Babcia dodawała do suszonych śliwek. Najpierw się krzywili, dzisiaj proszą o przepis
Kiedy śliwy obrodziły w pyszne owoce, a na straganach ceny spadają, czas zrobić zapasy. Śliwki to nie tylko powidła i kompoty, ten przepis szybko zawładnie twoją kuchnią.
Te suszone śliwki z dodatkiem czosnku to wciąż nieodkryty przez wielu przysmak, który oczaruje smakiem. Są pysznym dowodem na to, że wytrawne przetwory to nie tylko warzywa w marynatach. Przygotowanie jest naprawdę proste, a smak tak wyjątkowy, że warto zaopatrzyć się w co najmniej kilka słoiczków.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chrupiąca kiszona kalarepa . Domowy sposób na nietypową przekąskę
Suszone śliwki z czosnkiem
Te śliwki mają w sobie coś wyjątkowego: lekką słodycz, subtelną ostrość i ziołowy aromat rodem z Prowansji. Na desce przekąsek sprawdzą się jeszcze lepiej niż suszone pomidory, moja babcia dodawała je także do mięs, sałatek czy wykładała na kanapki. To przepis, który udowadnia, że polskim gospodyniom zdecydowanie nie brakuje kulinarnej wyobraźni.
Dawniej zamiast oliwy pojawiał się oczywiście olej rzepakowy, znacznie bardziej dostępny w Polsce. Po latach przepis przeszedł w mojej rodzinie modyfikacje. Seniorka rodu, dopasowując go do tego, co można dostać w sklepach, stworzyła wersję idealną, która zaskakuje bogactwem smaku
Składniki:
- 1 kg świeżych śliwek węgierek,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 pełna łyżeczka ziół prowansalskich,
- 6 ząbków czosnku,
- 1 świeża papryczka chili,
- dobrej jakości oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania:
- Umyj śliwki, przekrój je na pół i usuń pestki.
- Rozłóż połówki miąższem do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w jednej warstwie, tak aby na siebie nie zachodziły.
- W małej miseczce wymieszaj cukier, sól i zioła prowansalskie. Posyp tą mieszanką wszystkie śliwki na blasze.
- Włóż blachę ze śliwkami do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni Celsjusza i piecz przez 2 godziny.
- Następnie zmniejsz temperaturę do 100 stopni Celsjusza i susz przez kolejne 2 godziny. Co jakiś czas uchylać drzwiczki piekarnika, żeby usunąć parę.
- Wyparz słoiki i osusz.
- Suszone śliwki układaj w słoikach, przekładając je rozgniecionymi ząbkami czosnku i kawałeczkami ostrej papryki.
- Oliwę podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
- Zalej nią śliwki tak, aby owoce całkowicie znalazły się pod oliwą.
- Szczelnie zakręć słoiki i odstaw do wystudzenia.
- Po wystudzeniu przechowuj je w lodówce.
Gotowe do jedzenia będą po około 12 godzinach, kiedy nabiorą pełni smaku. Smacznego!