Nie ma lepszego dodatku do deserów. Ten dżem z czarnej porzeczki smakuje wybornie

Nie jestem wielką mistrzynią owocowych przetworów, jednak ten dżem robię co roku. Czarne porzeczki nadają mu niezwykłego aromatu. Jest wyrazisty, kwaskowaty, niepowtarzalny. Nie wyobrażam sobie bez niego świątecznego piernika i wielu innych wypieków.

Ta konfitura zimą smakuj obłędnie.Ta konfitura smakuje obłędnie
Źródło zdjęć: © Getty Images | kot63
Dorota Gepert

Ten dżem z czarnej porzeczki to prawdziwy skarb na półce z przetworami. W zimowe poranki sięgam po niego i dodaję do owsianki. Rewelacyjnie smakuje z twarogiem. Jednak, co tu kryć, przygotowuje go przede wszystkim z myślą o deserach.

Niepowtarzalna beza

Dżem z czarnej porzeczki uratuje każdy deser. Ma zdecydowany charakter z kwaskowatą nutą. Jednak trzymam go tylko na specjalne okazje. Pierwsza to beza. Odkąd spróbowałam w warszawskiej cukierni "Bezownia" bezy z musem z czarnej porzeczki i kremem kawowym, to połączenie zawładnęło moimi kubkami smakowymi. Podobną bezę w sezonie jesienno-zimowym przygotowuje w domu. Nie znam nikogo, kto by się oparł takiemu połączeniu smaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pistacjowe rollsy piekę na okrągło. Szybko się robią, a jeszcze szybciej znikają

Z myślą o świętach

Świąteczny piernik przygotowuje w dwóch wersjach, z powidłami śliwkowymi i z dżemem z czarnej porzeczki. Od lat trwają dyskusje, który jest lepszy. Ten dżem sprawdza się też do szybkiej tarty i kruchych ciastek, kiedy wpadają przyjaciółki. Powodów do jego zrobienia jest więc tak dużo, że nie mogę tego przekładać. Zabieram się za przygotowane tego dżemu już w ten weekend. Przepis jest bardzo prosty, dadzą sobie z nim radę nawet osoby, które nigdy nie robiły przetworów.

Nie tylko dżemy

Wszyscy, którzy mają więcej cierpliwości do domowych przetworów, wiedzą, że czarna porzeczka nadaje się do nich doskonale. Te owoce zawierają mnóstwo witaminy C, przeciwutleniaczy i błonnika. Wychodzą z niej pyszne nie tylko dżemy i konfitury, ale też soki, nalewki, syropy, galaretki. Ich zaletą zawsze jest to, że możemy kontrolować ilość cukru. Te sklepowe często są po prostu zbyt słodkie.

Przepis na dżem z czarnych porzeczek

Składniki:

  • 1 kg czarnych porzeczek,
  • 400 g cukru,
  • sok z cytryny do smaku,
  • szklanka wody.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce opłucz, osusz, usuń gałązki i szypułki.
  2. Porzeczki przełóż do garnka, dodaj wodę, zagotuj. Gotuj ok. 10 minut na niedużym ogniu, aż puszczą sok. Dodaj cukier i mieszając co jakiś czas, gotuj ok. 45 minut, aż dżem zgęstnieje. Na koniec dodaj sok z cytryny i gotuj jeszcze 5 minut.
  3. Gorącym dżemem napełnij słoiki (wcześniej umyte i wyparzone). Wycieraj ich krawędzie, dokładnie zakręcaj. Słoiki ustaw na ściereczce na pokrywkach. Pozostaw do wystygnięcia. Dżem przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej