Żaden kompot czy powidła. Stawiam na śliwki w nietypowej zalewie
Sezon na śliwki już trwa, więc warto wykorzystać go w pełni. Ze śliwek zrobić można nie tylko smaczne powidła czy kompoty. Tych słoików nie może zabraknąć w żadnej spiżarni.
Na małe zbiory śliwek rzadko można narzekać, owoce nieraz leżą pod drzewami. Klęskę urodzaju łatwo można wykorzystać w kuchni, konserwując smak letnich owoców na dłużej. W moim domu od lat nie może zabraknąć śliwek w octowej zalewie z korzennym aromatem. Przepis może brzmieć nietypowo, ale warto postawić na coś nowego wśród domowych przetworów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chrupiąca kiszona kalarepa . Domowy sposób na nietypową przekąskę
Śliwki w occie
Wybierając śliwki do tego przepisu, postaw na te dojrzałe, ale wciąż nieco twarde owoce. Lepiej znoszą pasteryzację i nie rozpadają się w słoiku. Śliwki z późniejszych zbiorów są zazwyczaj słodsze i bardziej aromatyczne, więc lepiej sprawdzą się do przetworów.
Najlepsze do przetworów są śliwki węgierki. Są twarde, soczyste i mają intensywny smak. Do octu wrzucić możesz również żółte mirabelki. Kwaśna zalewa w połączeniu ze słodyczą owoców i korzennymi przyprawami tworzy wyjątkowy smak. Takie owoce świetnie sprawdzą się jako dodatek na kanapki, do mięs czy sałatek. Najlepiej pasują do dań mięsnych, zwłaszcza pieczeni, kaczki, gęsi czy schabu, gdzie ich słodko-kwaśny smak doskonale przełamuje tłustość potrawy. Nawet proste danie, jak ugotowane ziemniaki i smażony ser, zyskuje nowy wymiar, gdy towarzyszą mu śliwki w occie.
Składnik
- 2,5 kg śliwek węgierek,
- 1,25 kg cukru,
- 125 ml octu 10 proc.,
- 125 ml wody,
- 2-4 goździki,
- 2 laski cynamonu cejlońskiego,
- kilka ziaren kardamonu.
Sposób przygotowania:
- Śliwki dokładnie umyj, osusz i przełóż do garnka.
- W drugim garnku umieść ocet, cukier, goździki, cynamon oraz kardamon.
- Wlej wodę i gotuj na małym ogniu, aż powstanie gęsty syrop. Zagotuj.
- Śliwki zalej gorącym syropem i odstaw na 12 godzin.
- Po tym czasie zlej syrop, zagotuj i zalej znów śliwki.
- Ponownie odstaw na 12 godzin, a następnie powtórz tę czynność po raz trzeci.
- Po kolejnych 12 godzinach odcedź śliwki, zagotuj syrop, dodaj owoce i gotuj przez 5 minut.
- Przełóż śliwki do wyparzonych słoików wraz z syropem i odstaw do wystudzenia do gry dnem.
Tak przygotowane śliwki przechowuj w suchym i chłodnym miejscu nawet przez kilka lat. Dzięki procesowi maceracji i szczelnemu zamknięciu słoików, śliwki w occie nie wymagają dodatkowej pasteryzacji. Smacznego!