WAŻNE
TERAZ

Pilne spotkanie ministra z kierownictwem KOWR. Będą domagać się zwrotu działki pod CPK

Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik

Ten przepis doskonale sprawdza się w sytuacjach, gdy dostajesz niespodziewany telefon z informacją o tym, że teściowa za 30 minut wpadnie z wizytą. Wtedy nie ma czasu na tradycyjne wypieki, a przydałoby się coś słodkiego do kawy. Ciastka francuskie z budyniem staną na wysokości zadania.

Ciasto francuskie z budyniem zrobisz w 15 minutCiasto francuskie z budyniem zrobisz w 15 minut
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Takie ciastka nie tylko doskonale spisują się w awaryjnych przypadkach, ale stanowią również prostą oprawę do wyeksponowania smaku owoców sezonowych. Na budyń możesz położyć praktycznie wszystko – od truskawek po powidła z aronii. Jesienią warto sięgnąć po śliwki, które teraz są w pełni dojrzałe i tanie jak barszcz.

Przepis na szybkie ciastka z budyniem i owocami

Jeśli zdecydujesz się na śliwki, wybierz węgierki, które są przyjemnie słodkie i bogate w korzenne nuty. Możesz dodatkowo oprószyć je brązowym cukrem i cynamonem.

Składniki:

  • 350 ml mleka,
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 arkusz ciasta francuskiego,
  • 6 brzoskwiń, moreli, śliwek lub domowej konfitury owocowej,
  • 1 jajko do posmarowania ciasta.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku pogrzej 300 ml mleka, a w pozostały 50 ml rozmieszaj budyń z 2 łyżkami cukru. Gdy mleko w garnku zacznie wrzeć, energicznie wmieszaj przygotowany budyń. W chwili, gdy budyń nabierze gęstej konsystencji, wyłącz palnik. Do budyniu dodaj łyżkę masła i dokładnie wymieszaj.
  2. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia rozwiń ciasto francuskie. Podziel je na 12 kwadratów, po czym na środek każdego z nich nałóż po 1 łyżce budyniu. Od razu zawiń brzegi ciasta, aby budyń nie spłynął na blachę.
  3. Na środek każdego ciastka połóż połówkę wybranego owocu (bez pestki). Jeśli wybierasz wersję z konfiturą, możesz dodać ją już po upieczeniu ciastek.
  4. Brzegi ciastek posmaruj rozkłóconym jajkiem.
  5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 15–20 minut.
Wybrane dla Ciebie
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza