Już nie kupuję pasty pistacjowej w sklepie. Z kilku składników robię sama

Pasta pistacjowa to wyjątkowy składnik wielu pysznych deserów. Mały słoiczek w sklepie potrafi mocno nadszarpnąć budżet, zwłaszcza gdy bierzesz pod uwagę produkty z dobrym składem. W domu za niższą cenę możesz przygotować o wiele więcej zielonego kremu. Wystarczy piekarnik, blender i kilka prostych składników.

Zdrowy i obłędnie pyszny dodatek do deserów lub śniadańZdrowy i obłędnie pyszny dodatek do deserów lub śniadań
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Krem pistacjowy warto zrobić nie tylko z powodu popularności dubajskich słodyczy. Te orzechy są skarbnicą wartości odżywczych. Zawierają białko, które jest potrzebne do budowy komórek, błonnik – bardzo ważny w procesach trawienia, nienasycone kwasy tłuszczowe, redukujące poziom złego cholesterolu, witaminy z grupy B, wspierające pracę układu nerwowego czy witaminę E, spowalniającą procesy starzenia organizmu. Włączenie ich do diety skutkuje lepszą sprawnością umysłu i ładniejszym wyglądem skóry. Ponadto pomagają w profilaktyce antynowotworowej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pistacjowe rollsy piekę na okrągło. Szybko się robią, a jeszcze szybciej znikają

Przygotowanie pistacji na pastę

Do zrobienia kremu lub masła orzechowego z pistacji potrzebne będą pistacje niesolone. W sklepach najczęściej są dostępne w całości. Jednak zanim przejdziesz do miksowania ich na pastę, musisz je wcześniej obrać – nie tylko z twardych łupinek, ale także z fioletowych osłonek. Warto sparzyć pistacje wrzątkiem, aby zmiękczyć powłoczkę, co ułatwi jej usunięcie. Na TikToku można znaleźć sposoby na szybkie obranie pistacji, na przykład poprzez ściśnięcie palcami łupiny. 

Surowe pistacje są zbyt twarde i nawet bardzo dobry blender może nie dać rady ich zmielić. Aby je zmiękczyć, trzeba je uprażyć. Możesz to zrobić na patelni, ale o wiele lepiej sprawdzi się piekarnik, w którym temperatura jest bardziej stała, co zmniejsza ryzyko przypalenia. Rozgrzej piec do 180 stopni Celsjusza, orzechy pozbawione łupin rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw na ok. 7-10 minut.

Masło orzechowe z pistacji

Jeśli masz ochotę na klasyczne masło orzechowe z pistacji, wrzuć do blendera same prażone orzechy i opcjonalnie 1-2 łyżki oleju, na przykład rzepakowego tłoczonego na zimno. Zmiksuj na gładką paskę. Na początku zaobserwujesz, jak tłuszcz rozwarstwia się od orzechowego proszku, ale po chwili składniki powinny się połączyć. W blenderze wysokoobrotowym cały proces potrwa ok. 3 minut, ale warto robić przerwy, by nie przegrzać urządzenia.  

Jak zrobić pastę pistacjową na słodko?

Poniżej znajdziesz przepis na pastę pistacjową na słodko, która świetnie sprawdzi się jako dodatek do deserów lub nadziewania rogalików. To z takiej pasty jest robiona czekolada dubajska, tak szybko znikająca z marketów. Krem możesz przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiku przez 2-3 tygodnie.

Składniki:

  • 200 g pistacji,
  • 1 biała czekolada,
  • 100 ml śmietany kremówki,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie: 1-2 łyżki oleju, 1-2 łyżki cukru pudru.

Wykonanie:

  1. Pistacje obierz z łupin i upraż w piekarniku (lub na patelni). Odstaw do ostygnięcia, a następnie zmiksuj przy pomocy blendera ze szczyptą soli i, opcjonalnie, 1-2 łyżkami oleju rzepakowego – olej dodawaj stopniowo do uzyskania gładkiej konsystencji.
  2. W kąpieli wodnej roztop tabliczkę białej czekolady. Zmieszaj ze słodką śmietaną, opcjonalnie dodaj cukier puder.
  3. Słodki krem połącz z pastą pistacjową w blenderze.
  4. Przełóż do czystego, wyparzonego słoika z nakrętką.
  5. Jeśli nie korzystasz z pasty od razu, wstaw w zamkniętym słoiku do lodówki.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej