Zioło, które pochodzi z Madagaskaru. Herbatka wspiera trzustkę i wątrobę

Trzustka to cichy bohater naszego organizmu. Odgrywa kluczową rolę w trawieniu i regulacji poziomu cukru we krwi. Niestety, choroby trzustki często rozwijają się bezobjawowo, a ich skutki mogą być poważne. Na szczęście, natura oferuje nam wsparcie w postaci ziół.

Zioło, które pochodzi z Madagaskaru. Herbatka wspiera trzustkę i wątrobęZioło, które pochodzi z Madagaskaru. Herbatka wspiera trzustkę i wątrobę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio
Marcin Michałowski

Zioła stanowią niezwykle skuteczną formę naturalnego wsparcia dla naszego organizmu, zwłaszcza jeśli chodzi o funkcje trzustki i wątroby. Jednym z tych magicznych darów natury jest roślina znana jako haronga, pochodząca z Madagaskaru. Ta egzotyczna roślina może okazać się kluczowym elementem w utrzymaniu zdrowia naszych narządów trawiennych. Dowiedz się więcej o właściwościach tej rośliny i jak możesz ją wykorzystać w codziennej diecie, aby wspierać trzustkę i wątrobę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szynka domowej roboty gości u mnie co tydzień. Wszyscy są nią zachwyceni

Gorzkie wsparcie dla trzustki

Wśród ziół wspomagających trzustkę prym wiodą rośliny o gorzkim smaku. Pobudzają one receptory smakowe, co stymuluje wydzielanie soków trawiennych i żółci. Wśród gorzkich ziół polecanych na problemy z trzustką warto wymienić:

  • Mniszek lekarski,
  • Pokrzywa zwyczajna,
  • Karczoch zwyczajny,
  • Gentiana lutea (goryczka żółta),
  • Taraxacum officinale (mniszek lekarski).

Napar z tych ziół najlepiej pić przed posiłkiem, naprzemiennie, aby wykorzystać wszystkie ich właściwości.

Haronga madagascariensis - wsparcie trzustki i wątroby

Haronga madagascariensis, znana również jako drzewo smoczej krwi, to roślina występująca na Madagaskarze. Jej liście i kora wykazują właściwości pobudzające funkcje wydzielnicze trzustki. Haronga polecana jest również na problemy z trawieniem, biegunkami, zaparciami oraz na stymulację wydzielniczą wątroby.

Jak stosować harongę?

Z kory harongi przygotowuje się napar, który należy pić przed posiłkiem. Zaleca się stosowanie różnych ziół naprzemiennie, aby maksymalnie wykorzystać ich właściwości.

Zioła, takie jak haronga, mogą stanowić skuteczną formę naturalnego wsparcia dla naszej trzustki i wątroby. Jednak zawsze należy pamiętać, że w przypadku poważnych problemów zdrowotnych należy skonsultować się z lekarzem specjalistą. Dbając o zdrowie naszej trzustki, dbamy o ogólny stan naszego organizmu. Zatem sięgnij po zdrowe zioła i ciesz się lepszym samopoczuciem każdego dnia!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej