PrzepisProste przepisyJuż nie kupuję pasty pistacjowej w sklepie. Z kilku składników robię sama

Już nie kupuję pasty pistacjowej w sklepie. Z kilku składników robię sama

Pasta pistacjowa to wyjątkowy składnik wielu pysznych deserów. Mały słoiczek w sklepie potrafi mocno nadszarpnąć budżet, zwłaszcza gdy bierzesz pod uwagę produkty z dobrym składem. W domu za niższą cenę możesz przygotować o wiele więcej zielonego kremu. Wystarczy piekarnik, blender i kilka prostych składników.

Zdrowy i obłędnie pyszny dodatek do deserów lub śniadań
Zdrowy i obłędnie pyszny dodatek do deserów lub śniadań
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Krem pistacjowy warto zrobić nie tylko z powodu popularności dubajskich słodyczy. Te orzechy są skarbnicą wartości odżywczych. Zawierają białko, które jest potrzebne do budowy komórek, błonnik – bardzo ważny w procesach trawienia, nienasycone kwasy tłuszczowe, redukujące poziom złego cholesterolu, witaminy z grupy B, wspierające pracę układu nerwowego czy witaminę E, spowalniającą procesy starzenia organizmu. Włączenie ich do diety skutkuje lepszą sprawnością umysłu i ładniejszym wyglądem skóry. Ponadto pomagają w profilaktyce antynowotworowej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pistacjowe rollsy piekę na okrągło. Szybko się robią, a jeszcze szybciej znikają

Przygotowanie pistacji na pastę

Do zrobienia kremu lub masła orzechowego z pistacji potrzebne będą pistacje niesolone. W sklepach najczęściej są dostępne w całości. Jednak zanim przejdziesz do miksowania ich na pastę, musisz je wcześniej obrać – nie tylko z twardych łupinek, ale także z fioletowych osłonek. Warto sparzyć pistacje wrzątkiem, aby zmiękczyć powłoczkę, co ułatwi jej usunięcie. Na TikToku można znaleźć sposoby na szybkie obranie pistacji, na przykład poprzez ściśnięcie palcami łupiny. 

Surowe pistacje są zbyt twarde i nawet bardzo dobry blender może nie dać rady ich zmielić. Aby je zmiękczyć, trzeba je uprażyć. Możesz to zrobić na patelni, ale o wiele lepiej sprawdzi się piekarnik, w którym temperatura jest bardziej stała, co zmniejsza ryzyko przypalenia. Rozgrzej piec do 180 stopni Celsjusza, orzechy pozbawione łupin rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw na ok. 7-10 minut.

Masło orzechowe z pistacji

Jeśli masz ochotę na klasyczne masło orzechowe z pistacji, wrzuć do blendera same prażone orzechy i opcjonalnie 1-2 łyżki oleju, na przykład rzepakowego tłoczonego na zimno. Zmiksuj na gładką paskę. Na początku zaobserwujesz, jak tłuszcz rozwarstwia się od orzechowego proszku, ale po chwili składniki powinny się połączyć. W blenderze wysokoobrotowym cały proces potrwa ok. 3 minut, ale warto robić przerwy, by nie przegrzać urządzenia.  

Jak zrobić pastę pistacjową na słodko?

Poniżej znajdziesz przepis na pastę pistacjową na słodko, która świetnie sprawdzi się jako dodatek do deserów lub nadziewania rogalików. To z takiej pasty jest robiona czekolada dubajska, tak szybko znikająca z marketów. Krem możesz przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiku przez 2-3 tygodnie.

Składniki:

  • 200 g pistacji,
  • 1 biała czekolada,
  • 100 ml śmietany kremówki,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie: 1-2 łyżki oleju, 1-2 łyżki cukru pudru.

Wykonanie:

  1. Pistacje obierz z łupin i upraż w piekarniku (lub na patelni). Odstaw do ostygnięcia, a następnie zmiksuj przy pomocy blendera ze szczyptą soli i, opcjonalnie, 1-2 łyżkami oleju rzepakowego – olej dodawaj stopniowo do uzyskania gładkiej konsystencji.
  2. W kąpieli wodnej roztop tabliczkę białej czekolady. Zmieszaj ze słodką śmietaną, opcjonalnie dodaj cukier puder.
  3. Słodki krem połącz z pastą pistacjową w blenderze.
  4. Przełóż do czystego, wyparzonego słoika z nakrętką.
  5. Jeśli nie korzystasz z pasty od razu, wstaw w zamkniętym słoiku do lodówki.

Wybrane dla Ciebie