Zamówiła frytki nad morzem. Bardziej niż cena zaskoczył ją smak

Pobyt nad morzem nierozerwalnie wiąże się z gastronomicznymi pokusami na każdym kroku. Na większy głód wiele osób wybiera rybę, na mniejszy można skusić się na same frytki. Czasem jednak warto zejść z turystycznego szlaku, aby nie naciąć się na kiepskiego ziemniaka.

Frytki przy sopockim moloFrytki przy sopockim molo
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Frytki, jakie są, każdy widzi. Ziemniak w tej odsłonie zjednał sobie fanów na całym świecie, a unoszący się w nadmorskich miejscowościach zapach frytury potrafi pobudzić ślinianki do wzmożonej pracy. Po zejściu z plaży i otrzepaniu się z piasku może dopaść mały głód. Na to tylko czekają lokalni przedsiębiorcy z budkami i straganami. Przyglądając się wczasowiczom, można zauważyć, że w dłoniach najchętniej dzierżą gofry, lody oraz frytki. Na te ostatnie skusiła się nasza redakcyjna koleżanka. Szybko pożałowała decyzji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiące liście botwinki i potrawka do kaszy. Obiad bez mięsa nie tylko na piątek

Ile za frytki w Sopocie?

Jeśli frytki chcemy zrobić w domu, to nie zapłacimy za dużo, wszak to same ziemniaki. Największym kosztem jest oczywiście olej, ale niech pierwszy rzuci kamieniem, kto tylko raz używał tej samej porcji tłuszczu. Kiedy jednak chcemy zamówić frytki nad morzem, okazuje się, że ziemniaki są jak skarb. Nic w tym dziwnego, bo każdy w końcu chce zarobić. Dziś ze świecą szukać miejsc, gdzie porcja frytek kosztuje mniej niż 10 zł.

Frytki to popularna przekąska nad morzem
Frytki to popularna przekąska nad morzem © Pyszności

Przy sopockim molo trafić można na frytki w dwóch rozmiarach (małym oraz dużym) i dwóch wersjach (a'la belgijskie i zwykłe). Kosztują odpowiednio 16 i 23 lub 24 zł (w zależności od miejsca), co wydaje się być sporą kwotą. Kupując dużą porcję frytek i płacąc za to ponad dwadzieścia złotych, można oczekiwać solidnej dawki smażonych ziemniaków. Tym bardziej że główny składnik nie kosztuje fortuny, w szczególności w sezonie. Oczywiście w takich punktach na własnoręcznie krojone frytki nie ma co liczyć, ale i te gotowce raczej nie mrożą swoją ceną. Dokładniejsze przyjrzenie się menu w innym punkcie podpowiedziało, że mała porcja waży 200 g, a duża 350 g.

Ceny za przekąski przy molo
Ceny za przekąski przy molo © Pyszności
- Po przyjeździe do Sopotu od razu wybrałam się z synem na molo i w tamtej okolicy kupiłam mu upragnione frytki. Duża porcja okazała się naprawdę duża; nie był w stanie zjeść ich wszystkich. Ale może to i lepiej, bo smak pozostawiał wiele do życzenia. Frytki były jakby za długo smażone... - relacjonuje koleżanka z redakcji.
Frytki w Sopocie rozczarowały smakiem
Frytki w Sopocie rozczarowały smakiem © Pyszności
- Niesmak po tamtych frytkach pozostał, ale kolejnego dnia daliśmy szansę tej popularnej przekąsce w innym punkcie; chociaż również zlokalizowanym w pobliżu sopockiego mola. Tym razem zdecydowaliśmy się na frytki, które z wyglądu (na plakacie) przypominały te belgijskie. I co? Już po pierwszym kęsie wiedziałam, że to był błąd - dodaje.

Sam rozmiar to jednak nie wszystko. Chociaż na początku jemy oczami, to ostatecznie liczy się przecież smak. A w przypadku sopockich przekąsek okazał się być rozczarowujący jak pogoda nad Bałtykiem.

- Próbowaliśmy frytek w dwóch miejscach. O ile sama cena i porcje były całkiem w porządku, jak na nadmorskie standardy, to smak szybko odstraszył nad od trzeciej próby. Myślałam, że frytki nie mogą być niesmaczne, ale rzeczywistość szybko to zweryfikowała - słyszymy w relacji.
Porcja nie była przesadnie duża
Porcja nie była przesadnie duża © Pyszności

Frytki były wysmażone za mocno, wysuszone i przez to twarde. Co ciekawe, zdarzyło się to w obu lokalach, niezwiązanych ze sobą niczym innym niż lokalizacją. Można uciszyć głód, ale niespecjalnie jest to przyjemne i warte zajmowania miejsca w żołądku.

Lepiej iść do sieciówki

Z pomocą dla miłośników frytek przychodzi popularna sieć restauracji. To właśnie tam nasza koleżanka znalazła bezpieczną i smaczną opcję. Oczywiście nie jest to szczyt kulinarnej fantazji i nie bez powodu sieciówka na gwiazdkę Michelin nie ma co liczyć, ale ma za to zachowane standardy.

Frytki nie są tak spalone, a i sama frytura wymieniana jest odpowiednio często. Za dużą porcję (150 g) zapłacić trzeba 10,50 zł. Przewagą sieciówek jest też powtarzalność — sztywne, korporacyjne zasady sprawiają, że frytki smakować będą praktycznie tak samo zarówno w Sopocie, Poznaniu, jak i w Zakopanem.

Cena za frytki w McDonald's
Cena za frytki w znanej sieci restauracji © Pyszności

Najłatwiej byłoby powiedzieć, że zrobienie frytek w domu to nic trudnego. Wakacje rządzą się jednak swoimi prawami, a na urlopie każdy chce odpocząć od gotowania. Jeśli jednak wydawać pieniądze, to tylko na smaczne produkty.

Wybrane dla Ciebie

Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę
Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę
Nacieram nim jedną stronę kotletów, panieruję i smażę. To najlepsze schabowe pod słońcem
Nacieram nim jedną stronę kotletów, panieruję i smażę. To najlepsze schabowe pod słońcem