Porównaliśmy ceny śliwek w Warszawie i Lublinie. Nie tego się spodziewaliśmy

Mamy szczyt sezonu na śliwkę, więc nie ma co zwlekać – to właśnie teraz owoce powinny być najtańsze i najsmaczniejsze. Czy rzeczywiście tak jest? Ruszyliśmy na stragany, aby porównać ceny śliwek. Okazało się, że zarówno w Warszawie, jak i w Lublinie zakup tych owoców wypada wyjątkowo korzystnie.

Śliwki na targu w Lublinie i na stoiskach w WarszawieŚliwki na targu w Lublinie i na stoiskach w Warszawie
Źródło zdjęć: © Pyszności
Anna Galuhn

Śliwki to jedne z najpopularniejszych owoców w Polsce, a ich różnorodność jest imponująca. Na straganach królują węgierki, które wyróżniają się największą słodyczą i delikatnie korzennym aromatem. Obok znajdują się odmiany o nieco większych owocach, takie jak Amers czy Empress. Warto wspomnieć również o mirabelkach i renklodach, które również są częścią śliwkowej rodziny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jesienny sernik ze śliwkami zachwyca smakiem. Po dokładkę sięgnie nawet wybredna teściowa

Które śliwki na powidła, a które na deser?

Stojąc przed straganem z tyloma różnymi odmianami śliwek, trudno podjąć decyzję. Najpopularniejsze w Polsce są węgierki – pyszne owoce w niewielkim rozmiarze najlepiej sprawdzają się w domowych przetworach. Są bardzo słodkie, a ich miąższ z łatwością odchodzi od pestki, co ułatwia wstępną obróbkę. To one najczęściej wybierane są na powidła śliwkowe, są również doskonałe do suszenia.

Większą ilością kwaskowych nut charakteryzuje się węgierka dąbrowicka, której żółto-zielony miąższ równie łatwo odchodzi od pestki. Ta odmiana, podobnie jak klasyczna węgierka, często wybierana jest na powidła, dżemy i nalewki.

Większe śliwki, takie jak Amers czy Empress, zwykle kupujemy z przeznaczeniem na ciasta i desery. Miąższ śliwki Amers jest żółto-pomarańczowy i bardzo soczysty, podobny do dojrzałej moreli. Największe są śliwki Empress – jeden owoc może ważyć nawet ponad 100 g. Pod ciemnofioletową skórką znajduje się intensywnie żółty miąższ, który doskonale smakuje bez przetworzenia.

Ceny śliwek w Warszawie i Lublinie

Już szykowaliśmy się do tego, aby skrytykować stołecznych sprzedawców za zawyżanie cen owoców sezonowych, kiedy okazało się, że nie ma ku temu żadnych podstaw. Zarówno w Warszawie, jak i w Lublinie, śliwki są sprzedawane po 8 złotych za kilogram, i to bez względu na odmianę. Masz więc pełną swobodę w wyborze takich owoców, które najbardziej lubisz, bez sugerowania się względami ekonomicznymi.

  • W Warszawie jest jedna cena na wszystkie rodzaje śliwek
  • W Lublinie śliwki po tyle samo co w stolicy
  • Śliwki węgierki również po 8 zł za kilogram
  • W tej cenie również węgierka dąbrowicka
[1/4] W Warszawie jest jedna cena na wszystkie rodzaje śliwek Źródło zdjęć: Pyszności |

Jeśli nie wiesz, którą odmianę wybrać, poproś sprzedawcę o możliwość degustacji. Kiedyś próbowanie produktów przed zakupem było standardem, dzisiaj ten zwyczaj nie jest już tak popularny, chociaż np. na Kleparzu w Krakowie nadal mile widziana jest nie tylko degustacja, ale także targowanie się, czyli negocjacje cenowe. Lepiej sprawdzić przed zakupem niż kupić przysłowiowego "kota w worku".

Wartości odżywcze śliwek

Oprócz walorów smakowych śliwki są również źródłem wielu cennych składników odżywczych. Zawierają witaminy A, C, E, witaminy z grupy B oraz minerały takie jak potas, magnez, żelazo i fosfor. Dzięki temu wspierają zdrowie serca, układ trawienny i pomagają w utrzymaniu zdrowej skóry.

Te pyszne owoce są również bogate w błonnik, który wspiera pracę układu pokarmowego. Pomaga wyregulować pracę jelit i zapobiega zaparciom. Dodatkowo w śliwkach jest obecny sorbitol, który działa łagodnie przeczyszczająco – to naturalny środek na problemy trawienne.

Zalety śliwek można wymieniać bez końca – sezonowe owoce są też źródłem antyoksydantów, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym. Polifenole i flawonoidy wspierają zdrowie serca, obniżają ryzyko chorób przewlekłych i wspomagają procesy regeneracyjne organizmu. Osoby, które spożywają kilka śliwek każdego dnia, cieszą się lepszą kondycją całego organizmu.

Wybrane dla Ciebie
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy