Dodaję do ogórków. Mają przepiękny kolor i wyjątkowy smak, a rodzina wcina aż miło

Przyprawa, którą dodaję do zalewy do ogórków w ostatnich latach staje się coraz bardziej popularna. Pochodzi z Indii, a robi karierę na całym świecie. To dlatego, że badania wykazały jej działanie przeciwzapalne i wzmacniające odporność. Kto się domyślił, że chodzi o kurkumę? Jej pikantność pasuje do wielu dań, a także świetnie podkreśla smak i kolor ogórków.

Ogórek pokrojony w plasterkiOgórek pokrojony w plasterki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | si9nzation
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Właśnie teraz trzeba przygotować ogórki, by ich smakiem cieszyć się podczas jesiennych i zimowych miesięcy. Nie ma nic lepszego do sałatek, kanapek czy po prostu na szybką przekąskę. Ostatnio przekonałam się do ogórków z pikantnym, egzotycznym posmakiem. Zawdzięczają go kurkumie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Modna przyprawa

Kurkuma jest teraz modną przyprawą, bo ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. To dzięki substancji aktywnej, czyli kurkuminie, która jest silnym utleniaczem i działa przeciwzapalnie. Wspiera odporność, niszczy bakterie i wirusy. Przyprawa jest źródłem witamin z grupy B oraz składników mineralnych.

Pasuje do zalewy

Kurkuma pasuje zarówno do potraw na słodko, jak i wytrawnych. Można dodawać ją do owsianych ciastek, sałatek owocowych czy koktajli, a także mięsa, zwłaszcza drobiu. Jest dobrym dodatkiem do ryżu czy duszonych warzyw. Jeśli nie jesteś przekonana do jej smaku, zacznij oswajać się z nim od napojów lub właśnie ogórków w zalewie. Tu jej smak jest delikatny, ale nadaje warzywom charakteru.

Przepis na ogórki z kurkumą

Składniki:

  • 3 kg ogórków gruntowych,
  • 1 cebula,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 6 łyżek oleju,
  • 6 liści laurowych,
  • 2 gałązki kopru,
  • 3 łyżeczki gorczycy,
  • 20 ziarenek pieprzu,
  • ziele angielskie do smaku.

Zalewa:

  • 1 l wody,
  • 1 szklanka octu 10 proc.,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 1 łyżka soli kamiennej,
  • 1 łyżka kurkumy.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ogórki i pokrój w ćwiartki. Cebulę obierz i pokrój na plasterki. Posiekaj koperek i obierz czosnek.
  2. Składniki na zalewę przelej do garnka, wymieszaj i zagotuj. Gotuj około 3 minut i odstaw do ostygnięcia.
  3. Przygotuj wcześniej wyparzone słoiki. Wkładaj do nich po kilka plasterków cebuli, liść laurowy, 1/2 łyżeczki gorczycy, 1 ząbek czosnku, po kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego oraz posiekany koperek.
  4. Do słoików dołóż ogórki i całość zalej przestygniętą zalewą.
  5. Na wierzch każdego słoika wlej łyżkę oleju.
  6. Tak przygotowane słoiki wystarczy zakręcić i zapasteryzować.

Wybrane dla Ciebie

Te muszle faszerowane kurkami to hit. Odkąd mam przepis robię je często
Te muszle faszerowane kurkami to hit. Odkąd mam przepis robię je często
W Polsce popularne, a w innych krajach zakazane. Zawierają szkodliwe substancje
W Polsce popularne, a w innych krajach zakazane. Zawierają szkodliwe substancje
Błąd, który popełnia wielu. Tych produktów nie wolno wkładać do mikrofalówki
Błąd, który popełnia wielu. Tych produktów nie wolno wkładać do mikrofalówki
To najlepszy chleb z Lidla. Dietetyk wyjaśnia, dlaczego akurat ten warto kupować
To najlepszy chleb z Lidla. Dietetyk wyjaśnia, dlaczego akurat ten warto kupować
Dodaję do boczku i roluję. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę, ale soczysty środek
Dodaję do boczku i roluję. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę, ale soczysty środek
To najprostszy przepis na duszoną młodą kapustę. Z ziemniakami smakuje genialnie
To najprostszy przepis na duszoną młodą kapustę. Z ziemniakami smakuje genialnie
Jak mrozić gołąbki? Dzięki tym trikom będą później smakować jak świeżo przygotowane
Jak mrozić gołąbki? Dzięki tym trikom będą później smakować jak świeżo przygotowane
Wysmaruj nim ugotowane kolby kukurydzy. Będą pyszniejsze niż z samą solą
Wysmaruj nim ugotowane kolby kukurydzy. Będą pyszniejsze niż z samą solą
Zjedli śniadanie w Zakopanem. Za dwie jajecznice i dwie kawy zapłacili aż 240 zł
Zjedli śniadanie w Zakopanem. Za dwie jajecznice i dwie kawy zapłacili aż 240 zł
Zapomniane warzywo wraca do łask. Wspiera serce i pomaga schudnąć
Zapomniane warzywo wraca do łask. Wspiera serce i pomaga schudnąć
Zaserwowałam znajomym ciszki kaszubskie. Śmiali się, a później prosili o dokładkę
Zaserwowałam znajomym ciszki kaszubskie. Śmiali się, a później prosili o dokładkę
Wystarczy 1 łyżeczka podczas gotowania. Bób zachowa swój piękny kolor i będzie lepszy
Wystarczy 1 łyżeczka podczas gotowania. Bób zachowa swój piękny kolor i będzie lepszy