Żaden kompot czy powidła. Stawiam na śliwki w nietypowej zalewie

Sezon na śliwki już trwa, więc warto wykorzystać go w pełni. Ze śliwek zrobić można nie tylko smaczne powidła czy kompoty. Tych słoików nie może zabraknąć w żadnej spiżarni.

Śliwki robię w octowej zalewieŚliwki robię w octowej zalewie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ALEXANDR KORETSKYI
Ewa Malinowska

Na małe zbiory śliwek rzadko można narzekać, owoce nieraz leżą pod drzewami. Klęskę urodzaju łatwo można wykorzystać w kuchni, konserwując smak letnich owoców na dłużej. W moim domu od lat nie może zabraknąć śliwek w octowej zalewie z korzennym aromatem. Przepis może brzmieć nietypowo, ale warto postawić na coś nowego wśród domowych przetworów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca kiszona kalarepa . Domowy sposób na nietypową przekąskę

Śliwki w occie

Wybierając śliwki do tego przepisu, postaw na te dojrzałe, ale wciąż nieco twarde owoce. Lepiej znoszą pasteryzację i nie rozpadają się w słoiku. Śliwki z późniejszych zbiorów są zazwyczaj słodsze i bardziej aromatyczne, więc lepiej sprawdzą się do przetworów.

Śliwki w occie - Pyszności
Śliwki w occie - Pyszności © Adobe Stock

Najlepsze do przetworów są śliwki węgierki. Są twarde, soczyste i mają intensywny smak. Do octu wrzucić możesz również żółte mirabelki. Kwaśna zalewa w połączeniu ze słodyczą owoców i korzennymi przyprawami tworzy wyjątkowy smak. Takie owoce świetnie sprawdzą się jako dodatek na kanapki, do mięs czy sałatek. Najlepiej pasują do dań mięsnych, zwłaszcza pieczeni, kaczki, gęsi czy schabu, gdzie ich słodko-kwaśny smak doskonale przełamuje tłustość potrawy. Nawet proste danie, jak ugotowane ziemniaki i smażony ser, zyskuje nowy wymiar, gdy towarzyszą mu śliwki w occie.

Składnik

  • 2,5 kg śliwek węgierek,
  • 1,25 kg cukru,
  • 125 ml octu 10 proc.,
  • 125 ml wody,
  • 2-4 goździki,
  • 2 laski cynamonu cejlońskiego,
  • kilka ziaren kardamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki dokładnie umyj, osusz i przełóż do garnka.
  2. W drugim garnku umieść ocet, cukier, goździki, cynamon oraz kardamon.
  3. Wlej wodę i gotuj na małym ogniu, aż powstanie gęsty syrop. Zagotuj.
  4. Śliwki zalej gorącym syropem i odstaw na 12 godzin.
  5. Po tym czasie zlej syrop, zagotuj i zalej znów śliwki.
  6. Ponownie odstaw na 12 godzin, a następnie powtórz tę czynność po raz trzeci.
  7. Po kolejnych 12 godzinach odcedź śliwki, zagotuj syrop, dodaj owoce i gotuj przez 5 minut.
  8. Przełóż śliwki do wyparzonych słoików wraz z syropem i odstaw do wystudzenia do gry dnem.

Tak przygotowane śliwki przechowuj w suchym i chłodnym miejscu nawet przez kilka lat. Dzięki procesowi maceracji i szczelnemu zamknięciu słoików, śliwki w occie nie wymagają dodatkowej pasteryzacji. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀