Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka

To mój najprostszy przepis na ciasto ze śliwkami. Kruchy spód, budyń śmietankowy i aromatyczne węgierki – czy może być smaczniejszy deser na początek jesieni? Trzymaj się kilku prostych kroków, a wszyscy będą się nim zachwycać.

Jesienne ciasto z budyniem i śliwkamiJesienne ciasto z budyniem i śliwkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Takie ciasto ze śliwkami przygotujesz ze składników, które prawdopodobnie już masz w swojej kuchni. Wystarczy tylko dokupić świeże owoce – wybierz takie, które nie są przejrzałe, aby ładnie prezentowały się na tarcie. Lubisz proste rozwiązania? Zrób budyń z proszku, a jeśli wolisz przygotować wszystko od podstaw, przygotuj krem pâtissière, jak w przepisie na ciasto od Rozkosznego.

Jakie śliwki wybrać do tarty?

Ja stawiam na węgierki, które mają bardziej wyrazisty smak i wyczuwalne korzenne nuty. Te śliwki są idealne do wypieków, ponieważ ich miąższ jest zwarty, co sprawia, że nie rozpadają się podczas pieczenia. Węgierki doskonale komponują się z przyprawami takimi jak cynamon czy goździki, których aromat kojarzy się z jesiennymi przysmakami.

Do tarty sprawdzą się również renklody – żółte śliwki są nieco większe, równie słodkie i bardziej delikatne w smaku. Renklody mają soczysty miąższ, który nadaje deserom lekkości i świeżości. Ich subtelny aromat doskonale współgra z wanilią i migdałami, tworząc harmonijną kompozycję smakową.

Zarówno węgierki, jak i renklody, powinny być miękkie, ale nie przejrzałe. Inaczej będą rozpadać się podczas pieczenia. Przekrój je na połówki i wymieszaj z odrobiną cukru i cynamonu – będą wyglądać apetycznie, a ich aromat wypełni całe mieszkanie.

Przepis na tartę z budyniem i śliwkami

Zadbaj o to, aby składniki na kruche ciasto były dobrze schłodzone – niektórzy wkładają do lodówki nawet mąkę. Szybko zagnieć ciasto w kulę, aby nie nagrzało się od dłoni. Wtedy wyjdzie mięciutkie i kruche.

Składniki na ciasto kruche:

  • 220 g mąki pszennej krupczatki,
  • 60 g cukru,
  • 3 żółtka,
  • 120 g zimnego masła.

Dodatki:

  • 0,5 kg śliwek,
  • 1 łyżka brązowego cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 650 ml mleka,
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego,
  • 60 g cukru,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesyp na stolnicę i wymieszaj z cukrem. Usyp w stożek, do środka wbij żółtka. Dodaj masło, posiekaj zimnym nożem i szybko zagnieć ciasto w kulę. Owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
  2. Śliwki umyj, wytrzyj do sucha, poprzekrawaj na połówki i wyjmij z nich pestki. Wymieszaj z brązowym cukrem i cynamonem.
  3. Budyń ugotuj w mniejszej ilości mleka niż jest napisane na opakowaniu, aby był bardzo gęsty.
  4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  5. Ciasto rozwałkuj na cienki placek i wyłóż nim dno tortownicy lub innej blaszki do pieczenia. Ponakłuwaj widelcem i wstaw do pieczenia na 12–15 minut.
  6. Na zarumieniony spód wyłóż jeszcze ciepły budyń, a na wierzch poukładaj śliwki. Piecz przez kolejne 30 minut.
  7. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do przestygnięcia. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy