Ciasto Balladyna z malinami. Warstwowe ciasto na specjalne okazje

Kiedy ciasto Balladyna pojawia się na stole, od razu przyciąga wzrok wszystkich gości. Pyszne warstwy z kakaowego biszkoptu, serowej masy, herbatników oraz słodkiego kajmaku, zwieńczone orzeźwiającą galaretką z malinami to słodki strzał w dziesiątkę.

Ciasto BalladynaCiasto Balladyna
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Ciasto Balladyna to wielowarstwowy deser, który zachwyca smakiem i wyglądem. Łączy w sobie smak malin, czekolady i kajmaku. Na talerzu prezentuje się naprawdę elegancko, a chętnych na jedzenie nigdy nie brakuje. Samo przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale przepis nie jest skomplikowany.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Balladyna z malinami. Połączenie tych warstw zasługuje na medal

Ciasto Balladyna z malinami

Ten deser to mała powtórka ze szkolnych lektur. Nazwa ciasta pochodzi od imienia głównej bohaterki dramatu Juliusza Słowackiego. Jednym z najbardziej charakterystycznych motywów jest tam zbieranie malin. Finał był tragiczny, ale w cieście Balladyna możemy liczyć tylko na szczęśliwe zakończenie.

Ciasto Balladyna z malinami doskonale sprawdza się na różnego rodzaju uroczystościach. Uświetni imieniny lub urodziny, wzbudzi zachwyty na rodzinnym spotkaniu lub osłodzi popołudniową kawę z koleżanką. Niezależnie od okazji, ciasto Balladyna z pewnością stanie się gwiazdą każdego stołu. Za przygotowanie należy zabrać się wcześniej, bo deser powinien spędzić w lodówce całą noc przed podaniem.

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2 łyżki kakao,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia.

Masa serowa:

  • 800 g serków homogenizowanych,
  • 500 ml śmietanki 30 proc.,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 60 ml wrzątku.

Pozostałe składniki:

  • 400 g masy krówkowej,
  • 26 herbatników,
  • 3 galaretki malinowe,
  • 1 l wrzątku,
  • 560 g mrożonych malin.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę wraz z cukrem. Następnie, cały czas miksując, stopniowo dodawaj żółtka. Dorzuć przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz kakao. Masę biszkoptową przelej do blaszki o wymiarach ok. 28x18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza na 30 minut.

Kakaowy biszkopt Balladyna
Kakaowy biszkopt Balladyna © Pyszności

Krok 2. Serek homogenizowany przełóż do miski i zmiksuj wraz z cukrem pudrem. Żelatynę zalej wrzątkiem, wymieszaj dokładnie. Śmietankę ubij na sztywno, dodając do niej żelatynę. Do śmietankowej masy dodaj serek i wymieszaj.

Masa serowa
Masa serowa © Pyszności

Krok 3. Przestudzony biszkopt przekrój na dwie części. Pierwszą z nich zostaw w blaszce, wyłóż połowę masy serowej, herbatniki i kajmak.

Warstwowe ciasto Balladyna
Warstwowe ciasto Balladyna © Pyszności

Krok 4. Następnie ponownie wyłóż herbatniki i rozprowadź po nich równomiernie pozostałą masę kajmakową. Przykryj drugim biszkoptem.

Kolejna warstwa ciasta
Kolejna warstwa ciasta © Pyszności

Krok 5. W gorącej wodzie rozpuść galaretki. Gdy przestygnie, dorzuć maliny i odstaw, aż zacznie tężeć.

Galaretka z malinami
Galaretka z malinami © Pyszności

Krok 6. Tężejącą galaretkę z malinami wyłóż na biszkopt. Wstaw ciasto Balladyna do lodówki na całą noc, aby masa dobrze stężała. Później wystarczy tylko pokroić ciasto na kawałki i zachwycać się smakiem. Smacznego!

Ciasto Balladyna z malinami
Ciasto Balladyna z malinami © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze