Marynowane warzywa w trzech odsłonach. Kalafior, cukinia i rzodkiewka w rolach głównych
Marynowane warzywa świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu czy też smaczna przekąska. Zawekuj je teraz, żeby cieszyć się ich smakiem w chłodniejsze dni. Dziś postawiliśmy na rzodkiewkę, cukinię i kalafior.
24.07.2022 | aktual.: 20.03.2024 15:11
Marynowane jarzyny to pomysł na domowe weki, z którym poradzą sobie nawet kuchenni amatorzy. Przygotowanie takich słoików to jak zamknięcie letnich wspomnień, do których możesz wracać w chłodne wieczory. Poza niewątpliwymi walorami smakowymi za marynowanymi warzywami stoją również walory zdrowotne. Kurkuma wzmacnia odporność, rzodkiewki są świetną alternatywą dla chipsów i słonych przekąsek, a cukinia zamienia się w słodkiego i zdrowego ananasa.
Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Marynowane warzywa- składniki
Marynowana rzodkiewka:
- 200 ml octu winnego
- 500 ml wody
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka soli
- 3 pęczki rzodkiewki
- 6 ząbków czosnku
- 15 ziarenek ziela angielskiego
- 12 ziarenek kolorowego pieprzu
Marynowana żółta cukinia:
- 200 ml octu 10%
- 200 ml wody
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/3 szkl. cukru
- 1 łyżka goździków
Marynowany kalafior:
- 1 kalafior
- 3 marchewki
- 200 ml octu 10%
- 1/2 szkl. cukru
- 1 łyżka soli
- 4-5 liści laurowych
- 1 łyżka ziela angielskiego
- 1 łyżka ziarenek kolorowego pieprzu
- 1 łyżeczka kurkumy
Przepis na marynowaną rzodkiewkę
Do garnka wlej ocet winny oraz wodę. Następnie dodaj cukier oraz sól i doprowadź całość do wrzenia i gotuj jeszcze 10 minut od tego momentu. Rzodkiewki dokładnie umyj i pokrój w cienkie plasterki.
Słoiki dobrze wyparz i osusz. Na dno włóż liście laurowe, ząbki czosnku, pieprz i ziele angielskie. Następnie dodaj pokrojoną rzodkiewkę i wlej przygotowaną wcześniej zalewę.
Tak przygotowane słoiki dokładnie zakręć i pasteryzuj przez 15 minut. Po 2 dniach rzodkiewki są już gotowe do zjedzenia.
Przepis na marynowaną cukinię
Zacznij od przygotowania zalewy. W tym celu do garnka wlej ocet winny. Dodaj do niego cukier, sól, goździki i kwasek cytrynowy. Całość wymieszaj i zagotuj. Żółtą cukinię pokrój w plastry i włóż do wyparzonych i wysuszonych słoików. Możesz użyć również zwykłej cukinii, jednak pamiętaj wtedy o wydrążeniu z niej miąższu.
Zalej przygotowane warzywa zalewą z octu i cukru i dobrze zamknij słoiki. Pasteryzuj całość przez 10-15 minut.
Przepis na marynowanego kalafiora
Do garnka wlej ocet wraz z wodą.Następnie dodaj sól, pieprz kolorowy, ziele angielskie i liście laurowe. Dodaj również przyprawy: cukier oraz kurkumę. Wymieszaj całość i zagotuj.
Kalafiora podziel na mniejsze różyczki, marchewkę pokrój w plasterki. Warzywa włóż do wyparzonych i osuszonych słoików.
Następnie zalej całość przygotowaną wcześniej zalewą. Pasteryzuj przez 20 minut.