Szarpana wieprzowina króluje w moim domu. Rodzinie tak smakuje, że robię kilka razy w tygodniu
Dzisiaj chcę się z tobą podzielić przepisem dla cierpliwych. Szarpana wieprzowina nie jest daniem ekspresowym, ale oczekiwanie zostaje wynagrodzone niebywale pysznym i delikatnym mięsem. Kluczem do najlepszego smaku jest oczywiście marynata i czas pieczenia.
10.05.2024 08:16
Takie dni lubię najbardziej. Dużo czasu na oddawanie się kulinarnemu hobby wykorzystuję absolutnie bezwzględnie, marynując solidny kawałek łopatki wieprzowej i piekąc go łącznie przez 3,5 godziny. To i tak wersja ekspresowa jak na szarpaną wieprzowinę — niektórzy robią to znacznie dłużej. U mnie za to długo "leżakuje", bo w marynacie trzymam ją przez 9 godzin.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Efektem tego wszystkiego jest naprawdę boski obiad, który serwuję z surówką i purée ziemniaczanym. Mięso? Coś wspaniałego. To, co zostaje po obiedzie, zawsze wykorzystuję po swojemu. Szarpana wieprzowina smakuje rewelacyjnie jako główny składnik sycących kanapek z sałatą i colesławem. Takie przekąski mógłbym wcinać bez końca. Gdyby tylko czas pozwalał...
Szarpana wieprzowina
Składniki:
- 1,5 kg łopatki wieprzowej,
- 4,5 łyżki soli,
- 20 g cukru,
- 5 ząbków czosnku,
- kilka ziaren czarnego pieprzu,
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki,
- szczypta pieprzu cayenne,
- 1/2 cytryny,
- 1 cebula,
- 5 liści laurowych,
- oliwa z oliwek do smażenia,
- 2 l wody,
- Dodatkowo: kmin, czosnek granulowany, jeszcze trochę słodkiej papryki.
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlej litr wody. Dodaj sól, pieprz, pieprz cayenne, słodką paprykę i cukier. Włóż również ząbki czosnku i skórkę z połowy cytryny (obraną, nie trzyj jej). Wlej również wyciśnięty z owocu sok.
- Zagotuj tę mieszankę, a następnie dodaj drugi litr wody. Ostudź, a potem zanurz w solance wieprzowinę i odstaw na 8-9 godzin.
- Po tym czasie pokrój cebulę w piórka i zeszklij na patelni. Obsmaż również mięso z każdej strony.
- Przełóż wieprzowiną i cebulę do naczynia żaroodpornego. Przykryj i wstaw do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika. Piecz przez 3,5 godziny. Na koniec, za pomocą widelców rozdziel mięso (będzie mięciutkie, więc nie będziesz miał z tym problemów), uzyskując "poszarpaną" konsystencję. Podawaj posypane kminem rzymskim i czosnkiem granulowanym. Smacznego!