Dodaję do ogórków. Mają przepiękny kolor i wyjątkowy smak, a rodzina wcina aż miło

Ogórek pokrojony w plasterki
Ogórek pokrojony w plasterki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | si9nzation

17.07.2024 13:54

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Przyprawa, którą dodaję do zalewy do ogórków w ostatnich latach staje się coraz bardziej popularna. Pochodzi z Indii, a robi karierę na całym świecie. To dlatego, że badania wykazały jej działanie przeciwzapalne i wzmacniające odporność. Kto się domyślił, że chodzi o kurkumę? Jej pikantność pasuje do wielu dań, a także świetnie podkreśla smak i kolor ogórków.

Właśnie teraz trzeba przygotować ogórki, by ich smakiem cieszyć się podczas jesiennych i zimowych miesięcy. Nie ma nic lepszego do sałatek, kanapek czy po prostu na szybką przekąskę. Ostatnio przekonałam się do ogórków z pikantnym, egzotycznym posmakiem. Zawdzięczają go kurkumie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Modna przyprawa

Kurkuma jest teraz modną przyprawą, bo ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. To dzięki substancji aktywnej, czyli kurkuminie, która jest silnym utleniaczem i działa przeciwzapalnie. Wspiera odporność, niszczy bakterie i wirusy. Przyprawa jest źródłem witamin z grupy B oraz składników mineralnych.

Pasuje do zalewy

Kurkuma pasuje zarówno do potraw na słodko, jak i wytrawnych. Można dodawać ją do owsianych ciastek, sałatek owocowych czy koktajli, a także mięsa, zwłaszcza drobiu. Jest dobrym dodatkiem do ryżu czy duszonych warzyw. Jeśli nie jesteś przekonana do jej smaku, zacznij oswajać się z nim od napojów lub właśnie ogórków w zalewie. Tu jej smak jest delikatny, ale nadaje warzywom charakteru.

Przepis na ogórki z kurkumą

Składniki:

  • 3 kg ogórków gruntowych,
  • 1 cebula,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 6 łyżek oleju,
  • 6 liści laurowych,
  • 2 gałązki kopru,
  • 3 łyżeczki gorczycy,
  • 20 ziarenek pieprzu,
  • ziele angielskie do smaku.

Zalewa:

  • 1 l wody,
  • 1 szklanka octu 10 proc.,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 1 łyżka soli kamiennej,
  • 1 łyżka kurkumy.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ogórki i pokrój w ćwiartki. Cebulę obierz i pokrój na plasterki. Posiekaj koperek i obierz czosnek.
  2. Składniki na zalewę przelej do garnka, wymieszaj i zagotuj. Gotuj około 3 minut i odstaw do ostygnięcia.
  3. Przygotuj wcześniej wyparzone słoiki. Wkładaj do nich po kilka plasterków cebuli, liść laurowy, 1/2 łyżeczki gorczycy, 1 ząbek czosnku, po kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego oraz posiekany koperek.
  4. Do słoików dołóż ogórki i całość zalej przestygniętą zalewą.
  5. Na wierzch każdego słoika wlej łyżkę oleju.
  6. Tak przygotowane słoiki wystarczy zakręcić i zapasteryzować.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także