PrzepisCiastaSzmaragd to popisowe ciasto teściowej. Zawsze robi dużą blachę, a i tak szybko znika

Szmaragd to popisowe ciasto teściowej. Zawsze robi dużą blachę, a i tak szybko znika

Prawda, że to ciasto prezentuje się nad wyraz okazale? Jeśli i ty tak uważasz, to przepis na nie powinien cię zainteresować. To naprawdę nic trudnego, a wszyscy goście rzucają się na wypiek jak wygłodniałe wilki. Proszę państwa, oto ono: kulinarne złoto i efekt niezwykłej kreatywności kucharskiej: ciasto szmaragd.

Ciasto szmaragd - piękne i smaczne
Ciasto szmaragd - piękne i smaczne
Źródło zdjęć: © YouTube | Henia Foks

07.05.2024 08:04

Moja teściowa jest mistrzynią nie tylko w przyrządzaniu ciast, ale również w efektywnym wyszukiwaniu najciekawszych przepisów w całym internecie. Jakiś czas temu wyspecjalizowała się w nowym wypieku, którego tajemnicza nazwa — szmaragd — zainteresowała mnie nie mniej, niż jego smak. Kremowo-zielone wnętrze i kakaowy wierzch skomponowały się w doskonałe połączenie: wizualne i smakowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak już wspomniałem, teściowa jest bardzo skuteczną detektywką, przed którą żadna dobra receptura nie pozostanie w ukryciu. Serwowane przez nią ciasto szmaragd okazało się inspiracją od Heni Foks, jednej z moich ulubionych twórczyń kulinarnych na YouTube. Przepis udało mi się odnaleźć, a teraz, z należytym szacunkiem, przekazuję go tobie. Powodzenia!

Ciasto szmaragd

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 jajka,
  • 100 g rozpuszczonego masła,
  • ½ szklanki cukru,
  • ½ szklanki mleka,
  • 2 łyżki kakao,
  • ½ szklanki oleju.

Aksamitny krem:

  • 200 ml śmietanki 30 proc.,
  • 1 kg sera z wiaderka,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 5 zielonych galaretek.
Ciasto szmaragd przygotowuje się w bardzo prosty sposób
Ciasto szmaragd przygotowuje się w bardzo prosty sposób© YouTube | Henia Foks

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ucieram z cukrem i odrobiną soli. Wsypuję kakao, dodaję stopione masło, wlewam mleko i olej. Wszystko wyrabiam na jednolite ciasto. Następnie wsypuję mąkę i proszek do pieczenia i ponownie dbam o poprawne połączenie składników.
  2. Przygotowaną w ten sposób masę wylewam do formy do pieczenia (wykładam ją wcześniej papierem do pieczenia). Wyrównuję szpatułką, piekę 30 minut w 170 stopniach. Z upieczonego blatu ucinam wierzch.
  3. 3 galaretki mieszam ze szklanką gorącej wody, a następnie miksuję z twarogiem. Pozostałe galaretki wyrabiam w 2 szklankach wody i czekam, aż zgęstnieją.
  4. Kremówkę miksuję z masą galaretkowo-twarogową. Tę mieszankę nakładam naprzemiennie z rozdrobnioną galaretką na upieczony wcześniej blat.
  5. Wierzch posypuję kruszonką z uciętego poprzednio ciasta. Wkładam do lodówki, a następnego dnia cieszę się z pysznego ciasta szmaragd!
Wybrane dla Ciebie