Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm

Czosnek to warzywo, bez którego nie wyobrażam sobie kuchni. Dodaję go do zup, sałatek i robię z niego sos czosnkowy. Ostatnio bardziej zaczęłam zastanawiać się, jak wpływa na mój organizm.

Czosnek to naturalny antybiotykCzosnek to naturalny antybiotyk
Źródło zdjęć: © Adobe
Paulina Hermann

Czosnek to naturalny antybiotyk, a jego właściwości znane są od wielu lat i cały czas potwierdzane przez liczne badania naukowe. Nie jest to jednak jego jedyna zaleta, bo to warzywo wspiera organizm niemalże na każdym kroku. Warto po niego sięgać regularnie, a szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Pamiętaj, by go rozgnieść i chwilę poczekać, bo właśnie po tym czasie związki zaczną działać jeszcze intensywniej.

Kurczakobagiety lepsze niż hot dogi ze stacji. Zjedz na gorąco lub na zimno

Dlaczego warto jeść czosnek?

Allicyna, którą znajdziemy w tym warzywie, ma ogromną moc. Działa jednak dopiero, gdy rozgnieciesz warzywo. Wspiera serce, wzmacnia odporność i pomaga w walce z wolnymi rodnikami. Mówi się o tym, że pomaga w redukowaniu prawdopodobieństwa zachorowania na choroby cywilizacyjne.

Jak działa czosnek?

  • jako naturalny antybiotyk działa przeciwwirusowo, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie,
  • obniża ciśnienie krwi i chroni naczynia krwionośne,
  • neutralizuje stany zapalne,
  • bierze udział w regulacji poziomu glukozy,
  • wspiera pracę jelit, ułatwiając trawienie.

Jest zdrowy, ale nie każdy może po niego sięgać

Jeśli nie masz żadnych problemów, możesz spożywać maksymalnie dwa ząbki czosnku dziennie. Taka ilość wpływa pozytywnie na organizm i chroni przed przeziębieniem. Jednak dla niektórych osób nawet taka ilość to za dużo. Na czosnek powinni uważać:

  • alergicy,
  • osoby zażywające leki przeciwzakrzepowe,
  • osoby zmagające się z chorobami jelit lub żołądka, na przykład IBS (zespół jelita drażliwego) lub SIBO (przerost bakterii w jelicie cienkim),
  • niskociśnieniowcy,
  • osoby przed zabiegami chirurgicznymi.

Istnieje też i jest rozpowszechniany mit na temat tego, że zjedzenie czosnku przez matkę karmiącą sprawia, że niemowlę odrzuca pierś. Badanie "Maternal diet alters the sensory qualities of human milk and nursling’s behavior" pokazało, że dzieci chętniej piły mleko, gdy wyczuły nutę czosnkową. Kolejne badania potwierdziły tę zależność.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie

Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego