PrzepisNapojeZ truskawek robię pyszny napój. Idealnie sprawdza się podczas upałów

Z truskawek robię pyszny napój. Idealnie sprawdza się podczas upałów

Lemoniada truskawkowa
Lemoniada truskawkowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | alia_94816

05.06.2024 17:04

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Podczas gorących dni, im więcej pijemy tym lepiej. Kawa, herbata, soki, woda, kompoty. Wybór jest duży, ale nie możemy zapominać też o lemoniadzie. Klasyczna powstaje z cytryn, ale w sezonie na truskawki, znacznie lepiej wykorzystać właśnie te owoce.

Lemoniada to częsta bohaterka letnich artykułów w stylu "paragony grozy". Rzeczywiście, często w restauracjach trzeba za nią słono płacić. A łatwo się skusić, bo doskonale gasi pragnienie i nawadnia. Jednak wcześniej warto zerknąć na cenę. Dlatego już od dawna robię lemoniadę w domu. Ta truskawkowa szczególnie smakuje dzieciom.

Lemoniada to nie tylko cytryny

Wiadomo, że wszystko, co zrobimy samodzielnie będzie tańsze niż w restauracji. Jednak w przypadku lemoniady trzeba to podkreślić, znacząco tańsze. Koszty przygotowania domowej nie jest wysoki. W lokalach zapłacimy zaś często grubo ponad 10 zł za szklankę napoju. Klasyczna lemoniada jest na bazie cytryn, jednak można do niej wykorzystać także inne owoce. Teraz zdecydowanie stawiam na truskawki, ale bez dodatku cytrusów się nie obejdzie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czuć miętę

Historia lemoniada zaczyna się od wody z cytryną. To właśnie na bazie tego prostego napoju, po zamianach i dodaniu syropu cukrowego powstała lemoniada. Z biegiem lat zaczęto ją przygotowywać także z innych owoców. Jednak zawsze dodatek soku cytrynowego jest konieczny. To on właśnie dodaje jej kwaskowatego smaku, który niezwykle orzeźwia i zawiera witaminę C. W lemoniadzie ważna jest też woda, dzięki temu taki napój całkiem dobrze nawadnia. Z lemoniadą kojarzą się też zielone listki, które dodawane są do właściwie każdego jej wariantu. Żadne zioło nie pobije mięty, gdy chodzi o działanie chłodzące. A truskawki? Są bogate w witaminę C, błonnik, kwas foliowy, mają dobry wpływ na serce. Powodów, by je jeść i to pod każdą postacią, nie brakuje.

Lemoniada truskawkowa

Składniki:

  • 1,5 l wody,
  • 2 szklanki truskawek,
  • 2 cytryny,
  • 3-4 łyżki cukru,
  • pół szklanki wody,
  • garść świeżej mięty,
  • lód opcjonalnie.

Sposób przygotowywania:

  1. Umyj cytryny i truskawki, a także opłucz gałązki miety.
  2. Pół szklanki wody zagotuj, dodaj cukier. Dokładnie wymieszaj, by powstał syrop.
  3. Usuń z truskawek szypułki. Z cytryn wyciśnij sok.
  4. Do naczynia blendera włożyć truskawki, dodaj wodę, sok z cytryny i syrop cukrowy. Całość zmiksuj.
  5. Lemoniadę przelej przez sito do dużego dzbanka. Dodaj posiekane świeże listki mięty i garść kostek lodu. Kostki lodu możesz też zblendować.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także