Szmaragd to popisowe ciasto teściowej. Zawsze robi dużą blachę, a i tak szybko znika

Prawda, że to ciasto prezentuje się nad wyraz okazale? Jeśli i ty tak uważasz, to przepis na nie powinien cię zainteresować. To naprawdę nic trudnego, a wszyscy goście rzucają się na wypiek jak wygłodniałe wilki. Proszę państwa, oto ono: kulinarne złoto i efekt niezwykłej kreatywności kucharskiej: ciasto szmaragd.

Ciasto szmaragd - piękne i smaczneCiasto szmaragd - piękne i smaczne
Źródło zdjęć: © YouTube | Henia Foks

Moja teściowa jest mistrzynią nie tylko w przyrządzaniu ciast, ale również w efektywnym wyszukiwaniu najciekawszych przepisów w całym internecie. Jakiś czas temu wyspecjalizowała się w nowym wypieku, którego tajemnicza nazwa — szmaragd — zainteresowała mnie nie mniej, niż jego smak. Kremowo-zielone wnętrze i kakaowy wierzch skomponowały się w doskonałe połączenie: wizualne i smakowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przynajmniej raz w tygodniu robię tartę z wiosenną łąką. Palce lizać!

Jak już wspomniałem, teściowa jest bardzo skuteczną detektywką, przed którą żadna dobra receptura nie pozostanie w ukryciu. Serwowane przez nią ciasto szmaragd okazało się inspiracją od Heni Foks, jednej z moich ulubionych twórczyń kulinarnych na YouTube. Przepis udało mi się odnaleźć, a teraz, z należytym szacunkiem, przekazuję go tobie. Powodzenia!

Ciasto szmaragd

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 jajka,
  • 100 g rozpuszczonego masła,
  • ½ szklanki cukru,
  • ½ szklanki mleka,
  • 2 łyżki kakao,
  • ½ szklanki oleju.

Aksamitny krem:

  • 200 ml śmietanki 30 proc.,
  • 1 kg sera z wiaderka,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 5 zielonych galaretek.
Ciasto szmaragd przygotowuje się w bardzo prosty sposób
Ciasto szmaragd przygotowuje się w bardzo prosty sposób © YouTube | Henia Foks

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ucieram z cukrem i odrobiną soli. Wsypuję kakao, dodaję stopione masło, wlewam mleko i olej. Wszystko wyrabiam na jednolite ciasto. Następnie wsypuję mąkę i proszek do pieczenia i ponownie dbam o poprawne połączenie składników.
  2. Przygotowaną w ten sposób masę wylewam do formy do pieczenia (wykładam ją wcześniej papierem do pieczenia). Wyrównuję szpatułką, piekę 30 minut w 170 stopniach. Z upieczonego blatu ucinam wierzch.
  3. 3 galaretki mieszam ze szklanką gorącej wody, a następnie miksuję z twarogiem. Pozostałe galaretki wyrabiam w 2 szklankach wody i czekam, aż zgęstnieją.
  4. Kremówkę miksuję z masą galaretkowo-twarogową. Tę mieszankę nakładam naprzemiennie z rozdrobnioną galaretką na upieczony wcześniej blat.
  5. Wierzch posypuję kruszonką z uciętego poprzednio ciasta. Wkładam do lodówki, a następnego dnia cieszę się z pysznego ciasta szmaragd!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie
Podczas smażenia kurczaka pojawia się biała piana. Niewielu wie, co jest powodem
Podczas smażenia kurczaka pojawia się biała piana. Niewielu wie, co jest powodem
Tak wybierzesz najsmaczniejsze pomidory na targu. Wystarczy, że powąchasz je w odpowiednim miejscu
Tak wybierzesz najsmaczniejsze pomidory na targu. Wystarczy, że powąchasz je w odpowiednim miejscu
Wlewam 100 ml do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i bardzo soczyste
Wlewam 100 ml do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i bardzo soczyste