To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce

Cukier puder to jeden z najprostszych sposobów na to, by wykończyć domowe wypieki. Potrafi jednak błyskawicznie zniknąć z powierzchni, gdy deser jest jeszcze zbyt ciepły. Cukiernicy mają jednak swoje rozwiązanie tego problemu.

Ten cukier ułatwi dekorację wypiekówTen cukier ułatwi dekorację wypieków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Cukier nietopliwy, zwany też cukrem dekoracyjnym lub śnieżnobiałym pudrem cukierniczym, to specjalistyczny składnik, który na pierwszy rzut oka wygląda jak zwykły cukier puder. Jego wyjątkowość polega jednak na jednej, kluczowej właściwości: nie rozpuszcza się w kontakcie z wilgocią ani ciepłem. To sekret oprószonych białą słodyczą wypieków, którym niestraszna jest temperatura i rozwiązanie dla niecierpliwych, którzy nie chcą poczekać z dekoracją, aż ciasto wystygnie.

Odwrócone cynamonki piekę na okrągło. W całym domu unosi się piękny zapach

Czym jest cukier nietopliwy?

Cukier nietopliwy nie jest czystą sacharozą. Sekretem jego niezwykłej odporności jest specjalistyczna otoczka nakładana na cząsteczki cukru pudru. Do drobno zmielonego cukru dodaje się skrobię oraz niewielkie ilości tłuszczu roślinnego, najczęściej pod postacią olej kokosowego, palmowego lub masła kakaowego.

Tłuszcz i skrobia tworzą na powierzchni kryształków cukru cienką, hydrofobową powłokę. Oznacza to, że odpychają od siebie wodę, tworząc ochronną barierę. W efekcie nawet gdy postawimy świeżo upieczone, parujące ciasto i posypiemy je tym pudrem, wilgoć skraplająca się na powierzchni nie jest w stanie wniknąć w cukier, a ten zachowuje swój śnieżnobiały wygląd.

Pyszne i puszyste placuszki obsypane cukrem pudrem
Pyszne i puszyste placuszki obsypane cukrem pudrem © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer #arfo

To nic strasznego i dziwnego, jedynie specjalistyczny proces technologiczny, wykorzystujący naturalne właściwości tłuszczu i skrobi. Cukier topliwy jest bezpieczny do spożycia. Ważne jest, aby kupować go w sprawdzonych sklepach lub hurtowniach cukierniczych i upewnić się, że produkt posiada czytelny skład oraz atest dopuszczenia do obrotu.

Jak wykorzystać cukier nietopliwy?

W domowej kuchni cukier nietopliwy to prawdziwy wybawiciel. Jest niezastąpiony do posypywania wyrobów jedzonych na ciepło, takich jak gorące bułeczki cynamonowe, drożdżówki, pączki, faworki czy chruściki. Powłoka pozostanie sucha i biała, bez ryzyka rozpuszczenia się i zrobienia lepkiej glazury na powierzchni deseru.

Świetnie sprawdza się na powierzchniach z natury wilgotnych, jak serniki z rosą, ciasta z kremem budyniowym, ciasta z owocami lub te przechowywane w lodówce. Ponieważ nie chłonie wilgoci z powietrza, jest idealny do tworzenia trwałego, śnieżnego efektu na świątecznych pierniczkach i domkach z piernika, które mają cieszyć oko przez wiele dni.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Dla seniorów to najlepszy wybór. Ma dużo białka i niewiele tłuszczu
Dla seniorów to najlepszy wybór. Ma dużo białka i niewiele tłuszczu
Ciocia piecze od czasów PRL-u i to nie tylko na Wielkanoc. Wciąż ma wielu fanów
Ciocia piecze od czasów PRL-u i to nie tylko na Wielkanoc. Wciąż ma wielu fanów
Mało kto pamięta ten deser. Lista składników jest krótka, a przepis banalny
Mało kto pamięta ten deser. Lista składników jest krótka, a przepis banalny
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu