Czy pistacje są zdrowe? Dietetyk podkreśla jedno
Te orzechy już miały miano "modnych", a jeszcze pod koniec roku zaczął się szał na dubajską czekoladę. Jak wiadomo, pistacje są jej ważnym składnikiem. Co jest takiego w tych orzeszkach, że trudno się im oprzeć?
Pistacje, czyli małe zielone orzeszki, znajdziemy w wielu popularnych deserach. Są w pysznych rogalach śniadaniowych, sernikach, makaronikach czy lodach. Teraz też przyczyniły się do sukcesu dubajskiej czekolady. Na szczęście są również cenione przez dietetyków jako zdrowa przekąska. Christian Merkel, dermatolog i dietetyk z Monachijskiego Centrum Zdrowia Skóry i Laseroterapii wypowiedział się na ich temat dla niemieckiej edycji magazynu "Vogue".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia
To zdrowa przekąska
Na początku ekspert wyjaśnia, dlaczego pistacje zalicza się do zdrowych przekąsek. Chodzi przede wszystkim o wiele ważnych składników odżywczych, w tym na przykład witaminy B6 i E, kwas foliowy oraz minerały, takie jak potas, magnez, żelazo i cynk. Pistacje są również bogate w korzystne dla oczu przeciwutleniacze, zwłaszcza luteinę i zeaksantynę. Regularne spożywanie tych orzechów może znacznie zwiększyć poziom luteiny w siatkówce, łagodząc ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej. Zawierają też błonnik, który wspomaga trawienie i wspiera zdrowie jelit. Do tego są źródłem białka, dlatego zapewniają energię na długo.
Tłuszcze? Bez obaw
Pistacje są również bogate w tłuszcze, ale nie musimy się ich obawiać. To nienasycone kwasy tłuszczowe, które działają korzystnie na organizm. Dr Merkel dodaje jeszcze, że zawarte w pistacjach kwasy tłuszczowe omega-9 obniżają poziom cholesterolu, a tym samym zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Jednak olej, w którym prażone są pistacje nie zawsze działa już tak dobrze. Dlatego lepiej wybierać pistacje prażone na sucho niż te w oleju. Mają one także znacznie mniej kalorii.
Co z dubajską czekoladą
Dr Merkel podkreśla, że zarówno surowe, jak i prażone pistacje to zdrowa przekąska, pod warunkiem że zwracamy uwagę na wielkość porcji. Zaleca 30 gr dziennie, czyli garstka orzechów w zupełności wystarczy. Przy okazji ekspert zaznaczył, że dubajska czekolada nie jest zdrowsza ze względu na zawartość pistacji. Warstwa pistacjowa, którą w niej się znajduje, może zawierać zdrowe tłuszcze i białka. Nie rekompensuje to jednak tego, że w tym deserze jest dużo cukru. Dlatego jak zawsze ważny jest umiar. I oczywiście najlepiej jeść pistacje bez dodatków.