Babcia dodawała do suszonych śliwek. Najpierw się krzywili, dzisiaj proszą o przepis

Kiedy śliwy obrodziły w pyszne owoce, a na straganach ceny spadają, czas zrobić zapasy. Śliwki to nie tylko powidła i kompoty, ten przepis szybko zawładnie twoją kuchnią.

Suszone śliwki z nietypowym dodatkiemSuszone śliwki z nietypowym dodatkiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Te suszone śliwki z dodatkiem czosnku to wciąż nieodkryty przez wielu przysmak, który oczaruje smakiem. Są pysznym dowodem na to, że wytrawne przetwory to nie tylko warzywa w marynatach. Przygotowanie jest naprawdę proste, a smak tak wyjątkowy, że warto zaopatrzyć się w co najmniej kilka słoiczków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca kiszona kalarepa . Domowy sposób na nietypową przekąskę

Suszone śliwki z czosnkiem

Te śliwki mają w sobie coś wyjątkowego: lekką słodycz, subtelną ostrość i ziołowy aromat rodem z Prowansji. Na desce przekąsek sprawdzą się jeszcze lepiej niż suszone pomidory, moja babcia dodawała je także do mięs, sałatek czy wykładała na kanapki. To przepis, który udowadnia, że polskim gospodyniom zdecydowanie nie brakuje kulinarnej wyobraźni.

Dawniej zamiast oliwy pojawiał się oczywiście olej rzepakowy, znacznie bardziej dostępny w Polsce. Po latach przepis przeszedł w mojej rodzinie modyfikacje. Seniorka rodu, dopasowując go do tego, co można dostać w sklepach, stworzyła wersję idealną, która zaskakuje bogactwem smaku

Składniki:

  • 1 kg świeżych śliwek węgierek,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 pełna łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 1 świeża papryczka chili,
  • dobrej jakości oliwa z oliwek.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj śliwki, przekrój je na pół i usuń pestki.
  2. Rozłóż połówki miąższem do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w jednej warstwie, tak aby na siebie nie zachodziły.
  3. W małej miseczce wymieszaj cukier, sól i zioła prowansalskie. Posyp tą mieszanką wszystkie śliwki na blasze.
  4. Włóż blachę ze śliwkami do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni Celsjusza i piecz przez 2 godziny.
  5. Następnie zmniejsz temperaturę do 100 stopni Celsjusza i susz przez kolejne 2 godziny. Co jakiś czas uchylać drzwiczki piekarnika, żeby usunąć parę.
  6. Wyparz słoiki i osusz.
  7. Suszone śliwki układaj w słoikach, przekładając je rozgniecionymi ząbkami czosnku i kawałeczkami ostrej papryki.
  8. Oliwę podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
  9. Zalej nią śliwki tak, aby owoce całkowicie znalazły się pod oliwą.
  10. Szczelnie zakręć słoiki i odstaw do wystudzenia.
  11. Po wystudzeniu przechowuj je w lodówce.

Gotowe do jedzenia będą po około 12 godzinach, kiedy nabiorą pełni smaku. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"