Ekspresowe babeczki ze śliwkami. Składniki wystarczy wymieszać łyżką

Babeczki ze śliwkami zrobisz z najprostszego przepisu na świecie, który polega na wymieszaniu składników sypkich z mokrymi. To nie znaczy, że słodkości wyjdą nijakie i banalne w smaku. Do ciasta dodaj ziarenka prawdziwej wanilii, a śliwki wymieszaj z inną aromatyczną przyprawą. Każdy będzie się nimi zachwycać.

Puszyste babeczki ze śliwkami są gotowe w 30 minutPuszyste babeczki ze śliwkami są gotowe w 30 minut
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Kiedy robię babeczki lub inne ciasto ze śliwkami, zawsze dodaję cynamon – moim zdaniem nie ma przyprawy, która lepiej podkreślałaby wyjątkowy smak tych owoców. W wypiekach cynamon nie tylko dodaje korzennych nut, ale także pełni funkcję praktyczną. Pochłania nadmiar wilgoci, dzięki czemu śliwki nie opadają na dno.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jesienny sernik ze śliwkami zachwyca smakiem. Po dokładkę sięgnie nawet wybredna teściowa

Jak zrobić szybkie babeczki ze śliwkami?

Do pieczenia babeczek najlepiej sprawdzają się silikonowe foremki. Jeśli używasz metalowych lub ceramicznych, wysmaruj je wcześniej masłem, aby ciasto nie przywierało do dna i ścianek.

Składniki:

  • 12 śliwek węgierek,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół szklanki cukru,
  • ziarenka z laski wanilii lub cukier waniliowy,
  • 3/4 szklanki jogurtu,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • 2 jajka.

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki umyj, wytrzyj ściereczką i przekrój na połówki, aby wyjąć z nich pestki. Następnie pokrój na mniejsze kawałki. Wymieszaj z łyżeczką cynamonu.
  2. W jednej misce składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i ziarenka z laski wanilii.
  3. W drugiej misce wymieszaj to, co mokre, czyli jogurt, olej i jajka.
  4. Przesyp składniki suche do mokrych i wymieszaj dużą drewnianą łyżką do uzyskania spójnej masy.
  5. Ciasto nakładaj łyżką do foremek na muffinki (możesz wcześniej wyłożyć je papilotkami). Do każdej babeczki powkładaj po kilka kawałków śliwek.
  6. Piecz przez ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Wybrane dla Ciebie
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka