynowane warzywa- Pyszności

Przepis na marynowaną cukinię

Zacznij od przygotowania zalewy. W tym celu do garnka wlej ocet winny. Dodaj do niego cukier, sól, goździki i kwasek cytrynowy. Całość wymieszaj i zagotuj. Żółtą cukinię pokrój w plastry i włóż do wyparzonych i wysuszonych słoików. Możesz użyć również zwykłej cukinii, jednak pamiętaj wtedy o wydrążeniu z niej miąższu.

Obrazek
Marynowane warzywa- Pyszności

Zalej przygotowane warzywa zalewą z octu i cukru i dobrze zamknij słoiki. Pasteryzuj całość przez 10-15 minut.

Obrazek
Marynowane warzywa- Pyszności

Przepis na marynowanego kalafiora

Do garnka wlej ocet wraz z wodą.Następnie dodaj sól, pieprz kolorowy, ziele angielskie i liście laurowe. Dodaj również przyprawy: cukier oraz kurkumę. Wymieszaj całość i zagotuj.

Kalafiora podziel na mniejsze różyczki, marchewkę pokrój w plasterki. Warzywa włóż do wyparzonych i osuszonych słoików.

Obrazek
Marynowane warzywa- Pyszności

Następnie zalej całość przygotowaną wcześniej zalewą. Pasteryzuj przez 20 minut.

Obrazek
Marynowane warzywa- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯