PrzepisMarynowane warzywa w trzech odsłonach. Kalafior, cukinia i rzodkiewka w rolach głównych

Marynowane warzywa w trzech odsłonach. Kalafior, cukinia i rzodkiewka w rolach głównych

Marynowane warzywa w trzech odsłonach. Kalafior, cukinia i rzodkiewka w rolach głównych
Ewa

24.07.2022 15:50, aktual.: 20.03.2024 15:11

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Marynowane warzywa świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu czy też smaczna przekąska. Zawekuj je teraz, żeby cieszyć się ich smakiem w chłodniejsze dni. Dziś postawiliśmy na rzodkiewkę, cukinię i kalafior.

Marynowane jarzyny to pomysł na domowe weki, z którym poradzą sobie nawet kuchenni amatorzy. Przygotowanie takich słoików to jak zamknięcie letnich wspomnień, do których możesz wracać w chłodne wieczory. Poza niewątpliwymi walorami smakowymi za marynowanymi warzywami stoją również walory zdrowotne. Kurkuma wzmacnia odporność, rzodkiewki są świetną alternatywą dla chipsów i słonych przekąsek, a cukinia zamienia się w słodkiego i zdrowego ananasa.

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube: 

Marynowane warzywa- składniki

Marynowana rzodkiewka:

          
  • 200 ml octu winnego
  • 500 ml wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 3 pęczki rzodkiewki
  • 6 ząbków czosnku
  • 15 ziarenek ziela angielskiego
  • 12 ziarenek kolorowego pieprzu

Marynowana żółta cukinia:

       
  • 200 ml octu 10%
  • 200 ml wody
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/3 szkl. cukru
  • 1 łyżka goździków

Marynowany kalafior:

           
  • 1 kalafior
  • 3 marchewki
  • 200 ml octu 10%
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 łyżka soli
  • 4-5 liści laurowych
  • 1 łyżka ziela angielskiego
  • 1 łyżka ziarenek kolorowego pieprzu
  • 1 łyżeczka kurkumy

Przepis na marynowaną rzodkiewkę

Do garnka wlej ocet winny oraz wodę. Następnie dodaj cukier oraz sól i doprowadź całość do wrzenia i gotuj jeszcze 10 minut od tego momentu. Rzodkiewki dokładnie umyj i pokrój w cienkie plasterki.

Marynowane warzywa- Pyszności
Marynowane warzywa- Pyszności

Słoiki dobrze wyparz i osusz. Na dno włóż liście laurowe, ząbki czosnku, pieprz i ziele angielskie. Następnie dodaj pokrojoną rzodkiewkę i wlej przygotowaną wcześniej zalewę.

Marynowane warzywa- Pyszności
Marynowane warzywa- Pyszności

Tak przygotowane słoiki dokładnie zakręć i pasteryzuj przez 15 minut. Po 2 dniach rzodkiewki są już gotowe do zjedzenia.

Marynowane warzywa- Pyszności
Marynowane warzywa- Pyszności

Przepis na marynowaną cukinię

Zacznij od przygotowania zalewy. W tym celu do garnka wlej ocet winny. Dodaj do niego cukier, sól, goździki i kwasek cytrynowy. Całość wymieszaj i zagotuj. Żółtą cukinię pokrój w plastry i włóż do wyparzonych i wysuszonych słoików. Możesz użyć również zwykłej cukinii, jednak pamiętaj wtedy o wydrążeniu z niej miąższu.

Marynowane warzywa- Pyszności
Marynowane warzywa- Pyszności

Zalej przygotowane warzywa zalewą z octu i cukru i dobrze zamknij słoiki. Pasteryzuj całość przez 10-15 minut.

Marynowane warzywa- Pyszności
Marynowane warzywa- Pyszności

Przepis na marynowanego kalafiora

Do garnka wlej ocet wraz z wodą.Następnie dodaj sól, pieprz kolorowy, ziele angielskie i liście laurowe. Dodaj również przyprawy: cukier oraz kurkumę. Wymieszaj całość i zagotuj.

Kalafiora podziel na mniejsze różyczki, marchewkę pokrój w plasterki. Warzywa włóż do wyparzonych i osuszonych słoików.

Marynowane warzywa- Pyszności
Marynowane warzywa- Pyszności

Następnie zalej całość przygotowaną wcześniej zalewą. Pasteryzuj przez 20 minut.

Marynowane warzywa- Pyszności
Marynowane warzywa- Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także