Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka

To mój najprostszy przepis na ciasto ze śliwkami. Kruchy spód, budyń śmietankowy i aromatyczne węgierki – czy może być smaczniejszy deser na początek jesieni? Trzymaj się kilku prostych kroków, a wszyscy będą się nim zachwycać.

Jesienne ciasto z budyniem i śliwkamiJesienne ciasto z budyniem i śliwkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Takie ciasto ze śliwkami przygotujesz ze składników, które prawdopodobnie już masz w swojej kuchni. Wystarczy tylko dokupić świeże owoce – wybierz takie, które nie są przejrzałe, aby ładnie prezentowały się na tarcie. Lubisz proste rozwiązania? Zrób budyń z proszku, a jeśli wolisz przygotować wszystko od podstaw, przygotuj krem pâtissière, jak w przepisie na ciasto od Rozkosznego.

Jakie śliwki wybrać do tarty?

Ja stawiam na węgierki, które mają bardziej wyrazisty smak i wyczuwalne korzenne nuty. Te śliwki są idealne do wypieków, ponieważ ich miąższ jest zwarty, co sprawia, że nie rozpadają się podczas pieczenia. Węgierki doskonale komponują się z przyprawami takimi jak cynamon czy goździki, których aromat kojarzy się z jesiennymi przysmakami.

Do tarty sprawdzą się również renklody – żółte śliwki są nieco większe, równie słodkie i bardziej delikatne w smaku. Renklody mają soczysty miąższ, który nadaje deserom lekkości i świeżości. Ich subtelny aromat doskonale współgra z wanilią i migdałami, tworząc harmonijną kompozycję smakową.

Zarówno węgierki, jak i renklody, powinny być miękkie, ale nie przejrzałe. Inaczej będą rozpadać się podczas pieczenia. Przekrój je na połówki i wymieszaj z odrobiną cukru i cynamonu – będą wyglądać apetycznie, a ich aromat wypełni całe mieszkanie.

Przepis na tartę z budyniem i śliwkami

Zadbaj o to, aby składniki na kruche ciasto były dobrze schłodzone – niektórzy wkładają do lodówki nawet mąkę. Szybko zagnieć ciasto w kulę, aby nie nagrzało się od dłoni. Wtedy wyjdzie mięciutkie i kruche.

Składniki na ciasto kruche:

  • 220 g mąki pszennej krupczatki,
  • 60 g cukru,
  • 3 żółtka,
  • 120 g zimnego masła.

Dodatki:

  • 0,5 kg śliwek,
  • 1 łyżka brązowego cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 650 ml mleka,
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego,
  • 60 g cukru,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesyp na stolnicę i wymieszaj z cukrem. Usyp w stożek, do środka wbij żółtka. Dodaj masło, posiekaj zimnym nożem i szybko zagnieć ciasto w kulę. Owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
  2. Śliwki umyj, wytrzyj do sucha, poprzekrawaj na połówki i wyjmij z nich pestki. Wymieszaj z brązowym cukrem i cynamonem.
  3. Budyń ugotuj w mniejszej ilości mleka niż jest napisane na opakowaniu, aby był bardzo gęsty.
  4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  5. Ciasto rozwałkuj na cienki placek i wyłóż nim dno tortownicy lub innej blaszki do pieczenia. Ponakłuwaj widelcem i wstaw do pieczenia na 12–15 minut.
  6. Na zarumieniony spód wyłóż jeszcze ciepły budyń, a na wierzch poukładaj śliwki. Piecz przez kolejne 30 minut.
  7. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do przestygnięcia. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀