Jest w każdej polskiej kuchni, ale mało kto wie, jakie ma właściwości. Jedna z najzdrowszych przypraw
Już za chwilę będziesz po tą przyprawę częściej sięgać, bo jest świetna do szarlotki. Trudno też wyobrazić sobie bez niej herbatę zimową czy grzane wino. Tak, chodzi o goździki. Cenisz je za niezwykły aromat, a czy wiesz, że ta przyprawa ma niezwykłe walory zdrowotne?
23.07.2024 13:43
Goździki to przyprawa, która używana jest od wieków. Ma nie tylko wyjątkowy smak i aromat. Suszone pąki kwiatowe drzewa goździkowego mają dobry wpływ na zdrowie, dlatego dobrze jest używać ich przez cały rok, a nie tylko do świątecznych wypieków czy do rozgrzewających napojów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bogaty skład
Goździki mają bogaty skład chemiczny, który odpowiada za ich właściwości zdrowotne. Zawierają one m.in. olejek eteryczny (15-20 proc.), który składa się głównie z eugenolu, znanego ze swoich właściwości leczniczych. Działa on silnie przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybicznie i przeciwwirusowo, co sprawia, że goździki są przydatne przy różnych infekcjach. Goździki są też źródłem witamin (A, C, E, K, B1, B2, B3, B6, folianów) oraz minerałów (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk). Mają też błonnik, który wspomaga pracę układu pokarmowego.
Działają przeciwbólowo
Kiedy pomagają goździki? Zawarty w nich eugenol sprawia, że działają antybakteryjnie, zwalczając bakterie odpowiedzialne za choroby żołądka, infekcje układu moczowego i oddechowego. Goździki są również skuteczne w zwalczaniu wirusów, w tym grypy i opryszczki. To sprawia, że goździki w codziennej diecie mogą poprawić odporność. Dodatkowo, dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym, goździki pomagają łagodzić stany zapalne, a także łagodzą ból.
Polecane przy nadciśnieniu
Obok mięty, melisy, cynamonu czy wanilii, goździki znajdują się na liście przypraw zalecanych w diecie osób z nadciśnieniem tętniczym. Lepiej ograniczyć ocet, musztardę, ketchup, magii czy sos sojowy i zamiast nich używać naturalnych ziół i przypraw.
Co potrafią jeszcze:
- obniżają poziom cukru,
- regulują poziom "złego" cholesterolu,
- pomagają w zapobieganiu zawałom serca,
- działają uspokajająco.
Wypij napar
Goździki dodają potrawą głębokiego, korzennego smaku. Są często używane w kuchni azjatyckiej, szczególnie w daniach indyjskich. W kuchni europejskiej są też znane jako dodatek do ciast, kompotów czy mięs. Goździki można używać do przygotowania zdrowotnych naparów. Wystarczy zalać kilka goździków wrzątkiem, aby uzyskać napój, który nie tylko rozgrzewa, ale pomaga w walce z przeziębieniem czy bólem gardła. Goździki można także dodawać do herbaty, aby wzbogacić jej smak oraz właściwości zdrowotne.