Ekspresowe babeczki ze śliwkami. Składniki wystarczy wymieszać łyżką
Babeczki ze śliwkami zrobisz z najprostszego przepisu na świecie, który polega na wymieszaniu składników sypkich z mokrymi. To nie znaczy, że słodkości wyjdą nijakie i banalne w smaku. Do ciasta dodaj ziarenka prawdziwej wanilii, a śliwki wymieszaj z inną aromatyczną przyprawą. Każdy będzie się nimi zachwycać.
Kiedy robię babeczki lub inne ciasto ze śliwkami, zawsze dodaję cynamon – moim zdaniem nie ma przyprawy, która lepiej podkreślałaby wyjątkowy smak tych owoców. W wypiekach cynamon nie tylko dodaje korzennych nut, ale także pełni funkcję praktyczną. Pochłania nadmiar wilgoci, dzięki czemu śliwki nie opadają na dno.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jesienny sernik ze śliwkami zachwyca smakiem. Po dokładkę sięgnie nawet wybredna teściowa
Jak zrobić szybkie babeczki ze śliwkami?
Do pieczenia babeczek najlepiej sprawdzają się silikonowe foremki. Jeśli używasz metalowych lub ceramicznych, wysmaruj je wcześniej masłem, aby ciasto nie przywierało do dna i ścianek.
Składniki:
- 12 śliwek węgierek,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 2 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- pół szklanki cukru,
- ziarenka z laski wanilii lub cukier waniliowy,
- 3/4 szklanki jogurtu,
- 1/4 szklanki oleju,
- 2 jajka.
Sposób przygotowania:
- Śliwki umyj, wytrzyj ściereczką i przekrój na połówki, aby wyjąć z nich pestki. Następnie pokrój na mniejsze kawałki. Wymieszaj z łyżeczką cynamonu.
- W jednej misce składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i ziarenka z laski wanilii.
- W drugiej misce wymieszaj to, co mokre, czyli jogurt, olej i jajka.
- Przesyp składniki suche do mokrych i wymieszaj dużą drewnianą łyżką do uzyskania spójnej masy.
- Ciasto nakładaj łyżką do foremek na muffinki (możesz wcześniej wyłożyć je papilotkami). Do każdej babeczki powkładaj po kilka kawałków śliwek.
- Piecz przez ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.