Przygotuj wieczorem i wypij rano. Oczyści jelita jak wodospad

Zaparcia to problem, który dotyka wielu z nas. Prosty napój pomoże rozpocząć poranek bez bólu i uczucia ciężkości. Przygotuj go dzień wcześniej i pożegnaj uciążliwy problem. Twoje jelita będą pracowały jak nowe.

Napój na zaparcia - PysznościNapój na zaparcia - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Zaparcia to uciążliwy problem, który może dotknąć każdego. Szczególnie narażone są na nie osoby starsze, kobiety w ciąży, osoby prowadzące siedzący tryb życia i te, które mają niedobór błonnika w diecie. Zamiast wstydzić się problemu, warto zadbać o to, aby przestał nam dokuczać. Sprawdzą się tutaj domowe sposoby, jak smaczny i zdrowy napój z suszonych śliwek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z kilku składników w ciągu 20 minut zrobisz fenomenalny deser dla całej rodziny

Domowy sposób na zaparcia

Coraz więcej osób narzeka na problem z zaparciami. Siedzący tryb życia, niewłaściwa dieta, za mała ilość błonnika w diecie czy też duża ilość przetworzonego jedzenia to wyzwanie dla pracy naszych jelit.

Na szczęście istnieje wiele sposobów na walkę z zaparciami. Oprócz zmiany diety i stylu życia można również wypróbować domowe sposoby, takie jak napój z suszonych śliwek. Wybierając owoce w sklepie, zwróć uwagę na to, aby nie były siarkowane. W przeciwnym wypadku konieczne będzie wcześniejsze ich opłukanie.

Sok z suszonych śliwek jest remedium na problemy jelitowe
Sok z suszonych śliwek jest remedium na problemy jelitowe © Adobe Stock

Suszone śliwki są bogate w błonnik, który pomaga regulować pracę jelit i ułatwia wypróżnienia. Zawierają także witaminy i minerały, takie jak potas, magnez, żelazo, wapń i witaminy z grupy B. Mają w sobie również sorbitol, naturalny środek przeczyszczający, który dodatkowo stymuluje jelita.

To nie koniec dobroczynnych właściwości napoju. Śliwki zawierają również przeciwutleniacze, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Prosty napój to recepta na zdrowe jelita i przy tym całkiem niezła dawka składników odżywczych.

Składniki:

  • 6-8 suszonych śliwek
  • 250 ml ciepłej wody

Sposób przygotowania:

  1. Wieczorem włóż śliwki do szklanki i zalej je ciepłą wodą.
  2. Odstaw na noc, aby śliwki zmiękły.
  3. Rano zblenduj śliwki z wodą na gładki napój.
  4. Wypij napój na czczo.

Ten napój to nie tylko sposób na pozbycie się zaparć, ale również źródło wielu cennych składników odżywczych. Warto go wypróbować, aby poprawić swoje trawienie i ogólne samopoczucie.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej