Ciasto Balladyna z malinami. Warstwowe ciasto na specjalne okazje
Kiedy ciasto Balladyna pojawia się na stole, od razu przyciąga wzrok wszystkich gości. Pyszne warstwy z kakaowego biszkoptu, serowej masy, herbatników oraz słodkiego kajmaku, zwieńczone orzeźwiającą galaretką z malinami to słodki strzał w dziesiątkę.
Ciasto Balladyna to wielowarstwowy deser, który zachwyca smakiem i wyglądem. Łączy w sobie smak malin, czekolady i kajmaku. Na talerzu prezentuje się naprawdę elegancko, a chętnych na jedzenie nigdy nie brakuje. Samo przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale przepis nie jest skomplikowany.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Balladyna z malinami. Połączenie tych warstw zasługuje na medal
Ciasto Balladyna z malinami
Ten deser to mała powtórka ze szkolnych lektur. Nazwa ciasta pochodzi od imienia głównej bohaterki dramatu Juliusza Słowackiego. Jednym z najbardziej charakterystycznych motywów jest tam zbieranie malin. Finał był tragiczny, ale w cieście Balladyna możemy liczyć tylko na szczęśliwe zakończenie.
Ciasto Balladyna z malinami doskonale sprawdza się na różnego rodzaju uroczystościach. Uświetni imieniny lub urodziny, wzbudzi zachwyty na rodzinnym spotkaniu lub osłodzi popołudniową kawę z koleżanką. Niezależnie od okazji, ciasto Balladyna z pewnością stanie się gwiazdą każdego stołu. Za przygotowanie należy zabrać się wcześniej, bo deser powinien spędzić w lodówce całą noc przed podaniem.
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 2 łyżki kakao,
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa serowa:
- 800 g serków homogenizowanych,
- 500 ml śmietanki 30 proc.,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżeczki żelatyny,
- 60 ml wrzątku.
Pozostałe składniki:
- 400 g masy krówkowej,
- 26 herbatników,
- 3 galaretki malinowe,
- 1 l wrzątku,
- 560 g mrożonych malin.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę wraz z cukrem. Następnie, cały czas miksując, stopniowo dodawaj żółtka. Dorzuć przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz kakao. Masę biszkoptową przelej do blaszki o wymiarach ok. 28x18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza na 30 minut.
Krok 2. Serek homogenizowany przełóż do miski i zmiksuj wraz z cukrem pudrem. Żelatynę zalej wrzątkiem, wymieszaj dokładnie. Śmietankę ubij na sztywno, dodając do niej żelatynę. Do śmietankowej masy dodaj serek i wymieszaj.
Krok 3. Przestudzony biszkopt przekrój na dwie części. Pierwszą z nich zostaw w blaszce, wyłóż połowę masy serowej, herbatniki i kajmak.
Krok 4. Następnie ponownie wyłóż herbatniki i rozprowadź po nich równomiernie pozostałą masę kajmakową. Przykryj drugim biszkoptem.
Krok 5. W gorącej wodzie rozpuść galaretki. Gdy przestygnie, dorzuć maliny i odstaw, aż zacznie tężeć.
Krok 6. Tężejącą galaretkę z malinami wyłóż na biszkopt. Wstaw ciasto Balladyna do lodówki na całą noc, aby masa dobrze stężała. Później wystarczy tylko pokroić ciasto na kawałki i zachwycać się smakiem. Smacznego!