Po czekoladzie czas na naleśniki. Szejk z Dubaju wprosiłby się na taki deser
Dubajskie szaleństwo ani myśli zwolnić. Jeśli w szafce po czekoladowych eksperymentach czeka na ciebie ciasto kataifi, pora dodać je do naleśników. Zdecydowanie nie pożałujesz.
Chrupiące ciasto kataifi w połączeniu z pistacjowym kremem rozgrzało miłośników słodkości. Zamiast jednak temperować czekoladę czy szykować ciasto drożdżowe na pączki, postaw na naleśniki. To połączenie jest tak smaczne, że pewnie niejeden dubajski szejk od razu chciałby cię ozłocić za ten przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Naleśniki dubajskie pokochają miłośnicy pistacji. Smakują obłędnie
Naleśniki dubajskie
W tym deserze wszystko się zgadza. Są mięciutkie naleśniki, chrupiące ciasto kataifi i uwielbiane przez wielu pistacje. Gdyby słodkości było jeszcze za mało, to całość zwieńczona jest mleczną oraz białą czekoladą. Nie da się ukryć, że to prawdziwa dubajska rozpusta.
Naleśniki dubajskie świetnie sprawdzą się na podwieczorek, a i nikt nie będzie narzekał, kiedy podasz je na drugie śniadanie. Posypka z pokruszonych pistacji nie tylko dodaje smaku, ale również pięknie dekoruje deser.
Składniki:
Ciasto na naleśniki:
- 500 ml mleka,
- 250 g mąki pszennej tortowej,
- 50 g cukru,
- 7 g cukru wanilinowego,
- 2 jajka,
- olej roślinny do smażenia.
Nadzienie:
- 100 g ciasta kataifi,
- 200 g kremu pistacjowego.
Dodatkowe składniki:
- 100 g czekolady białej,
- 100 g czekolady mlecznej rozpuszczonej,
- 50 g pokruszonych pistacji.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Zacznij od przygotowania naleśników. Do miski wlej mleko, dodaj jajka, cukier biały oraz wanilinowy, wsyp mąkę i zmiksuj całość na gładką, jednolitą masę bez grudek.
Krok 2. Na dobrze rozgrzaną patelnię wylewaj porcje ciasta. Równomiernie rozprowadź je na powierzchni i smaż naleśniki.
Krok 3. Jeśli masz surowe ciasto kataifi, podsmaż je na maśle, aż będzie rumiane i przełóż do miski. Możesz kupić również gotowe, już usmażone. Dodaj do niego krem pistacjowy i dokładnie wymieszaj. Rozprowadź na usmażonych naleśnikach, a potem zawiń. Możesz postawić tutaj zarówno na rulon, jak i trójkąt.
Krok 4. Roztopion ą czekoladą udekoruj naleśniki. Na koniec posyp całość pistacjami. Świetnie sprawdzą się tutaj te solone, bo przełamią nieco słodki smak. Dubajskie naleśniki już czekają na zjedzenie. Smacznego!