Królewska beza na Dzień Mamy. Sprawdzi się lepiej niż kwiaty

Zastanawiasz się, jaki deser przygotować w tym szczególnym dniu? Beza ze świeżymi truskawkami oraz polewą z mango na pewno zrobi wrażenie. Jest lekka, puszysta, przepyszna. Poznaj przepis na królewską bezę i zrób ją dla swojej mamy.

Beza sprawdzi się jako deser w uroczystym dniu.Beza sprawdzi się jako deser na Dzień Matki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Beza, czyli delikatna pianka z ubitych białek, to wciąż bardzo modny deser. Wywołuje wiele wrażeń smakowych, a zdecydowanie najlepsza jest z sezonowymi owocami. Truskawki pasują do niej idealnie, a ich smak podbija sos z soczystego mango.

Uważaj na proporcje

Przygotowanie bezy wcale nie wydaje się takie skomplikowane, to tylko białka jajek z cukrem dobrze ubite. Jednak zanim zaczniemy ją robić, warto przypomnieć sobie podstawowe zasady. W przypadku tego wypieku bardzo ważne są proporcje – na jedno białko przypada 50 g cukru, który powinien być drobny, biały, specjalny do wypieków. Nie może być wilgotny. Drugi składnik, czyli białka muszą być jak najświeższe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Teściowa początkowo kręciła nosem, ale kiedy ją spróbowała, była zachwycona

Sprawdź temperaturę

To nie pierwszy wypiek, do którego składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Beza nie uda się, gdy białka będą zimne, wprost z lodówki. Zadbaj o to, by miały temperaturę pokojową, dokładnie też oddziel je od żółtek. Z ubijaniem już będzie prosto? Tak, ale pamiętaj, by naczynie było suche, bez najmniejszych śladów tłuszczu, podobnie jak mieszadła miksera. Sprawdzi się miska metalowa lub szklana. Ubijanie zacznij od niskich obrotów miksera, stopniowo je zwiększaj. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca, beza na pewno się uda.

Przepis na bezę z truskawkami i mango

Składniki:

  • 4 białka,
  • 200 g cukru,
  • 2 łyżeczki octu winnego,
  • 400 ml śmietanki kremówki,
  • 250 g serka mascarpone,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • łyżeczka cukru pudru,
  • truskawki do dekoracji,
  • gotowa pulpa lub przecier z mango do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Na koniec dodaj ocet. Pianę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tworząc koło. Piecz przez 80 minut w temperaturze 120 stopni Celsjusza. Potem studź — jeszcze w zamkniętym piekarniku — przez godzinę.
  2. Ubij śmietankę, dodaj serek, a później posłodź krem.
  3. Bezę przekrój na pół. Część kremu wyłóż na jeden z krążków, przykryj drugim. Na wierzch połóż pozostały krem. Na nim rozłóż przecier lub pulpę z mango. Bezę udekoruj świeżymi truskawkami.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej