Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice

Ten przepis jest jak sentymentalny powrót do znanej z dzieciństwa cukierni albo popołudniowy deser u babci. Ciastka baletki z dżemem to kultowy smak, który bez trudu odtworzysz w swojej kuchni.

Ciastka baletki z dżememCiastka baletki z dżemem
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Baletki z makiem, nazywane także bitkami, to idealne połączenie prostoty i elegancji. Można było kupić je na wagę w niemal każdej osiedlowej cukierni, ale najlepiej smakowały te upieczone własnoręcznie przez mamę lub babcię. Dwa puszyste biszkoptowe krążki, posypane chrupiącym makiem i przełożone słodką marmoladą, najczęściej różaną, rozkochają w sobie nie tylko najmłodszych.

Ciasto z kremem stracciatella na gofrach. Na jednym kawałku na pewno się nie skończy

Ciasta baletki z marmoladą

Nazwa "baletki" podobno nawiązuje do ich lekkiej, zwiewnej formy, która delikatnością przypomina baletowe obuwie. Sekret tych ciasteczek tkwi w biszkopcie. To nie jest zwykłe ciasto. Musi być wyjątkowo puszysty i delikatny, co osiąga się przez długie i staranne ubijanie jajek z cukrem. W przeciwieństwie do tradycyjnych ciast, baletki nie zawierają dodatkowego tłuszczu ani zbyt dużej ilości proszku do pieczenia, dzięki czemu są lekkie, a ich konsystencja przypomina piankę.

Cienkie warstwy ciasta szybko się pieką, co pozwala zachować ich jasny kolor i delikatną strukturę. Ciastka Baletki to doskonały pomysł na deser, gdy oczekujemy gości lub po prostu chcemy rozpieścić domowników czymś wyjątkowym. Najlepsze są na drugi dzień, kiedy to biszkopt wchłonie nieco wilgoci z marmolady, stając się jeszcze bardziej miękki i rozpływający się w ustach.

Składniki:

  • 3 duże jajka,
  • 85 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków),
  • 75 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Dodatki:

  • około 50 g maku,
  • marmolada różana lub gęste powidła.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej do osobnej miski.
  2. Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Piana musi być lśniąca i stabilna.
  3. Do piany dodaj żółtka oraz przesianą mąkę. Wlej również ekstrakt waniliowy. Delikatnie, ale dokładnie wymieszaj całość szpatułką, uważając, by nie zniszczyć puszystości piany.
  4. Masę przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką.
  5. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wyciskaj na papier małe, okrągłe ciasteczka o średnicy 3-4 cm. Możesz narysować wcześniej na papierze delikatne kółka ołówkiem, by zachować równe odstępy.
  6. Posyp ciastka makiem.
  7. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10-12 minut, aż ciasteczka będą jasne i lekko złociste.
  8. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
  9. Na jeden biszkopt nałóż porcję marmolady różanej i przykryj drugim. Nie dociskaj za mocno, aby masa nie wypłynęła

Gotowe ciastka baletki podaj na deser do kawy lub herbaty. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza