Po czekoladzie czas na naleśniki. Szejk z Dubaju wprosiłby się na taki deser

Dubajskie szaleństwo ani myśli zwolnić. Jeśli w szafce po czekoladowych eksperymentach czeka na ciebie ciasto kataifi, pora dodać je do naleśników. Zdecydowanie nie pożałujesz.

Naleśniki dubajskieNaleśniki dubajskie
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Chrupiące ciasto kataifi w połączeniu z pistacjowym kremem rozgrzało miłośników słodkości. Zamiast jednak temperować czekoladę czy szykować ciasto drożdżowe na pączki, postaw na naleśniki. To połączenie jest tak smaczne, że pewnie niejeden dubajski szejk od razu chciałby cię ozłocić za ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Naleśniki dubajskie pokochają miłośnicy pistacji. Smakują obłędnie

Naleśniki dubajskie

W tym deserze wszystko się zgadza. Są mięciutkie naleśniki, chrupiące ciasto kataifi i uwielbiane przez wielu pistacje. Gdyby słodkości było jeszcze za mało, to całość zwieńczona jest mleczną oraz białą czekoladą. Nie da się ukryć, że to prawdziwa dubajska rozpusta.

Naleśniki dubajskie świetnie sprawdzą się na podwieczorek, a i nikt nie będzie narzekał, kiedy podasz je na drugie śniadanie. Posypka z pokruszonych pistacji nie tylko dodaje smaku, ale również pięknie dekoruje deser.

Składniki:


Ciasto na naleśniki:

  • 500 ml mleka,
  • 250 g mąki pszennej tortowej,
  • 50 g cukru,
  • 7 g cukru wanilinowego,
  • 2 jajka,
  • olej roślinny do smażenia.

Nadzienie:

Dodatkowe składniki:

  • 100 g czekolady białej,
  • 100 g czekolady mlecznej rozpuszczonej,
  • 50 g pokruszonych pistacji.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Zacznij od przygotowania naleśników. Do miski wlej mleko, dodaj jajka, cukier biały oraz wanilinowy, wsyp mąkę i zmiksuj całość na gładką, jednolitą masę bez grudek.

Ciasto naleśnikowe
Ciasto naleśnikowe © Pyszności

Krok 2. Na dobrze rozgrzaną patelnię wylewaj porcje ciasta. Równomiernie rozprowadź je na powierzchni i smaż naleśniki.

Naleśniki
Naleśniki © Pyszności

Krok 3. Jeśli masz surowe ciasto kataifi, podsmaż je na maśle, aż będzie rumiane i przełóż do miski. Możesz kupić również gotowe, już usmażone. Dodaj do niego krem pistacjowy i dokładnie wymieszaj. Rozprowadź na usmażonych naleśnikach, a potem zawiń. Możesz postawić tutaj zarówno na rulon, jak i trójkąt.

Naleśniki dubajskie
Naleśniki dubajskie © Pyszności

Krok 4. Roztopioną czekoladą udekoruj naleśniki. Na koniec posyp całość pistacjami. Świetnie sprawdzą się tutaj te solone, bo przełamią nieco słodki smak. Dubajskie naleśniki już czekają na zjedzenie. Smacznego!

Dubajskie naleśniki
Dubajskie naleśniki © Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Cukinia z piekarnika na piątek. Farsz robi się w 3 minuty
Cukinia z piekarnika na piątek. Farsz robi się w 3 minuty
Cena za jagody powala. Aby ciasto nie było ubogie, zmieszałam z innymi owocami i wyszło przepyszne
Cena za jagody powala. Aby ciasto nie było ubogie, zmieszałam z innymi owocami i wyszło przepyszne
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Wygląda jak pomidorowa, ale ma znacznie więcej smaku. Nawet niejadki ją uwielbiają
Wygląda jak pomidorowa, ale ma znacznie więcej smaku. Nawet niejadki ją uwielbiają
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Te zielone muffinki zrobisz w 2 minuty. Idealne do popołudniowej kawy
Te zielone muffinki zrobisz w 2 minuty. Idealne do popołudniowej kawy
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa