Nie tylko do czekolady. Otuli krewetki lepiej niż panierka
Jest chrupiące i neutralne w smaku, dzięki czemu stanie się bazą nie tylko do deserów. Otul nim krewetki i zachwyć gości przekąską na miarę dobrej restauracji.
Świat oszalał na punkcie dubajskich słodkości. Za ich sukces w dużej mierze odpowiada nie tylko pistacjowa pasta, ale też ciasto kataifi. Jeśli zamarzy ci się kultowa czekolada lub sernik dubajski, dodaj do koszyka dodatkowe opakowanie chrupiących nitek. Świetnie sprawdzi się w roli panierki do krewetek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rurki faworkowe niczym włoskie cannoli - z pistacjami i czekoladą smakują obłędnie
Krewetki w cieście kataifi
Kataifi to cienkie, nitkowate ciasto, które po upieczeniu lub usmażeniu staje się niezwykle chrupiące. Wspaniale otula sprężyste i soczyste mięso krewetki, dodając przekąsce chrupkości. Najlepiej wykorzystać tutaj duże krewetki tygrysie, które ze względu na rozmiar nie znikną pod panierką.
Kontrast między chrupkim ciastem a miękkimi krewetkami sprawia, że danie jest wyjątkowo smaczne. Idealnie sprawdzi się w roli efektownej przekąski na imprezę czy zaskakującej kolacji dla najbliższych. Co ciekawe, danie to nie jest specjalną nowością, bo znaleźć je można było np. w kuchni greckiej.
Składniki:
- 250 g ciasta kataifi,
- 250 g masła,
- 500 g krewetek, obranych i oczyszczonych, z pozostawionymi ogonkami,
- 1-2 łyżki sosu Worcestershire,
- 1 łyżka świeżego soku z cytryny,
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku,
- pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Krewetki przełóż do miski, dodaj przypraw, sos Worcestershire i wymieszaj dokładnie.
- Odstaw na pół godziny do marynowania.
- Paski ciasta rozłóż na desce do krojenia.
- Posmaruj roztopionym masłem, połóż zamarynowaaną krewetkę i ciasno owiń, zostawiając ogonek na zewnątrz.
- Tak przygotowane krewetki ułóż na blaszce do pieczenia i posmaruj dokładnie masłem.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut.
- Po tym czasie włącz funkcję grilla w piekarniku. Podpiekaj jeszcze przez 2-3 minuty, aż ciasto będzie złociste.
Jeśli nie masz piekarnika z funkcją grilla, możesz po upieczeniu na 15 minut, zwiększyć temperaturę do 220 stopni i piec do uzyskania złotego koloru.
Gotowe krewetki podawaj z ulubionym dipem. Sprawdzi się tutaj sos słodko-ostry, tzatziki czy pomidorowy. Smacznego!