Nie ma lepszego dodatku do deserów. Ten dżem z czarnej porzeczki smakuje wybornie
Nie jestem wielką mistrzynią owocowych przetworów, jednak ten dżem robię co roku. Czarne porzeczki nadają mu niezwykłego aromatu. Jest wyrazisty, kwaskowaty, niepowtarzalny. Nie wyobrażam sobie bez niego świątecznego piernika i wielu innych wypieków.
06.07.2024 | aktual.: 06.07.2024 09:52
Ten dżem z czarnej porzeczki to prawdziwy skarb na półce z przetworami. W zimowe poranki sięgam po niego i dodaję do owsianki. Rewelacyjnie smakuje z twarogiem. Jednak, co tu kryć, przygotowuje go przede wszystkim z myślą o deserach.
Niepowtarzalna beza
Dżem z czarnej porzeczki uratuje każdy deser. Ma zdecydowany charakter z kwaskowatą nutą. Jednak trzymam go tylko na specjalne okazje. Pierwsza to beza. Odkąd spróbowałam w warszawskiej cukierni "Bezownia" bezy z musem z czarnej porzeczki i kremem kawowym, to połączenie zawładnęło moimi kubkami smakowymi. Podobną bezę w sezonie jesienno-zimowym przygotowuje w domu. Nie znam nikogo, kto by się oparł takiemu połączeniu smaków.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Z myślą o świętach
Świąteczny piernik przygotowuje w dwóch wersjach, z powidłami śliwkowymi i z dżemem z czarnej porzeczki. Od lat trwają dyskusje, który jest lepszy. Ten dżem sprawdza się też do szybkiej tarty i kruchych ciastek, kiedy wpadają przyjaciółki. Powodów do jego zrobienia jest więc tak dużo, że nie mogę tego przekładać. Zabieram się za przygotowane tego dżemu już w ten weekend. Przepis jest bardzo prosty, dadzą sobie z nim radę nawet osoby, które nigdy nie robiły przetworów.
Nie tylko dżemy
Wszyscy, którzy mają więcej cierpliwości do domowych przetworów, wiedzą, że czarna porzeczka nadaje się do nich doskonale. Te owoce zawierają mnóstwo witaminy C, przeciwutleniaczy i błonnika. Wychodzą z niej pyszne nie tylko dżemy i konfitury, ale też soki, nalewki, syropy, galaretki. Ich zaletą zawsze jest to, że możemy kontrolować ilość cukru. Te sklepowe często są po prostu zbyt słodkie.
Przepis na dżem z czarnych porzeczek
Składniki:
- 1 kg czarnych porzeczek,
- 400 g cukru,
- sok z cytryny do smaku,
- szklanka wody.
Sposób przygotowania:
- Owoce opłucz, osusz, usuń gałązki i szypułki.
- Porzeczki przełóż do garnka, dodaj wodę, zagotuj. Gotuj ok. 10 minut na niedużym ogniu, aż puszczą sok. Dodaj cukier i mieszając co jakiś czas, gotuj ok. 45 minut, aż dżem zgęstnieje. Na koniec dodaj sok z cytryny i gotuj jeszcze 5 minut.
- Gorącym dżemem napełnij słoiki (wcześniej umyte i wyparzone). Wycieraj ich krawędzie, dokładnie zakręcaj. Słoiki ustaw na ściereczce na pokrywkach. Pozostaw do wystygnięcia. Dżem przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.