Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Ten przepis doskonale sprawdza się w sytuacjach, gdy dostajesz niespodziewany telefon z informacją o tym, że teściowa za 30 minut wpadnie z wizytą. Wtedy nie ma czasu na tradycyjne wypieki, a przydałoby się coś słodkiego do kawy. Ciastka francuskie z budyniem staną na wysokości zadania.
Takie ciastka nie tylko doskonale spisują się w awaryjnych przypadkach, ale stanowią również prostą oprawę do wyeksponowania smaku owoców sezonowych. Na budyń możesz położyć praktycznie wszystko – od truskawek po powidła z aronii. Jesienią warto sięgnąć po śliwki, które teraz są w pełni dojrzałe i tanie jak barszcz.
Przepis na szybkie ciastka z budyniem i owocami
Jeśli zdecydujesz się na śliwki, wybierz węgierki, które są przyjemnie słodkie i bogate w korzenne nuty. Możesz dodatkowo oprószyć je brązowym cukrem i cynamonem.
Składniki:
- 350 ml mleka,
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego,
- 1 łyżka masła,
- 2 łyżki cukru,
- 1 arkusz ciasta francuskiego,
- 6 brzoskwiń, moreli, śliwek lub domowej konfitury owocowej,
- 1 jajko do posmarowania ciasta.
Sposób przygotowania:
- W garnku pogrzej 300 ml mleka, a w pozostały 50 ml rozmieszaj budyń z 2 łyżkami cukru. Gdy mleko w garnku zacznie wrzeć, energicznie wmieszaj przygotowany budyń. W chwili, gdy budyń nabierze gęstej konsystencji, wyłącz palnik. Do budyniu dodaj łyżkę masła i dokładnie wymieszaj.
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia rozwiń ciasto francuskie. Podziel je na 12 kwadratów, po czym na środek każdego z nich nałóż po 1 łyżce budyniu. Od razu zawiń brzegi ciasta, aby budyń nie spłynął na blachę.
- Na środek każdego ciastka połóż połówkę wybranego owocu (bez pestki). Jeśli wybierasz wersję z konfiturą, możesz dodać ją już po upieczeniu ciastek.
- Brzegi ciastek posmaruj rozkłóconym jajkiem.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 15–20 minut.