WAŻNE
TERAZ

Nawrocki już po rozmowie z Trumpem. "Rozmowy potwierdziły jedność"

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka

To mój najprostszy przepis na ciasto ze śliwkami. Kruchy spód, budyń śmietankowy i aromatyczne węgierki – czy może być smaczniejszy deser na początek jesieni? Trzymaj się kilku prostych kroków, a wszyscy będą się nim zachwycać.

Jesienne ciasto z budyniem i śliwkamiJesienne ciasto z budyniem i śliwkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Takie ciasto ze śliwkami przygotujesz ze składników, które prawdopodobnie już masz w swojej kuchni. Wystarczy tylko dokupić świeże owoce – wybierz takie, które nie są przejrzałe, aby ładnie prezentowały się na tarcie. Lubisz proste rozwiązania? Zrób budyń z proszku, a jeśli wolisz przygotować wszystko od podstaw, przygotuj krem pâtissière, jak w przepisie na ciasto od Rozkosznego.

Jakie śliwki wybrać do tarty?

Ja stawiam na węgierki, które mają bardziej wyrazisty smak i wyczuwalne korzenne nuty. Te śliwki są idealne do wypieków, ponieważ ich miąższ jest zwarty, co sprawia, że nie rozpadają się podczas pieczenia. Węgierki doskonale komponują się z przyprawami takimi jak cynamon czy goździki, których aromat kojarzy się z jesiennymi przysmakami.

Do tarty sprawdzą się również renklody – żółte śliwki są nieco większe, równie słodkie i bardziej delikatne w smaku. Renklody mają soczysty miąższ, który nadaje deserom lekkości i świeżości. Ich subtelny aromat doskonale współgra z wanilią i migdałami, tworząc harmonijną kompozycję smakową.

Zarówno węgierki, jak i renklody, powinny być miękkie, ale nie przejrzałe. Inaczej będą rozpadać się podczas pieczenia. Przekrój je na połówki i wymieszaj z odrobiną cukru i cynamonu – będą wyglądać apetycznie, a ich aromat wypełni całe mieszkanie.

Przepis na tartę z budyniem i śliwkami

Zadbaj o to, aby składniki na kruche ciasto były dobrze schłodzone – niektórzy wkładają do lodówki nawet mąkę. Szybko zagnieć ciasto w kulę, aby nie nagrzało się od dłoni. Wtedy wyjdzie mięciutkie i kruche.

Składniki na ciasto kruche:

  • 220 g mąki pszennej krupczatki,
  • 60 g cukru,
  • 3 żółtka,
  • 120 g zimnego masła.

Dodatki:

  • 0,5 kg śliwek,
  • 1 łyżka brązowego cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 650 ml mleka,
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego,
  • 60 g cukru,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesyp na stolnicę i wymieszaj z cukrem. Usyp w stożek, do środka wbij żółtka. Dodaj masło, posiekaj zimnym nożem i szybko zagnieć ciasto w kulę. Owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
  2. Śliwki umyj, wytrzyj do sucha, poprzekrawaj na połówki i wyjmij z nich pestki. Wymieszaj z brązowym cukrem i cynamonem.
  3. Budyń ugotuj w mniejszej ilości mleka niż jest napisane na opakowaniu, aby był bardzo gęsty.
  4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  5. Ciasto rozwałkuj na cienki placek i wyłóż nim dno tortownicy lub innej blaszki do pieczenia. Ponakłuwaj widelcem i wstaw do pieczenia na 12–15 minut.
  6. Na zarumieniony spód wyłóż jeszcze ciepły budyń, a na wierzch poukładaj śliwki. Piecz przez kolejne 30 minut.
  7. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do przestygnięcia. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona