PrzepisDeseryMałgorzata Pieczyńska pokazała jak robi dżem z truskawek. Niesamowite, co do niego dokłada

Małgorzata Pieczyńska pokazała jak robi dżem z truskawek. Niesamowite, co do niego dokłada

Domowy dżem truskawkowy w słoiczku
Domowy dżem truskawkowy w słoiczku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | chi-

19.06.2024 11:44

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Powoli kończy się sezon na truskawki. To ostatnia chwila, by przygotować przetwory z tych pysznych owoców. Tak też zrobiła Małgorzata Pieczyńska. Znana aktorka często podkreśla, że stawia na produkty naturalne. Nic więc dziwnego, że sama przygotowuje dżemy z truskawek. Jej przepis jest prosty i zachwyca dodatkami.

Dżemy z truskawek to jedne z najpopularniejszych przetworów. Nic dziwnego, to bardzo popularne i lubiane owoce. Chcemy ich smakiem cieszyć się także jesienią i zimą. W dodatku przygotowanie takich słodkich zapasów wcale nie jest trudne i czasochłonne.

Zdrowy styl życia Małgorzaty Pieczyńskiej

Małgorzata Pieczyńska znalazła czas na przygotowanie dżemu, choć pewnie obowiązków zawodowych jej nie brakuje. Gra w spektaklach teatralnych i od lat wciela się w postać Aleksandry Chodakowskiej w serialu "M jak Miłość". Ta rola przyniosła jej największą rozpoznawalność. Jednak Małgorzata Pieczyńska nie jest kojarzona wyłącznie z grą aktorską. Od lat opowiada o zdrowym stylu życia i swojej diecie. Wszyscy chcieliby wiedzieć, jak po sześćdziesiątce udaje się jej zachować zgrabną sylwetkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Aktorka często podkreśla, że zawsze była aktywna fizycznie. Teraz stawia na jogę. Co jest najważniejsze w jej diecie? Wiele lat temu zrezygnowała z mięsa. Dla Małgorzaty Pieczyńskiej ważne jest też to, by wybierać produkty naturalne i ekologiczne. Jest wielką miłośniczką roślin, ziół i grzybów. Sama przygotowuje herbaty ziołowe i domowe dżemy. Te ostatnie mogą zaskakiwać aromatem, jak napisała aktorka na swoim Instagramie. Dżemy robiła też jej mama, ale Małgorzata Pieczyńska wzbogaciła ich smak.

Tylko ekologiczne i zdrowe składniki

Aktorka wszystkie składniki na dżem postawiła na balkonowym stole i zabrała się za przygotowywanie dżemu na świeżym powietrzu. Miała do przetworzenia 2,5 kg truskawek, które tylko opłukała i osuszyła, zostały też usunięte z nich szypułki. Dodała do nich drobno posiekane płatki róż. To jest właśnie sekretny składnik tego dżemu. Kwiaty sprawiają, że aromat dżemu jest niezwykły. Aktorka nie podaje ich dokładnej ilości, ale po zasypaniu truskawek, widać, ze jest ich całkiem sporo. Do tego dodaje skórkę otartą z kilku cytryn. Ściera je na grubej tarce, bo jak mówi, lubi gdy w słodkim dżemie dla kontrastu jest gorzkawa skórka. Nam na kompozycja bardzo się podoba! Aktorka też długo nie gotuje owoców, by zachowały jędrność i kompletnie się nie rozpadły.

Cenne płatki

Pod wpisem o dżemie na IG pojawiło się mnóstwo komentarzy. Fanki aktorki często pytały, skąd pozyskać płatki róż. Aktorka odpowiedziała, że używa płatków dzikich róż, które rosną niedaleko letniskowego domku jej taty. Radziła, by zbierać je w miejscach oddalonych od zanieczyszczeń. Jednak większość róż jest jadalnych, nie tylko te dzikie. Małgorzata Pieczyńska napisała, że dżem z płatkami róż będzie jadła do tostów, naleśników czy lodów. Ten dżem pachnie i smakuje tak cudownie, że zawsze robi furorę wśród jej gości.

Dżem truskawkowy z płatkami róż według Małgorzaty Pieczyńskiej

Składniki:

  • 2,5 kg truskawek,
  • pół kg cukru,
  • płatki róż do smaku,
  • skórka otarta z 5 cytryn,
  • sok z 5 cytryn.

Sposób przygotowania:

  1. Zasyp truskawki cukrem, dodaj drobniutko posiekane płatki róż, grubo tartą skórkę z cytryny i sok cytrynowy.
  2. Kiedy truskawki puszczą sok, gotuj całość na małej mocy palnika przez 15 minut.
  3. Potem przecedź masę i odłóż owoce. Sam sok gotuj na małej mocy palnika aż zgęstnieje. To może trwać nawet półtorej - dwie godziny.
  4. Na drugi dzień połącz owoce z sokiem i gotuj jeszcze około 20 minut.
  5. Tak przygotowany dżem przekładaj do wyparzonych słoików i zamykaj. Przewrócić do góry dnem, przykryj ręcznikiem żeby powoli stygły.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także