Dodaj do masy zamiast mąki. Placki ziemniaczane będą chrupiące i brzydko nie ściemnieją

Na samą myśl o chrupiących plackach ziemniaczanych, można poczuć burczenie w brzuchu. Sprawdzony przepis sprawi, że będziesz smażyć je na okrągło.

Tak zrobisz idealne placki ziemniaczaneTak zrobisz idealne placki ziemniaczane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Placki ziemniaczane to klasyk polskiej kuchni, który gości w wielu domach od pokoleń. Budzi też ciągłe dyskusje, które zahaczają nawet o kłótnie. Jedni nie wyobrażają sobie zajadać się plackami bez cukru i śmietany, inni na samą myśl słodkiego dodatku mimowolnie mają grymas niesmaku na twarzy. Czasem ląduje na nich ketchup, innym razem gulasz czy nawet mus jabłkowy. Na nic jednak zdadzą się te dodatki, gdy placki będą miękkie i niesmaczne. Z pomocą przychodzi jednak śmietana.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Luksusowe ciasto Santoska z kremem kawowym i orzechami - hit każdej okazji

Dodaj do placków ziemniaczanych

Ziemniaki po starciu szybko ciemnieją pod wpływem enzymów reagujących z tlenem (oksydaza polifenolowa). Masa jest wtedy nieapetyczna i niespecjalnie zachęca do jedzenia. Dzieje się tak przede wszystkim wtedy, gdy przygotowujemy ją z wyprzedzeniem albo czeka nas smażenie całej sterty placków dla rodziny. Kwaśna śmietana, dzięki zawartości kwasu mlekowego, hamuje proces utleniania, dzięki czemu masa na placki dłużej zachowuje jasny, apetyczny kolor.

Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane © Adobe Stock

To jednak nie koniec zalet. Śmietana nadaje plackom ziemniaczanym delikatności i kremowości w środku. To wspaniale kontrastuje z wysmażoną, chrupiącą skórką.

Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane?

Przede wszystkim skup się na ziemniakach. Ziemniaki mączyste zawierają więcej skrobi, która jest kluczowa do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wybierz ziemniaki typu B (np. Irga, Flaming, Orlik, Sante) lub typu C (Bryza, Gracja, Ibis, Tajfun, Gustaw). Im mniej wody w masie, tym chrupiące będą placki. Jeśli masa jest za wodnista, możesz zagęścić ją mąką ziemniaczaną.

Ziemniaki możesz zetrzeć również na grubszych oczkach, bo dzięki temu w plackach pozostają wyczuwalne wiórki, które podczas smażenia stają się chrupiące. Nie przesadzaj także z mąką. Za duża ilość sprawi, że placki będą gumowate. Smaż placki na dobrze rozgrzanym oleju. Jeśli będzie za zimny, będą chłonęły tłuszcz jak gąbka i zamienią się w miękkie, niesmaczne i ciężkie placki.

Placki ziemniaczane ze śmietaną

Przepis jest bardzo prosty i nie różni się specjalnie od tego tradycyjnego. Śmietany nie trzeba dodawać dużo, by uzyskać smaczny efekt.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków typu B,
  • 2 jajka,
  • 2 średniej wielkości cebule,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc.,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce. Wielkość oczek dopasuj do swoich preferencji.
  2. Nadmiar wody odciśnij do osobnej szklanki i odstaw, by osiadła na dnie skrobia.
  3. Wodę wylej, skrobię dodaj do ziemniaków.
  4. Dorzuć starte na drobnych oczkach cebule, wbij jajka, dodaj śmietanę i wymieszaj.
  5. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  6. Na patelni rozgrzej olej i wykładaj porcje masy.
  7. Smaż z obu stron, aż placki ziemniaczane się zarumienią.
  8. Odłóż na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Gotowe placki podaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇