Co zrobić, żeby dżem z truskawek nie stracił koloru? To łatwiejsze niż myślisz

Dżem truskawkowy nabrał brązowej barwy? Spokojnie, to naturalny proces. Możesz jednak zapobiec ciemnieniu przetworów z truskawek, sięgając po znane i łatwe metody.

Co zrobić, żeby dżem truskawkowy nie stracił koloru Co zrobić, żeby dżem truskawkowy nie stracił koloru
Źródło zdjęć: © Canva | yasuhiroamano

Brązowienie dżemu truskawkowego jest normalne i nie oznacza, że produkt jest zepsuty czy bezpieczny do spożycia. W rzeczywistości jest to oznaka prawdziwego przetworu, bez polepszaczy. Jeśli jednak chcesz zachować intensywną czerwień dżemu z truskawek, koniecznie sprawdź te patenty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd robię placuszki z awokado i łączę je z pysznymi dodatkami kolacja znika w mgnieniu oka

Dlaczego dżem truskawkowy brązowieje?

Za żywy czerwony kolor truskawek odpowiadają związki zwane antocyjanami. Te jednak ulegają degradacji i mogą wyblaknąć lub ulec przebarwieniu. Warto wiedzieć więc, że im dłużej gotujesz dżem, tym więcej tych związków ulega rozkładowi, czego efektem może być ciemna barwa dżemu.

Dżem truskawkowy ciemnieje również ze względu na obecność cukru, który reaguje z naturalnymi kwasami owocowymi, cukier zmienia też barwę w wyniku długiego gotowania. Dlatego też wiele osób decyduje się na dodatek żelfixu lub cukru żelującego zamiast tradycyjnego. Owoce z ich dodatkiem szybciej się gotują i utrzymują ładny kolor.

Istotny jest również sposób przechowywania dżemu truskawkowego. Żeby nie ściemniał, przede wszystkim należy zadbać o dokręcenie wieczek - słoiki muszą być szczelnie zamknięte, by nie dostał się do nich tlen. Temperatura w pomieszczeniu, w którym znajdują się słoiki z dżemem truskawkowym, nie powinna przekraczać 5 st. C.

Dżem truskawkowy
Dżem truskawkowy © Pixabay

Co zrobić, żeby dżem truskawkowy nie stracił koloru?

Jeśli jednak wolisz przygotować dżem truskawkowy tradycyjną recepturą, musisz pamiętać o kilku bardzo ważnych zasadach, chcąc zachować intensywny kolor truskawek. Przede wszystkim kluczowym elementem jest wybór odpowiedniej odmiany owoców. Na dżemy, konfitury, galaretki czy soki najlepiej nadaje się odmiana senga, polka, malwina, dukat lub pandora. Owoce te są niezwykle aromatyczne, soczyste i mają intensywny czerwony kolor, który jest tak pożądany w przetworach.

Pamiętaj również, że do przygotowania dżemów najlepiej nadają się truskawki z końca sezonu - wtedy są po prostu najsłodsze, mają bardziej intensywny kolor w środku i są mniej podatne na odbarwienie w wyniku rozpadu czerwonych pigmentów. W ich przypadku istnieje duża szansa, że po przesmażeniu i zawekowaniu zachowają kolor.

Najpopularniejszym patentem na zachowanie koloru truskawek jest dodanie niewielkiej ilości soku z cytryny do dżemu (można go dodać do owoców przed gotowaniem). Sok z cytryny pozwoli zachować naturalny kolor owoców, a także poprawia ich smak i działa jak naturalny zagęstnik.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej