Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm

Czosnek to warzywo, bez którego nie wyobrażam sobie kuchni. Dodaję go do zup, sałatek i robię z niego sos czosnkowy. Ostatnio bardziej zaczęłam zastanawiać się, jak wpływa na mój organizm.

Czosnek to naturalny antybiotykCzosnek to naturalny antybiotyk
Źródło zdjęć: © Adobe
Paulina Hermann

Czosnek to naturalny antybiotyk, a jego właściwości znane są od wielu lat i cały czas potwierdzane przez liczne badania naukowe. Nie jest to jednak jego jedyna zaleta, bo to warzywo wspiera organizm niemalże na każdym kroku. Warto po niego sięgać regularnie, a szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Pamiętaj, by go rozgnieść i chwilę poczekać, bo właśnie po tym czasie związki zaczną działać jeszcze intensywniej.

Kurczakobagiety lepsze niż hot dogi ze stacji. Zjedz na gorąco lub na zimno

Dlaczego warto jeść czosnek?

Allicyna, którą znajdziemy w tym warzywie, ma ogromną moc. Działa jednak dopiero, gdy rozgnieciesz warzywo. Wspiera serce, wzmacnia odporność i pomaga w walce z wolnymi rodnikami. Mówi się o tym, że pomaga w redukowaniu prawdopodobieństwa zachorowania na choroby cywilizacyjne.

Jak działa czosnek?

  • jako naturalny antybiotyk działa przeciwwirusowo, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie,
  • obniża ciśnienie krwi i chroni naczynia krwionośne,
  • neutralizuje stany zapalne,
  • bierze udział w regulacji poziomu glukozy,
  • wspiera pracę jelit, ułatwiając trawienie.

Jest zdrowy, ale nie każdy może po niego sięgać

Jeśli nie masz żadnych problemów, możesz spożywać maksymalnie dwa ząbki czosnku dziennie. Taka ilość wpływa pozytywnie na organizm i chroni przed przeziębieniem. Jednak dla niektórych osób nawet taka ilość to za dużo. Na czosnek powinni uważać:

  • alergicy,
  • osoby zażywające leki przeciwzakrzepowe,
  • osoby zmagające się z chorobami jelit lub żołądka, na przykład IBS (zespół jelita drażliwego) lub SIBO (przerost bakterii w jelicie cienkim),
  • niskociśnieniowcy,
  • osoby przed zabiegami chirurgicznymi.

Istnieje też i jest rozpowszechniany mit na temat tego, że zjedzenie czosnku przez matkę karmiącą sprawia, że niemowlę odrzuca pierś. Badanie "Maternal diet alters the sensory qualities of human milk and nursling’s behavior" pokazało, że dzieci chętniej piły mleko, gdy wyczuły nutę czosnkową. Kolejne badania potwierdziły tę zależność.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci