Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Chociaż ze Świętami Bożego Narodzenia najbardziej kojarzy się nam sernik, piernik i makowiec, to czasem warto postawić na smaczną odmianę. To ciasto jest kwintesencją prostej, domowej kuchni i smakiem doskonale znanym z dzieciństwa.
Ciocia swoje popisowe ciasto drożdżowe z owocami piecze zazwyczaj w drugi dzień Świąt, kiedy niektórzy mają już dość ciężkich i korzennych świątecznych smaków. Wyciąga wtedy skrzętnie przygotowane i zamrożone owoce z letnich zapasów. Dzięki temu a stole pojawia się lekki deser, który łamie intensywność świątecznych potraw i idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawy.
Świąteczne ciasteczka nie tylko dla Mikołaja. Znikają z talerza w mgnieniu oka
Ciasto drożdżowe z mrożonymi owocami
Mrożone owoce, użyte prosto z zamrażarki, to nie tylko smak lata w środku zimy, ale też sprytny trik. Nie należy ich rozmrażać przed pieczeniem, ponieważ zamrożone owoce wolniej puszczą sok, dzięki czemu nie obciążą ciasta i nie opadną na dno. Ciasto będzie idealnie wilgotne, puszyste i pełne owoców.
Składniki
- 30 g świeżych drożdży,
- 1 łyżka cukru,
- 150 ml ciepłego mleka,
- 1 łyżka mąki pszennej do rozczynu,
- 400 g mąki pszennej
- 2 jajka,
- 2 żółtka,
- 80 g cukru,
- 80 g masła,
- szczypta soli,
- mrożone owocem
Kruszonka
- 100 g mąki pszennej,
- 50 g cukru,
- 50 g zimnego masła.
Sposób przygotowania:
- Do ciepłego mleka dodaj pokruszone drożdże, cukier oraz łyżkę mąki i dobrze wymieszaj.
- Odstaw na 15 minut, aż rozczyn co najmniej podwoi swoją objętość.
- Do dużej miski przesiej pozostałą mąkę. Dodaj cukier, sól, jajka i żółtka.
- Wlej gotowy rozczyn. Wyrabiaj ciasto mikserem z hakiem lub ręcznie.
- Podczas wyrabiania, powoli wlewaj roztopione i przestudzone masło.
- Wyrabiaj, aż tłuszcz zostanie wchłonięty, a ciasto będzie gładkie, elastyczne i przestanie kleić się do rąk. W razie potrzeby dodaj odrobinę mąki.
- Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aż wyrośnie.
- Wszystkie składniki na kruszonkę szybko zagnieć, aż powstaną małe grudki.
- Blaszkę o wymiarach ok. 25x36 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Wyrośnięte ciasto wyłóż na blaszkę i rozsyp na nim zamrożone owoce.
- Wierzch posyp kruszonką.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 35-45 minut.
Po upieczeniu ciasto wyjmij, ostudź i opcjonalnie posyp cukrem pudrem. Smacznego!