Porady3 najpopularniejsze typy ziemniaków. Każdy z nich ma inne właściwości i zastosowanie w kuchni

3 najpopularniejsze typy ziemniaków. Każdy z nich ma inne właściwości i zastosowanie w kuchni

Ziemniak ziemniakowi nierówny! Przyznaję, że zanim odkryłam, że istnieją różne odmiany ziemniaków wybierałam pierwsze lepsze z brzegu. Dopiero po rozgryzieniu ich małej tajemnicy dostrzegłam różnicę. Zobacz, jakie ziemniaki wybrać!

3 najpopularniejsze typy ziemniaków. Każdy z nich ma inne właściwości i zastosowanie w kuchni
Ewa

11.04.2022 | aktual.: 26.04.2022 09:22

Istnieje ponad 10 000 odmian ziemniaków

Ziemniak to polski król obiadowy. Gości bardzo często na naszych stołach, chociaż tak naprawdę pojawił się dopiero w XVI wieku, przywieziony przez Hiszpanów. Obecnie szacuje się, że statystyczny Polak zjada w ciągu roku ponad 100 kg tej bulwy. Ten wynik nawet nie dziwi: ziemniaki zjadamy same, w postaci frytek, puree, w zupie, w różnych zapiekankach- opcji jest naprawdę mnóstwo.

Obraz

Do najbardziej popularnych odmian w Polsce należą: Irga, Vineta, Agata, Irys, Lord

I właśnie je spotykamy najczęściej w sklepach. Jeśli jednak nie masz pamięci do nazw (podobnie jak i ja) opracowano prosty system klasyfikacji ziemniaków, który na pewno zapamiętasz. Wyróżnia się 3 typy: A, B i C.

Typ A - sałatkowy

Ziemniaki należące do tej grupy są zdecydowanie najtwardsze, mają dużo wody i mało skrobi. Dzięki temu świetnie trzymają swoją strukturę i ciężej je rozgotować. Sprawdzą się nie tylko do sałatek ale też do zup, zapiekanek i do smażenia.
Znane odmiany ziemniaków typu A to Belana, Bellinda, Ditta, Denar, Lord Sante Velux, Vineta.

Co możesz z nich wyczarować? Fantastyczną zapiekankę z szynką i serem, sałatkę z ziemniakami i bobem czy też ziemniaczaną tartę.

Obraz

Typ B - uniwersalny

Idealny typ, jeśli nie wiesz, którą odmianę wybrać. Możesz je piec, gotować, smażyć, dodawać do zup, robić farsze. Są średnio mączyste i średnio twarde, co sprawia, że są tak uniwersalne.
Znane odmiany ziemniaków typu B: Irga, Irys, Flaming, Orlik, Sante, Colette, Nandina, Red Sonia, Bellarosa, Ewelina.

Obraz

Typ C - mączysty

Ziemniaki tego typu zawierają w sobie najwięcej skrobi- po ugotowaniu stają się dość sypkie. Dzięki temu znajdą idealne zastosowanie tam, gdzie wymagana jest jednolita masa.
Znane odmiany tego typu ziemniaków to Bryza, Gracja, Ibis, Tajfun, Honorata, Centa, Grot.

Możesz z nich przygotować placki ziemniaczane, ziołowe kopytka i kremowe puree do klopsików

Obraz

Wbrew obiegowej opinii ziemniaki są bardzo bardzo zdrowym warzywem: zawierają potas, magnez, żelazo, wapń i fosfor. Poza tym są źródłem witamin A, B1, B2, B3, B6, C, E, K i PP. W ziemniakach znajduje się też błonnik pokarmowy. Chyba warto sięgać po nie częściej i nie bać się ich w swojej diecie.

Obraz
Jesteś fanem ziemniaków? Jaka jest Twoja ulubiona potrawa z ich udziałem?
Wybrane dla Ciebie