WAŻNE
TERAZ

Mejza jechał 200 km/h. Został zatrzymany

3 najpopularniejsze typy ziemniaków. Każdy z nich ma inne właściwości i zastosowanie w kuchni

Ziemniak ziemniakowi nierówny! Przyznaję, że zanim odkryłam, że istnieją różne odmiany ziemniaków wybierałam pierwsze lepsze z brzegu. Dopiero po rozgryzieniu ich małej tajemnicy dostrzegłam różnicę. Zobacz, jakie ziemniaki wybrać!

Obrazek
Ewa

Istnieje ponad 10 000 odmian ziemniaków

Ziemniak to polski król obiadowy. Gości bardzo często na naszych stołach, chociaż tak naprawdę pojawił się dopiero w XVI wieku, przywieziony przez Hiszpanów. Obecnie szacuje się, że statystyczny Polak zjada w ciągu roku ponad 100 kg tej bulwy. Ten wynik nawet nie dziwi: ziemniaki zjadamy same, w postaci frytek, puree, w zupie, w różnych zapiekankach- opcji jest naprawdę mnóstwo.

Obrazek

Do najbardziej popularnych odmian w Polsce należą: Irga, Vineta, Agata, Irys, Lord

I właśnie je spotykamy najczęściej w sklepach. Jeśli jednak nie masz pamięci do nazw (podobnie jak i ja) opracowano prosty system klasyfikacji ziemniaków, który na pewno zapamiętasz. Wyróżnia się 3 typy: A, B i C.

Typ A - sałatkowy

Ziemniaki należące do tej grupy są zdecydowanie najtwardsze, mają dużo wody i mało skrobi. Dzięki temu świetnie trzymają swoją strukturę i ciężej je rozgotować. Sprawdzą się nie tylko do sałatek ale też do zup, zapiekanek i do smażenia.
Znane odmiany ziemniaków typu A to Belana, Bellinda, Ditta, Denar, Lord Sante Velux, Vineta.

Co możesz z nich wyczarować? Fantastyczną zapiekankę z szynką i serem, sałatkę z ziemniakami i bobem czy też ziemniaczaną tartę.

Obrazek

Typ B - uniwersalny

Idealny typ, jeśli nie wiesz, którą odmianę wybrać. Możesz je piec, gotować, smażyć, dodawać do zup, robić farsze. Są średnio mączyste i średnio twarde, co sprawia, że są tak uniwersalne.
Znane odmiany ziemniaków typu B: Irga, Irys, Flaming, Orlik, Sante, Colette, Nandina, Red Sonia, Bellarosa, Ewelina.

Obrazek

Typ C - mączysty

Ziemniaki tego typu zawierają w sobie najwięcej skrobi- po ugotowaniu stają się dość sypkie. Dzięki temu znajdą idealne zastosowanie tam, gdzie wymagana jest jednolita masa.
Znane odmiany tego typu ziemniaków to Bryza, Gracja, Ibis, Tajfun, Honorata, Centa, Grot.

Możesz z nich przygotować placki ziemniaczane, ziołowe kopytka i kremowe puree do klopsików

Obrazek

Wbrew obiegowej opinii ziemniaki są bardzo bardzo zdrowym warzywem: zawierają potas, magnez, żelazo, wapń i fosfor. Poza tym są źródłem witamin A, B1, B2, B3, B6, C, E, K i PP. W ziemniakach znajduje się też błonnik pokarmowy. Chyba warto sięgać po nie częściej i nie bać się ich w swojej diecie.

Obrazek
Jesteś fanem ziemniaków? Jaka jest Twoja ulubiona potrawa z ich udziałem?
Wybrane dla Ciebie
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Przez lata był symbolem biedy, uznano go też za niezdrowy. Dziś wiemy, że to duży błąd
Przez lata był symbolem biedy, uznano go też za niezdrowy. Dziś wiemy, że to duży błąd