Nie tylko do czekolady. Otuli krewetki lepiej niż panierka

Jest chrupiące i neutralne w smaku, dzięki czemu stanie się bazą nie tylko do deserów. Otul nim krewetki i zachwyć gości przekąską na miarę dobrej restauracji.

Krewetki w cieścieKrewetki w cieście
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Świat oszalał na punkcie dubajskich słodkości. Za ich sukces w dużej mierze odpowiada nie tylko pistacjowa pasta, ale też ciasto kataifi. Jeśli zamarzy ci się kultowa czekolada lub sernik dubajski, dodaj do koszyka dodatkowe opakowanie chrupiących nitek. Świetnie sprawdzi się w roli panierki do krewetek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką

Krewetki w cieście kataifi

Kataifi to cienkie, nitkowate ciasto, które po upieczeniu lub usmażeniu staje się niezwykle chrupiące. Wspaniale otula sprężyste i soczyste mięso krewetki, dodając przekąsce chrupkości. Najlepiej wykorzystać tutaj duże krewetki tygrysie, które ze względu na rozmiar nie znikną pod panierką.

Krewetki w chrupiącym cieście kataifi
Krewetki w chrupiącym cieście kataifi © Adobe Stock

Kontrast między chrupkim ciastem a miękkimi krewetkami sprawia, że danie jest wyjątkowo smaczne. Idealnie sprawdzi się w roli efektownej przekąski na imprezę czy zaskakującej kolacji dla najbliższych. Co ciekawe, danie to nie jest specjalną nowością, bo znaleźć je można było np. w kuchni greckiej.

Składniki:

  • 250 g ciasta kataifi,
  • 250 g masła,
  • 500 g krewetek, obranych i oczyszczonych, z pozostawionymi ogonkami,
  • 1-2 łyżki sosu Worcestershire,
  • 1 łyżka świeżego soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku,
  • pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Krewetki przełóż do miski, dodaj przypraw, sos Worcestershire i wymieszaj dokładnie.
  2. Odstaw na pół godziny do marynowania.
  3. Paski ciasta rozłóż na desce do krojenia.
  4. Posmaruj roztopionym masłem, połóż zamarynowaaną krewetkę i ciasno owiń, zostawiając ogonek na zewnątrz.
  5. Tak przygotowane krewetki ułóż na blaszce do pieczenia i posmaruj dokładnie masłem.
  6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut.
  7. Po tym czasie włącz funkcję grilla w piekarniku. Podpiekaj jeszcze przez 2-3 minuty, aż ciasto będzie złociste.

Jeśli nie masz piekarnika z funkcją grilla, możesz po upieczeniu na 15 minut, zwiększyć temperaturę do 220 stopni i piec do uzyskania złotego koloru.

Gotowe krewetki podawaj z ulubionym dipem. Sprawdzi się tutaj sos słodko-ostry, tzatziki czy pomidorowy. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie