Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego

O ile burgery z popularnych sieciówek często nie zachęcają wyglądem i mają wątpliwy skład, o tyle te przygotowane samodzielnie w domu mogą naprawdę zaskoczyć — zwłaszcza gdy zamiast klasycznego kotleta sięgniemy po mięso, które być może nie jest najbardziej oczywistym wyborem, ale po spróbowaniu na długo zapada w pamięć.

Gdy mam ochotę na burgery robię teGdy mam ochotę na burgery robię te
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Najczęściej burgery kojarzą się z okrągłym kotletem, ale dziś skupimy się na popularnej alternatywie, czyli szarpanej wołowinie. Ta wersja podbiła serca wielu smakoszy na całym świecie, przede wszystkim dzięki wyjątkowej soczystości mięsa. Kawałki wołowiny obtoczone w sosie mają znacznie więcej smaku niż tradycyjne kotlety, szczególnie gdy mięso łączysz bezpośrednio z sosem, zamiast po prostu smarować nim mięso lub bułkę, jak to zwykle bywa w burgerach.

Kurczak w carpionie. Usmażone mięso w panierce trzeba zamarynować

Burger z szarpaną wołowiną

To kanapka z długo pieczoną i rozdzieraną na kawałki wołowiną, obtoczoną sosem i podawaną w bułce z ulubionymi dodatkami. Przy przygotowywaniu szarpanej wołowiny najważniejsza jest cierpliwość – tego nie da się przyspieszyć. Mięso musi długo się dusić, by stało się tak miękkie, że niemal samo rozpadnie się pod widelcem, dopiero wtedy będzie odpowiednio przygotowane. Następnie należy wymieszać je z solidną porcją sosu BBQ, ponieważ to właśnie wtedy nabiera wyrazistego smaku który idealnie komponuje się z chrupiącą bułką i świeżymi dodatkami.

Przepis na burgera z szarpaną wołowiną

Składniki:

  • 1 kg wołowiny,
  • 200 ml bulionu wołowego,
  • 150 ml gotowego sosu BBQ,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 bułki do burgerów,
  • 4 liście sałaty,
  • 3 ogórki konserwowe,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu

Sposób przygotowania

  1. Wołowinę pokrój na większe kawałki.
  2. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj i zeszklij na niewielkiej ilości tłuszczu w dużym garnku lub na głębokiej patelni.
  3. Dodaj mięso, dopraw słodką papryką, szczyptą soli i pieprzu, a następnie wlej bulion.
  4. Przykryj i duś na małym ogniu przez około 3-4 godziny, aż mięso będzie miękkie i zacznie się rozpadać.
  5. Gdy będzie gotowe, zdejmij pokrywkę i zwiększ ogień, aby odparować nadmiar płynu, po czym zdejmij z ognia, rozdrobnij mięso widelcami i wymieszaj je z sosem BBQ tak, aby dokładnie je obtoczyć.
  6. Ogórki konserwowe pokrój w cienkie plasterki, a czerwoną cebulę w krążki.
  7. Bułki przekrój i lekko podpiecz, np. na suchej patelni lub w piekarniku.
  8. Na spodzie każdej bułki ułóż liść sałaty, porcję szarpanej wołowiny w BBQ, plasterki ogórka i cebuli, przykryj górną częścią bułki i podawaj od razu, najlepiej na ciepło.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Francuska tarta z sezonowym owocem. Przez całą jesień podaję ją na kolacje
Francuska tarta z sezonowym owocem. Przez całą jesień podaję ją na kolacje
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Turecki przysmak zamknięty w tradycyjnym polskim cieście. Te pierogi są bezkonkurencyjne
Turecki przysmak zamknięty w tradycyjnym polskim cieście. Te pierogi są bezkonkurencyjne