Dodaję do ogórków. Mają przepiękny kolor i wyjątkowy smak, a rodzina wcina aż miło
Przyprawa, którą dodaję do zalewy do ogórków w ostatnich latach staje się coraz bardziej popularna. Pochodzi z Indii, a robi karierę na całym świecie. To dlatego, że badania wykazały jej działanie przeciwzapalne i wzmacniające odporność. Kto się domyślił, że chodzi o kurkumę? Jej pikantność pasuje do wielu dań, a także świetnie podkreśla smak i kolor ogórków.
17.07.2024 13:54
Właśnie teraz trzeba przygotować ogórki, by ich smakiem cieszyć się podczas jesiennych i zimowych miesięcy. Nie ma nic lepszego do sałatek, kanapek czy po prostu na szybką przekąskę. Ostatnio przekonałam się do ogórków z pikantnym, egzotycznym posmakiem. Zawdzięczają go kurkumie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Modna przyprawa
Kurkuma jest teraz modną przyprawą, bo ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. To dzięki substancji aktywnej, czyli kurkuminie, która jest silnym utleniaczem i działa przeciwzapalnie. Wspiera odporność, niszczy bakterie i wirusy. Przyprawa jest źródłem witamin z grupy B oraz składników mineralnych.
Pasuje do zalewy
Kurkuma pasuje zarówno do potraw na słodko, jak i wytrawnych. Można dodawać ją do owsianych ciastek, sałatek owocowych czy koktajli, a także mięsa, zwłaszcza drobiu. Jest dobrym dodatkiem do ryżu czy duszonych warzyw. Jeśli nie jesteś przekonana do jej smaku, zacznij oswajać się z nim od napojów lub właśnie ogórków w zalewie. Tu jej smak jest delikatny, ale nadaje warzywom charakteru.
Przepis na ogórki z kurkumą
Składniki:
- 3 kg ogórków gruntowych,
- 1 cebula,
- 6 ząbków czosnku,
- 6 łyżek oleju,
- 6 liści laurowych,
- 2 gałązki kopru,
- 3 łyżeczki gorczycy,
- 20 ziarenek pieprzu,
- ziele angielskie do smaku.
Zalewa:
- 1 l wody,
- 1 szklanka octu 10 proc.,
- 1,5 szklanki cukru,
- 1 łyżka soli kamiennej,
- 1 łyżka kurkumy.
Sposób przygotowania:
- Obierz ogórki i pokrój w ćwiartki. Cebulę obierz i pokrój na plasterki. Posiekaj koperek i obierz czosnek.
- Składniki na zalewę przelej do garnka, wymieszaj i zagotuj. Gotuj około 3 minut i odstaw do ostygnięcia.
- Przygotuj wcześniej wyparzone słoiki. Wkładaj do nich po kilka plasterków cebuli, liść laurowy, 1/2 łyżeczki gorczycy, 1 ząbek czosnku, po kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego oraz posiekany koperek.
- Do słoików dołóż ogórki i całość zalej przestygniętą zalewą.
- Na wierzch każdego słoika wlej łyżkę oleju.
- Tak przygotowane słoiki wystarczy zakręcić i zapasteryzować.