Czesi zajadają się nią na okrągło. Kluczowe są dwa dodatki
Knedliki to pierwsza myśl, jaka przychodzi do głowy po usłyszeniu hasła: "tradycyjna kuchnia czeska". I faktycznie w czeskich restauracjach można je dostać w różnorodnej formie (także na słodko), z gulaszem, polędwiczkami i warzywami. Jednakże Czesi są znani również z kilku innych potraw i przystawek. Czego warto spróbować w Czechach, ewentualnie sporządzić samemu w domu?
W tych potrawach gustują Czesi
W kuchni czeskiej zdecydowanie dominują gulasze i sosy mięsne (często z mięsem wołowym), podawane z... knedlikami przyrządzanymi wytrawnie lub na słodko. Jedną z najczęściej używanych przypraw jest kminek zwyczajny, co nadaje potrawom anyżkowo-koperkowego, lekko pikantnego smaku.
Ponadto warto spróbować kilka tradycyjnych zup czeskich, niektóre przekąski, a także słodycze. Łatwo można dostać je w restauracjach z klasycznym menu, oprócz tego można zdecydować się na samodzielne przygotowanie. W większości przypadków dania składają się ze składników łatwo dostępnych w Polsce, zwłaszcza w porównaniu z bardziej egzotycznymi kuchniami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Letnie drożdżówki z morelami i kruszonką. Słodka klasyka do kawki
Tradycyjne czeskie potrawy i przekąski – nie sposób ich nie skosztować!
1. Smažený sýr
Smażony ser w restauracjach jest zazwyczaj podawany jako przekąska, często z hranolkami (frytkami), surówkami oraz sosem tatarskim. Takie połączenie w Polsce można uznać za kulinarną awangardę.
Czesi używają popularnych gatunków sera, np. gouda i edam. Ser obtacza się jak kotlety – jajkiem, a następnie bułką tartą. Dzięki panierce nie rozpływa się podczas smażenia. Często dodawane są do niego przyprawy, w tym powyżej wspomniany kminek. Ciekawą wariacją sera jest także smažený hermelín, czyli camembert podawany m.in. z boczkiem, żurawiną i warzywami (np. papryką).
2. Kulajda
Kulajda to tradycyjna zupa czeska o złożonym, pikantno-słodko-kwaśnym smaku. To zupa oparta na bulionie warzywnym i śmietanowej zasmażce. Obowiązkowymi dodatkami są grzyby leśne i koper ogrodowy. Ostatniej przyprawy jest tak dużo jak prawdopodobnie w żadnej innej, popularnej zupie.
Czasem do kulajdy, podobnie jak do polskiego żurku podaje się gotowane jaja. Na wykwinty smak wpływa kminek, odrobina octu oraz natka pietruszki. Wariacje zupy są różne, zależnie od regionu i gustu kucharza. Pozostałe klasyczne zupy czeskie są zbliżone do tych przyrządzanych w Polsce: kartoflanki, cebulanki i rosołu.
3. Topinky
Topinky to po prostu grzanki z chleba podawane ze startym serem, pastami i różnymi sosami. Są nacierane pikantnymi przyprawami, np. czosnkiem bądź papryką mieloną. Często traktuje się je jako przystawki do piwa i przekąski podawane przed głównym daniem.
Najbardziej cenione są topinky z Šumava, tradycyjnego czeskiego żytnio-pszennego chleba na zakwasie, przyprawionego kminkiem. Są podsmażane w głębokim oleju lub na smalcu.
4. Trdelnik
Trdelnik (trdlo) co prawda ma węgierskie pochodzenie, a mocno rozpropagowała je słowacka Skalica, lecz jednocześnie uchodzi za tradycyjny czeski przysmak. To kruche ciasto drożdżowe owijane na kiju, a następnie grillowane. Jest posypane cukrem, orzechami, cynamonem lub innymi słodkimi dodatkami. Podaje się je na gorąco. Czasem macza się w czekoladzie.
Popularne jest także łączenie z lodami ("zmarzliną"). Trdelnik zalicza się do street food oferowanych na mieście w różnych budkach i straganach, a zarazem jest serwowany w restauracjach.
5. Utopenec
"Topielec" to gratka dla miłośników mięsnej kuchni, składająca się z kiełbasek marynowanych w słodko-kwaśnej zalewie sporządzonej z octu, wody, cukru, soli i przypraw. Najczęściej używane są špekáčky (kiełbasa z mięsa wołowo-wieprzowego z dodatkiem słoniny i przypraw), ale można natknąć się na serdelki. Kiełbaski często są faszerowane, np. cebulą, papryką bądź ogórkiem konserwowym.
"Co chcecie do piwa. Może dwa topielce? One tworzą czeską egzystencję" – pisał czeski pisarz Jiří Žáček. I faktycznie utopenec jest chętnie spożywany jako przekąska do piwa. Podobnie jak chętnie spożywane w Czechach jest piwo.
Smaczne, czeskie przystawki do piwa to także cibulové kroužky (cebulowe zasmażane krążki), bramburky (chipsy z ziemniaków podawane na ciepło) i hovězí tatarák (surowe mięso z jajkiem i przyprawami).