Dodaj do masy zamiast mąki. Placki ziemniaczane będą chrupiące i brzydko nie ściemnieją
Na samą myśl o chrupiących plackach ziemniaczanych, można poczuć burczenie w brzuchu. Sprawdzony przepis sprawi, że będziesz smażyć je na okrągło.
Placki ziemniaczane to klasyk polskiej kuchni, który gości w wielu domach od pokoleń. Budzi też ciągłe dyskusje, które zahaczają nawet o kłótnie. Jedni nie wyobrażają sobie zajadać się plackami bez cukru i śmietany, inni na samą myśl słodkiego dodatku mimowolnie mają grymas niesmaku na twarzy. Czasem ląduje na nich ketchup, innym razem gulasz czy nawet mus jabłkowy. Na nic jednak zdadzą się te dodatki, gdy placki będą miękkie i niesmaczne. Z pomocą przychodzi jednak śmietana.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Luksusowe ciasto Santoska z kremem kawowym i orzechami - hit każdej okazji
Dodaj do placków ziemniaczanych
Ziemniaki po starciu szybko ciemnieją pod wpływem enzymów reagujących z tlenem (oksydaza polifenolowa). Masa jest wtedy nieapetyczna i niespecjalnie zachęca do jedzenia. Dzieje się tak przede wszystkim wtedy, gdy przygotowujemy ją z wyprzedzeniem albo czeka nas smażenie całej sterty placków dla rodziny. Kwaśna śmietana, dzięki zawartości kwasu mlekowego, hamuje proces utleniania, dzięki czemu masa na placki dłużej zachowuje jasny, apetyczny kolor.
To jednak nie koniec zalet. Śmietana nadaje plackom ziemniaczanym delikatności i kremowości w środku. To wspaniale kontrastuje z wysmażoną, chrupiącą skórką.
Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane?
Przede wszystkim skup się na ziemniakach. Ziemniaki mączyste zawierają więcej skrobi, która jest kluczowa do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wybierz ziemniaki typu B (np. Irga, Flaming, Orlik, Sante) lub typu C (Bryza, Gracja, Ibis, Tajfun, Gustaw). Im mniej wody w masie, tym chrupiące będą placki. Jeśli masa jest za wodnista, możesz zagęścić ją mąką ziemniaczaną.
Ziemniaki możesz zetrzeć również na grubszych oczkach, bo dzięki temu w plackach pozostają wyczuwalne wiórki, które podczas smażenia stają się chrupiące. Nie przesadzaj także z mąką. Za duża ilość sprawi, że placki będą gumowate. Smaż placki na dobrze rozgrzanym oleju. Jeśli będzie za zimny, będą chłonęły tłuszcz jak gąbka i zamienią się w miękkie, niesmaczne i ciężkie placki.
Placki ziemniaczane ze śmietaną
Przepis jest bardzo prosty i nie różni się specjalnie od tego tradycyjnego. Śmietany nie trzeba dodawać dużo, by uzyskać smaczny efekt.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków typu B,
- 2 jajka,
- 2 średniej wielkości cebule,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc.,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce. Wielkość oczek dopasuj do swoich preferencji.
- Nadmiar wody odciśnij do osobnej szklanki i odstaw, by osiadła na dnie skrobia.
- Wodę wylej, skrobię dodaj do ziemniaków.
- Dorzuć starte na drobnych oczkach cebule, wbij jajka, dodaj śmietanę i wymieszaj.
- Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Na patelni rozgrzej olej i wykładaj porcje masy.
- Smaż z obu stron, aż placki ziemniaczane się zarumienią.
- Odłóż na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Gotowe placki podaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!