WAŻNE
TERAZ

Klamka zapadła. NATO rozpoczyna Eastern Sentry

Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik

Ten przepis doskonale sprawdza się w sytuacjach, gdy dostajesz niespodziewany telefon z informacją o tym, że teściowa za 30 minut wpadnie z wizytą. Wtedy nie ma czasu na tradycyjne wypieki, a przydałoby się coś słodkiego do kawy. Ciastka francuskie z budyniem staną na wysokości zadania.

Ciasto francuskie z budyniem zrobisz w 15 minutCiasto francuskie z budyniem zrobisz w 15 minut
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Takie ciastka nie tylko doskonale spisują się w awaryjnych przypadkach, ale stanowią również prostą oprawę do wyeksponowania smaku owoców sezonowych. Na budyń możesz położyć praktycznie wszystko – od truskawek po powidła z aronii. Jesienią warto sięgnąć po śliwki, które teraz są w pełni dojrzałe i tanie jak barszcz.

Przepis na szybkie ciastka z budyniem i owocami

Jeśli zdecydujesz się na śliwki, wybierz węgierki, które są przyjemnie słodkie i bogate w korzenne nuty. Możesz dodatkowo oprószyć je brązowym cukrem i cynamonem.

Składniki:

  • 350 ml mleka,
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 arkusz ciasta francuskiego,
  • 6 brzoskwiń, moreli, śliwek lub domowej konfitury owocowej,
  • 1 jajko do posmarowania ciasta.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku pogrzej 300 ml mleka, a w pozostały 50 ml rozmieszaj budyń z 2 łyżkami cukru. Gdy mleko w garnku zacznie wrzeć, energicznie wmieszaj przygotowany budyń. W chwili, gdy budyń nabierze gęstej konsystencji, wyłącz palnik. Do budyniu dodaj łyżkę masła i dokładnie wymieszaj.
  2. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia rozwiń ciasto francuskie. Podziel je na 12 kwadratów, po czym na środek każdego z nich nałóż po 1 łyżce budyniu. Od razu zawiń brzegi ciasta, aby budyń nie spłynął na blachę.
  3. Na środek każdego ciastka połóż połówkę wybranego owocu (bez pestki). Jeśli wybierasz wersję z konfiturą, możesz dodać ją już po upieczeniu ciastek.
  4. Brzegi ciastek posmaruj rozkłóconym jajkiem.
  5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 15–20 minut.

Wybrane dla Ciebie

Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców
Polacy chętnie kupują, bo jest tania. Nie warto, bo jest gorsza nawet od pangi
Polacy chętnie kupują, bo jest tania. Nie warto, bo jest gorsza nawet od pangi
Sałatka makaronowa, którą zabieram do pracy albo podaję na imieniny. Smakowy pewniak, jakich mało
Sałatka makaronowa, którą zabieram do pracy albo podaję na imieniny. Smakowy pewniak, jakich mało