Szarpana wieprzowina króluje w moim domu. Rodzinie tak smakuje, że robię kilka razy w tygodniu

Szarpana wieprzowina - prawdziwy kulinarny skarb
Szarpana wieprzowina - prawdziwy kulinarny skarb
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Sławomir Fajer

10.05.2024 08:16

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Dzisiaj chcę się z tobą podzielić przepisem dla cierpliwych. Szarpana wieprzowina nie jest daniem ekspresowym, ale oczekiwanie zostaje wynagrodzone niebywale pysznym i delikatnym mięsem. Kluczem do najlepszego smaku jest oczywiście marynata i czas pieczenia.

Takie dni lubię najbardziej. Dużo czasu na oddawanie się kulinarnemu hobby wykorzystuję absolutnie bezwzględnie, marynując solidny kawałek łopatki wieprzowej i piekąc go łącznie przez 3,5 godziny. To i tak wersja ekspresowa jak na szarpaną wieprzowinę — niektórzy robią to znacznie dłużej. U mnie za to długo "leżakuje", bo w marynacie trzymam ją przez 9 godzin.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Efektem tego wszystkiego jest naprawdę boski obiad, który serwuję z surówką i purée ziemniaczanym. Mięso? Coś wspaniałego. To, co zostaje po obiedzie, zawsze wykorzystuję po swojemu. Szarpana wieprzowina smakuje rewelacyjnie jako główny składnik sycących kanapek z sałatą i colesławem. Takie przekąski mógłbym wcinać bez końca. Gdyby tylko czas pozwalał...

Szarpana wieprzowina

Składniki:

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej,
  • 4,5 łyżki soli,
  • 20 g cukru,
  • 5 ząbków czosnku,
  • kilka ziaren czarnego pieprzu,
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki,
  • szczypta pieprzu cayenne,
  • 1/2 cytryny,
  • 1 cebula,
  • 5 liści laurowych,
  • oliwa z oliwek do smażenia,
  • 2 l wody,
  • Dodatkowo: kmin, czosnek granulowany, jeszcze trochę słodkiej papryki.
Szarpana wieprzowina to pyszny smak i doskonała konsystencja
Szarpana wieprzowina to pyszny smak i doskonała konsystencja© Pexels | Alesia Kozik

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlej litr wody. Dodaj sól, pieprz, pieprz cayenne, słodką paprykę i cukier. Włóż również ząbki czosnku i skórkę z połowy cytryny (obraną, nie trzyj jej). Wlej również wyciśnięty z owocu sok.
  2. Zagotuj tę mieszankę, a następnie dodaj drugi litr wody. Ostudź, a potem zanurz w solance wieprzowinę i odstaw na 8-9 godzin.
  3. Po tym czasie pokrój cebulę w piórka i zeszklij na patelni. Obsmaż również mięso z każdej strony.
  4. Przełóż wieprzowiną i cebulę do naczynia żaroodpornego. Przykryj i wstaw do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika. Piecz przez 3,5 godziny. Na koniec, za pomocą widelców rozdziel mięso (będzie mięciutkie, więc nie będziesz miał z tym problemów), uzyskując "poszarpaną" konsystencję. Podawaj posypane kminem rzymskim i czosnkiem granulowanym. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także