Dodaj do placków ziemniaczanych, a nie ściemnieją. Ich kolor i chrupkość zaskoczą wszystkich

Często smażysz placki ziemniaczane, ale zdarza się, że wychodzą bure i mdłe. Wystarczy dodać jeden prosty składnik, aby placuszki zachwyciły kolorem, chrupkością i smakowały zupełnie jak z najlepszej restauracji..

Złociste placki ziemniaczaneZłociste placki ziemniaczane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Placki ziemniaczane to klasyka polskiego stołu, są chrupiące, pachnące i sycące. Tylko dlaczego czasem zamiast złocistych wychodzą szare i tłuste? Klucz tkwi w jednym triku: dodaj do masy pewien składnik, a placki ziemniaczane nie ściemnieją, będą lżejsze w smaku i równie chrupiące. Dzięki temu prostemu zabiegowi stworzysz placki, które zachowają idealny wygląd, nawet jeśli są smażone partiami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kluski ziemniaczane z azjatyckim sosem z pastą gochujang

Dlaczego tak właściwie placki ziemniaczane ciemnieją? Wyjaśnienie jest naukowe. Zawarte w surowych ziemniakach enzymy powodują utlenianie skrobi, co prowadzi do powstania melaniny. W efekcie tarta masa szybko ciemnieje, a później placki wychodzą szare. Działa to błyskawicznie, więc jeśli nie zatrzymasz reakcji tuż po tarciu, placki ziemniaczane za moment odstraszają kolorem.

Placki ziemniaczane z tymi składnikami będą o wiele lepsze

Najlepiej sprawdzą się dwa produkty. Kwaśna śmietana (12 lub 18 proc.) obniża pH masy ziemniaczanej i skutecznie hamuje enzymy odpowiedzialne za ciemnienie. Dodaj 1-2 łyżki śmietany na każdy kilogram tartych ziemniaków zaraz po starciu. To wystarczy, aby placki ziemniaczane pozostały jasne i pięknie złote. A dodatkowo zyskujesz przyjemniejszy smak i bardziej zwartą strukturę, bo będą chrupiące, ale nie łamiące się.


Drugi trik to dodatek octu spirytusowego: ok. łyżeczka na kilogram ziemniaków. Ocet nie tylko wzmacnia efekt przeciwczernienia, ale również ogranicza wchłanianie tłuszczu podczas smażenia. Dzięki temu placki ziemniaczane wychodzą lżejsze i bardziej chrupiące, bez tego tłustego posmaku. I nie martw się, że będziesz czuć ocet w plackach, bo nie jest to prawda.

Przepis na idealne placki ziemniaczane

Składniki:

  • kilogram ziemniaków,
  • duża cebula,
  • jajko,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany (12 lub 18 proc.),
  • łyżeczka octu spirytusowego,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki i cebulę, zetrzyj na drobnej tarce razem.
  2. Natychmiast dodaj śmietanę i ocet, aby zapobiec ciemnieniu masy.
  3. Wbij jajko, wsyp mąkę, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie, aż masa będzie jednolita.
  4. Rozgrzej olej na patelni.
  5. Łyżką nakładaj porcje masy, spłaszcz na placki o grubości ok. 0,5 cm.
  6. Smaż na złocisty kolor przez 3–4 minuty z każdej strony.
  7. Odsącz na papierowym ręczniku i podawaj chwilę po usmażeniu.

Dodatek śmietany i ewentualnie octu to prosta sztuczka, która sprawia, że placki ziemniaczane zachowują idealny kolor i teksturę. To sprawdzony pomysł, który zawsze działa. Jeśli używasz tego przepisu, Twoje placki ziemniaczane zawsze będą wyglądać i smakować perfekcyjnie.

Wybrane dla Ciebie
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować