Sernik dubajski z pistacjami. Lepszy niż kultowa czekolada

Świat oszalał na punkcie dubajskiej czekolady. Zamiast jednak biegać po sklepach w poszukiwaniu tabliczki, przygotuj w domu coś znacznie lepszego. Dubajski sernik wygląda tak pięknie, że nikogo nie trzeba zachęcać do jedzenia.

Sernik dubajska czekoladaSernik dubajska czekolada
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Spód z ciasteczek, kremowa masa serowa z dodatkiem skondensowanego mleka, chrupiąca warstwa pistacjowa i czekolada to połączenie, obok którego nie można przejść obojętnie. Sernik z dubajską czekoladą szybko stanie się hitem w twoim domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik dubajski z pistacjami. Lepszy niż kultowa czekolada

Czym zastąpić ciasto kataifi?

Ciasto kataifi to cienkie, nitkowate ciasto, znane z kuchni bliskowschodniej i bałkańskiej. Ma delikatną, kruchą strukturę, a po upieczeniu staje się złote i chrupiące. Jest składnikiem wielu słodki deserów, takich jak baklawa czy popularna w ostatnim czasie dubajska czekolada.

Bez problemu zamówisz je przez internet lub znajdziesz w sklepach z importowaną żywnością. Jeśli jednak nie chcesz czekać na dostawę, możesz sięgnąć po ciasto filo. Ma nieco grubszą strukturę, więc pamiętaj, żeby posiekać je przed dodaniem do masy.

Sernik dubajski

Ten deser można okrzyknąć śmiało mianem królewskiego sernika. Chrupiąca warstwa z ciasta kataifi i pasty pistacjowej świetnie komponuje się z kremową masą, czekoladową polewą i kruchym spodem z ciasteczek. Dubajski sernik to ciasto idealne na specjalne okazje.

Dubajski sernik zachwyca jeszcze na talerzu
Dubajski sernik zachwyca jeszcze na talerzu © Pyszności

Składniki:

Spód: 

  • 150 g herbatników kakaowych,
  • 50 g roztopionego masła,
  • 50 g kremu pistacjowego.

Masa sernikowa: 

  • 1 kg twarogu sernikowego, 
  • 150 ml śmietanki 36 proc., 
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego, 
  • 200 ml mleka skondensowanego, 
  • 40 g budyniu śmietankowego,
  • 2 jajka.

Warstwa dubajska czekolada: 

  • 400 g ciasta kataifi,
  • 350 g kremu pistacjowego.

Warstwa czekoladowa: 

  • 200 g czekolady mlecznej,
  • 100 ml śmietanki 30 proc.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Herbatniki zmiel i przesyp do miski. Dodaj do nich roztopione masło oraz krem pistacjowy i dokładnie wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i dodaj herbatniki, formując spód. Dociśnij łyżką, by był zwarty.

Spód sernika dubajskiego
Spód sernika dubajskiego © Pyszności

Krok 2. Do miski przełóż twaróg sernikowy, dodaj śmietankę, mleko skondensowane, cukier, budyń oraz jajka. Zmiksuj całość i wylej na przygotowany spód. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 10 minut, a następnie w 130 stopniach Celsjusza przez 70 minut.

Masa sernikowa
Masa sernikowa © Pyszności

Krok 3. Do miski przesyp podsmażone ciasto kataifi, dodaj krem pistacjowy i dokładnie wymieszaj. Wyłóż na wystudzony sernik.

Chrupiąca masa pistacjowa
Chrupiąca masa pistacjowa © Pyszności

Krok 4. Polej roztopioną czekoladą i udekoruj pistacjami. Wstaw do lodówki, by czekolada zastygła. Smacznego!

Sernij dubajski pistacjowy
Sernij dubajski pistacjowy © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Dorzucam do jajecznicy. Jest zdrowsza i smakuje wyśmienicie
Dorzucam do jajecznicy. Jest zdrowsza i smakuje wyśmienicie
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend