PrzepisCiastaCiasto Balladyna z malinami. Warstwowe ciasto na specjalne okazje

Ciasto Balladyna z malinami. Warstwowe ciasto na specjalne okazje

Kiedy ciasto Balladyna pojawia się na stole, od razu przyciąga wzrok wszystkich gości. Pyszne warstwy z kakaowego biszkoptu, serowej masy, herbatników oraz słodkiego kajmaku, zwieńczone orzeźwiającą galaretką z malinami to słodki strzał w dziesiątkę.

Ciasto Balladyna
Ciasto Balladyna
Źródło zdjęć: © Pyszności
Daria Rudny-Dul

Ciasto Balladyna to wielowarstwowy deser, który zachwyca smakiem i wyglądem. Łączy w sobie smak malin, czekolady i kajmaku. Na talerzu prezentuje się naprawdę elegancko, a chętnych na jedzenie nigdy nie brakuje. Samo przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale przepis nie jest skomplikowany.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Balladyna z malinami. Połączenie tych warstw zasługuje na medal

Ciasto Balladyna z malinami

Ten deser to mała powtórka ze szkolnych lektur. Nazwa ciasta pochodzi od imienia głównej bohaterki dramatu Juliusza Słowackiego. Jednym z najbardziej charakterystycznych motywów jest tam zbieranie malin. Finał był tragiczny, ale w cieście Balladyna możemy liczyć tylko na szczęśliwe zakończenie.

Ciasto Balladyna z malinami doskonale sprawdza się na różnego rodzaju uroczystościach. Uświetni imieniny lub urodziny, wzbudzi zachwyty na rodzinnym spotkaniu lub osłodzi popołudniową kawę z koleżanką. Niezależnie od okazji, ciasto Balladyna z pewnością stanie się gwiazdą każdego stołu. Za przygotowanie należy zabrać się wcześniej, bo deser powinien spędzić w lodówce całą noc przed podaniem.

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2 łyżki kakao,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia.

Masa serowa:

  • 800 g serków homogenizowanych,
  • 500 ml śmietanki 30 proc.,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 60 ml wrzątku.

Pozostałe składniki:

  • 400 g masy krówkowej,
  • 26 herbatników,
  • 3 galaretki malinowe,
  • 1 l wrzątku,
  • 560 g mrożonych malin.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę wraz z cukrem. Następnie, cały czas miksując, stopniowo dodawaj żółtka. Dorzuć przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz kakao. Masę biszkoptową przelej do blaszki o wymiarach ok. 28x18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza na 30 minut.

Kakaowy biszkopt Balladyna
Kakaowy biszkopt Balladyna© Pyszności

Krok 2. Serek homogenizowany przełóż do miski i zmiksuj wraz z cukrem pudrem. Żelatynę zalej wrzątkiem, wymieszaj dokładnie. Śmietankę ubij na sztywno, dodając do niej żelatynę. Do śmietankowej masy dodaj serek i wymieszaj.

Masa serowa
Masa serowa© Pyszności

Krok 3. Przestudzony biszkopt przekrój na dwie części. Pierwszą z nich zostaw w blaszce, wyłóż połowę masy serowej, herbatniki i kajmak.

Warstwowe ciasto Balladyna
Warstwowe ciasto Balladyna© Pyszności

Krok 4. Następnie ponownie wyłóż herbatniki i rozprowadź po nich równomiernie pozostałą masę kajmakową. Przykryj drugim biszkoptem.

Kolejna warstwa ciasta
Kolejna warstwa ciasta© Pyszności

Krok 5. W gorącej wodzie rozpuść galaretki. Gdy przestygnie, dorzuć maliny i odstaw, aż zacznie tężeć.

Galaretka z malinami
Galaretka z malinami© Pyszności

Krok 6. Tężejącą galaretkę z malinami wyłóż na biszkopt. Wstaw ciasto Balladyna do lodówki na całą noc, aby masa dobrze stężała. Później wystarczy tylko pokroić ciasto na kawałki i zachwycać się smakiem. Smacznego!

Ciasto Balladyna z malinami
Ciasto Balladyna z malinami© Pyszności
przepiswideoballadyna

Wybrane dla Ciebie