PrzepisDietaCzy pistacje są zdrowe? Dietetyk podkreśla jedno

Czy pistacje są zdrowe? Dietetyk podkreśla jedno

Te orzechy już miały miano "modnych", a jeszcze pod koniec roku zaczął się szał na dubajską czekoladę. Jak wiadomo, pistacje są jej ważnym składnikiem. Co jest takiego w tych orzeszkach, że trudno się im oprzeć?

Pistacje to bardzo modne orzechy
Pistacje to bardzo modne orzechy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Grazyna M. Kowalewska

Pistacje, czyli małe zielone orzeszki, znajdziemy w wielu popularnych deserach. Są w pysznych rogalach śniadaniowych, sernikach, makaronikach czy lodach. Teraz też przyczyniły się do sukcesu dubajskiej czekolady. Na szczęście są również cenione przez dietetyków jako zdrowa przekąska. Christian Merkel, dermatolog i dietetyk z Monachijskiego Centrum Zdrowia Skóry i Laseroterapii wypowiedział się na ich temat dla niemieckiej edycji magazynu "Vogue".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To zdrowa przekąska

Na początku ekspert wyjaśnia, dlaczego pistacje zalicza się do zdrowych przekąsek. Chodzi przede wszystkim o wiele ważnych składników odżywczych, w tym na przykład witaminy B6 i E, kwas foliowy oraz minerały, takie jak potas, magnez, żelazo i cynk. Pistacje są również bogate w korzystne dla oczu przeciwutleniacze, zwłaszcza luteinę i zeaksantynę. Regularne spożywanie tych orzechów może znacznie zwiększyć poziom luteiny w siatkówce, łagodząc ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej. Zawierają też błonnik, który wspomaga trawienie i wspiera zdrowie jelit. Do tego są źródłem białka, dlatego zapewniają energię na długo.

Tłuszcze? Bez obaw

Pistacje są również bogate w tłuszcze, ale nie musimy się ich obawiać. To nienasycone kwasy tłuszczowe, które działają korzystnie na organizm. Dr Merkel dodaje jeszcze, że zawarte w pistacjach kwasy tłuszczowe omega-9 obniżają poziom cholesterolu, a tym samym zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Jednak olej, w którym prażone są pistacje nie zawsze działa już tak dobrze. Dlatego lepiej wybierać pistacje prażone na sucho niż te w oleju. Mają one także znacznie mniej kalorii.

Co z dubajską czekoladą

Dr Merkel podkreśla, że zarówno surowe, jak i prażone pistacje to zdrowa przekąska, pod warunkiem że zwracamy uwagę na wielkość porcji. Zaleca 30 gr dziennie, czyli garstka orzechów w zupełności wystarczy. Przy okazji ekspert zaznaczył, że dubajska czekolada nie jest zdrowsza ze względu na zawartość pistacji. Warstwa pistacjowa, którą w niej się znajduje, może zawierać zdrowe tłuszcze i białka. Nie rekompensuje to jednak tego, że w tym deserze jest dużo cukru. Dlatego jak zawsze ważny jest umiar. I oczywiście najlepiej jeść pistacje bez dodatków.

pistacjeorzechydieta

Wybrane dla Ciebie