Szmaragd to popisowe ciasto teściowej. Zawsze robi dużą blachę, a i tak szybko znika

Prawda, że to ciasto prezentuje się nad wyraz okazale? Jeśli i ty tak uważasz, to przepis na nie powinien cię zainteresować. To naprawdę nic trudnego, a wszyscy goście rzucają się na wypiek jak wygłodniałe wilki. Proszę państwa, oto ono: kulinarne złoto i efekt niezwykłej kreatywności kucharskiej: ciasto szmaragd.

Ciasto szmaragd - piękne i smaczneCiasto szmaragd - piękne i smaczne
Źródło zdjęć: © YouTube | Henia Foks

Moja teściowa jest mistrzynią nie tylko w przyrządzaniu ciast, ale również w efektywnym wyszukiwaniu najciekawszych przepisów w całym internecie. Jakiś czas temu wyspecjalizowała się w nowym wypieku, którego tajemnicza nazwa — szmaragd — zainteresowała mnie nie mniej, niż jego smak. Kremowo-zielone wnętrze i kakaowy wierzch skomponowały się w doskonałe połączenie: wizualne i smakowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przynajmniej raz w tygodniu robię tartę z wiosenną łąką. Palce lizać!

Jak już wspomniałem, teściowa jest bardzo skuteczną detektywką, przed którą żadna dobra receptura nie pozostanie w ukryciu. Serwowane przez nią ciasto szmaragd okazało się inspiracją od Heni Foks, jednej z moich ulubionych twórczyń kulinarnych na YouTube. Przepis udało mi się odnaleźć, a teraz, z należytym szacunkiem, przekazuję go tobie. Powodzenia!

Ciasto szmaragd

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 jajka,
  • 100 g rozpuszczonego masła,
  • ½ szklanki cukru,
  • ½ szklanki mleka,
  • 2 łyżki kakao,
  • ½ szklanki oleju.

Aksamitny krem:

  • 200 ml śmietanki 30 proc.,
  • 1 kg sera z wiaderka,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 5 zielonych galaretek.
Ciasto szmaragd przygotowuje się w bardzo prosty sposób
Ciasto szmaragd przygotowuje się w bardzo prosty sposób © YouTube | Henia Foks

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ucieram z cukrem i odrobiną soli. Wsypuję kakao, dodaję stopione masło, wlewam mleko i olej. Wszystko wyrabiam na jednolite ciasto. Następnie wsypuję mąkę i proszek do pieczenia i ponownie dbam o poprawne połączenie składników.
  2. Przygotowaną w ten sposób masę wylewam do formy do pieczenia (wykładam ją wcześniej papierem do pieczenia). Wyrównuję szpatułką, piekę 30 minut w 170 stopniach. Z upieczonego blatu ucinam wierzch.
  3. 3 galaretki mieszam ze szklanką gorącej wody, a następnie miksuję z twarogiem. Pozostałe galaretki wyrabiam w 2 szklankach wody i czekam, aż zgęstnieją.
  4. Kremówkę miksuję z masą galaretkowo-twarogową. Tę mieszankę nakładam naprzemiennie z rozdrobnioną galaretką na upieczony wcześniej blat.
  5. Wierzch posypuję kruszonką z uciętego poprzednio ciasta. Wkładam do lodówki, a następnego dnia cieszę się z pysznego ciasta szmaragd!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej