Marynowane warzywa w trzech odsłonach. Kalafior, cukinia i rzodkiewka w rolach głównych

Marynowane warzywa świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu czy też smaczna przekąska. Zawekuj je teraz, żeby cieszyć się ich smakiem w chłodniejsze dni. Dziś postawiliśmy na rzodkiewkę, cukinię i kalafior.

Obrazek
Ewa

Marynowane jarzyny to pomysł na domowe weki, z którym poradzą sobie nawet kuchenni amatorzy. Przygotowanie takich słoików to jak zamknięcie letnich wspomnień, do których możesz wracać w chłodne wieczory. Poza niewątpliwymi walorami smakowymi za marynowanymi warzywami stoją również walory zdrowotne. Kurkuma wzmacnia odporność, rzodkiewki są świetną alternatywą dla chipsów i słonych przekąsek, a cukinia zamienia się w słodkiego i zdrowego ananasa.

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube: 

Marynowane warzywa- składniki

Marynowana rzodkiewka:

          
  • 200 ml octu winnego
  • 500 ml wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 3 pęczki rzodkiewki
  • 6 ząbków czosnku
  • 15 ziarenek ziela angielskiego
  • 12 ziarenek kolorowego pieprzu

Marynowana żółta cukinia:

       
  • 200 ml octu 10%
  • 200 ml wody
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/3 szkl. cukru
  • 1 łyżka goździków

Marynowany kalafior:

           
  • 1 kalafior
  • 3 marchewki
  • 200 ml octu 10%
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 łyżka soli
  • 4-5 liści laurowych
  • 1 łyżka ziela angielskiego
  • 1 łyżka ziarenek kolorowego pieprzu
  • 1 łyżeczka kurkumy

Przepis na marynowaną rzodkiewkę

Do garnka wlej ocet winny oraz wodę. Następnie dodaj cukier oraz sól i doprowadź całość do wrzenia i gotuj jeszcze 10 minut od tego momentu. Rzodkiewki dokładnie umyj i pokrój w cienkie plasterki.

Obrazek
Marynowane warzywa- Pyszności

Słoiki dobrze wyparz i osusz. Na dno włóż liście laurowe, ząbki czosnku, pieprz i ziele angielskie. Następnie dodaj pokrojoną rzodkiewkę i wlej przygotowaną wcześniej zalewę.

Obrazek
Marynowane warzywa- Pyszności

Tak przygotowane słoiki dokładnie zakręć i pasteryzuj przez 15 minut. Po 2 dniach rzodkiewki są już gotowe do zjedzenia.

Obrazek
Marynowane warzywa- Pyszności

Przepis na marynowaną cukinię

Zacznij od przygotowania zalewy. W tym celu do garnka wlej ocet winny. Dodaj do niego cukier, sól, goździki i kwasek cytrynowy. Całość wymieszaj i zagotuj. Żółtą cukinię pokrój w plastry i włóż do wyparzonych i wysuszonych słoików. Możesz użyć również zwykłej cukinii, jednak pamiętaj wtedy o wydrążeniu z niej miąższu.

Obrazek
Marynowane warzywa- Pyszności

Zalej przygotowane warzywa zalewą z octu i cukru i dobrze zamknij słoiki. Pasteryzuj całość przez 10-15 minut.

Obrazek
Marynowane warzywa- Pyszności

Przepis na marynowanego kalafiora

Do garnka wlej ocet wraz z wodą.Następnie dodaj sól, pieprz kolorowy, ziele angielskie i liście laurowe. Dodaj również przyprawy: cukier oraz kurkumę. Wymieszaj całość i zagotuj.

Kalafiora podziel na mniejsze różyczki, marchewkę pokrój w plasterki. Warzywa włóż do wyparzonych i osuszonych słoików.

Obrazek
Marynowane warzywa- Pyszności

Następnie zalej całość przygotowaną wcześniej zalewą. Pasteryzuj przez 20 minut.

Obrazek
Marynowane warzywa- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar