Jest w każdej polskiej kuchni, ale mało kto wie, jakie ma właściwości. Jedna z najzdrowszych przypraw

Już za chwilę będziesz po tą przyprawę częściej sięgać, bo jest świetna do szarlotki. Trudno też wyobrazić sobie bez niej herbatę zimową czy grzane wino. Tak, chodzi o goździki. Cenisz je za niezwykły aromat, a czy wiesz, że ta przyprawa ma niezwykłe walory zdrowotne?

Tą przyprawę często kojarzona jest z szarlotką. Tą przyprawę często kojarzona jest z szarlotką.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Goździki to przyprawa, która używana jest od wieków. Ma nie tylko wyjątkowy smak i aromat. Suszone pąki kwiatowe drzewa goździkowego mają dobry wpływ na zdrowie, dlatego dobrze jest używać ich przez cały rok, a nie tylko do świątecznych wypieków czy do rozgrzewających napojów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupę germuszkę robiła moja babcia. Ostatnio cała rodzina odkryła ten przepis na nowo

Bogaty skład

Goździki mają bogaty skład chemiczny, który odpowiada za ich właściwości zdrowotne. Zawierają one m.in. olejek eteryczny (15-20 proc.), który składa się głównie z eugenolu, znanego ze swoich właściwości leczniczych. Działa on silnie przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybicznie i przeciwwirusowo, co sprawia, że goździki są przydatne przy różnych infekcjach. Goździki są też źródłem witamin (A, C, E, K, B1, B2, B3, B6, folianów) oraz minerałów (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk). Mają też błonnik, który wspomaga pracę układu pokarmowego.

Działają przeciwbólowo

Kiedy pomagają goździki? Zawarty w nich eugenol sprawia, że działają antybakteryjnie, zwalczając bakterie odpowiedzialne za choroby żołądka, infekcje układu moczowego i oddechowego. Goździki są również skuteczne w zwalczaniu wirusów, w tym grypy i opryszczki. To sprawia, że goździki w codziennej diecie mogą poprawić odporność. Dodatkowo, dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym, goździki pomagają łagodzić stany zapalne, a także łagodzą ból.

Polecane przy nadciśnieniu

Obok mięty, melisy, cynamonu czy wanilii, goździki znajdują się na liście przypraw zalecanych w diecie osób z nadciśnieniem tętniczym. Lepiej ograniczyć ocet, musztardę, ketchup, magii czy sos sojowy i zamiast nich używać naturalnych ziół i przypraw.

Co potrafią jeszcze:

  • obniżają poziom cukru,
  • regulują poziom "złego" cholesterolu,
  • pomagają w zapobieganiu zawałom serca,
  • działają uspokajająco.

Wypij napar

Goździki dodają potrawą głębokiego, korzennego smaku. Są często używane w kuchni azjatyckiej, szczególnie w daniach indyjskich. W kuchni europejskiej są też znane jako dodatek do ciast, kompotów czy mięs. Goździki można używać do przygotowania zdrowotnych naparów. Wystarczy zalać kilka goździków wrzątkiem, aby uzyskać napój, który nie tylko rozgrzewa, ale pomaga w walce z przeziębieniem czy bólem gardła. Goździki można także dodawać do herbaty, aby wzbogacić jej smak oraz właściwości zdrowotne.

Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa