Sernik dubajski z pistacjami. Lepszy niż kultowa czekolada

Świat oszalał na punkcie dubajskiej czekolady. Zamiast jednak biegać po sklepach w poszukiwaniu tabliczki, przygotuj w domu coś znacznie lepszego. Dubajski sernik wygląda tak pięknie, że nikogo nie trzeba zachęcać do jedzenia.

Sernik dubajska czekoladaSernik dubajska czekolada
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Spód z ciasteczek, kremowa masa serowa z dodatkiem skondensowanego mleka, chrupiąca warstwa pistacjowa i czekolada to połączenie, obok którego nie można przejść obojętnie. Sernik z dubajską czekoladą szybko stanie się hitem w twoim domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik dubajski z pistacjami. Lepszy niż kultowa czekolada

Czym zastąpić ciasto kataifi?

Ciasto kataifi to cienkie, nitkowate ciasto, znane z kuchni bliskowschodniej i bałkańskiej. Ma delikatną, kruchą strukturę, a po upieczeniu staje się złote i chrupiące. Jest składnikiem wielu słodki deserów, takich jak baklava czy popularna w ostatnim czasie dubajska czekolada.

Bez problemu zamówisz je przez internet lub znajdziesz w sklepach z importowaną żywnością. Jeśli jednak nie chcesz czekać na dostawę, możesz sięgnąć po ciasto filo. Ma nieco grubszą strukturę, więc pamiętaj, żeby posiekać je przed dodaniem do masy.

Sernik dubajski

Ten deser można okrzyknąć śmiało mianem królewskiego sernika. Chrupiąca warstwa z ciasta kataifi i pasty pistacjowej świetnie komponuje się z kremową masą, czekoladową polewą i kruchym spodem z ciasteczek. Dubajski sernik to ciasto idealne na specjalne okazje.

Dubajski sernik zachwyca jeszcze na talerzu
Dubajski sernik zachwyca jeszcze na talerzu © Pyszności

Składniki:

Spód: 

  • 150 g herbatników kakaowych,
  • 50 g roztopionego masła,
  • 50 g kremu pistacjowego.

Masa sernikowa: 

  • 1 kg twarogu sernikowego, 
  • 150 ml śmietanki 36 proc., 
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego, 
  • 200 ml mleka skondensowanego, 
  • 40 g budyniu śmietankowego,
  • 2 jajka.

Warstwa dubajska czekolada: 

  • 400 g ciasta kataifi,
  • 350 g kremu pistacjowego.

Warstwa czekoladowa: 

  • 200 g czekolady mlecznej,
  • 100 ml śmietanki 30 proc.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Herbatniki zmiel i przesyp do miski. Dodaj do nich roztopione masło oraz krem pistacjowy i dokładnie wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i dodaj herbatniki, formując spód. Dociśnij łyżką, by był zwarty.

Spód sernika dubajskiego
Spód sernika dubajskiego © Pyszności

Krok 2. Do miski przełóż twaróg sernikowy, dodaj śmietankę, mleko skondensowane, cukier, budyń oraz jajka. Zmiksuj całość i wylej na przygotowany spód. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 10 minut, a następnie w 130 stopniach Celsjusza przez 70 minut.

Masa sernikowa
Masa sernikowa © Pyszności

Krok 3. Do miski przesyp podsmażone ciasto kataifi, dodaj krem pistacjowy i dokładnie wymieszaj. Wyłóż na wystudzony sernik.

Chrupiąca masa pistacjowa
Chrupiąca masa pistacjowa © Pyszności

Krok 4. Polej roztopioną czekoladą i udekoruj pistacjami. Wstaw do lodówki, by czekolada zastygła. Smacznego!

Sernij dubajski pistacjowy
Sernij dubajski pistacjowy © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀