Dodaj łyżeczkę do wody i wypij przed snem. Boczki znikną raz‑dwa
Kmin rzymski (nie mylić z kminkiem) poza tym, że jest niezwykle aromatyczną, pełną smaku przyprawą, należy również do naturalnych preparatów łagodzących problemy z trawieniem oraz przyspieszających metabolizm. Jeśli nie wiesz, jak wdrożyć tę egzotyczną przyprawę do codziennego jadłospisu, po prostu zaparz ją jak herbatę. Efekty stosowania takiej mikstury będą widoczne gołym okiem.
16.01.2024 | aktual.: 16.01.2024 11:10
Lecznicza moc kminu rzymskiego jest niezaprzeczalna. Warto również dodać też, że pobudza metabolizm i przyspiesza procesy odchudzania. Ale nie tylko dla tej właściwości warto wdrożyć kumin do swojej diety.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dlaczego warto pić wodę z kminem rzymskim?
Picie wody z kminem rzymskim stymuluje produkcję enzymów trawiennych i działa jak naturalny środek przeczyszczający. Pomaga to w regulacji procesu trawienia i przeciwdziała zaparciom. Co więcej, kumin jest pomocny w procesie odchudzania, ponieważ przyspiesza metabolizm i pomaga w detoksykacji organizmu. Jedna łyżeczka kuminu zawiera zaledwie 8 kalorii, co czyni go idealnym dodatkiem do diety osób dbających o linię.
Kumin jest również znany ze swoich silnych właściwości antyrakowych. Przeciwutleniacze zawarte w kuminie chronią nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które są jednym z głównych czynników prowadzących do rozwoju chorób przewlekłych, takich jak choroby serca, cukrzyca czy niektóre rodzaje nowotworów. Badania naukowe sugerują, że regularne spożywanie kuminu może poprawić profil lipidowy i obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
Jak przygotować odchudzającą wodę z kuminem? Wystarczy zalać litrem wrzątku dwie łyżeczki nasion kminu rzymskiego. Następnie należy odstawić na ok. 10 minut, by mogły się zaparzyć, a po tym całość dobrze jest odcedzić. Tak przygotowany napar należy pić dwa razy dziennie, rano na czczo i wieczorem przed snem.
Zobacz także
Właściwości kminu rzymskiego. Przyprawa wspiera odchudzanie
Badacze z Iranu przeprowadzili szczegółowe badania na kuminie. W ramach eksperymentu, w którym wzięło udział 88 osób zmagających się z nadwagą i otyłością, przez trzy miesiące wszyscy uczestnicy byli pod ścisłym nadzorem dietetyków i spożywali o 500 kalorii mniej niż zwykle. Naukowcy podzielili uczestników na dwie grupy. W jednej z nich część osób dodatkowo codziennie spożywała jedną łyżeczkę mielonego kminu rzymskiego w swoich posiłkach.
Po upływie trzech miesięcy okazało się, że osoby, które codziennie dodawały do swojej diety kumin, straciły ponad kilogram więcej na wadze niż reszta uczestników. Co więcej, dzięki regularnemu spożywaniu aromatycznej przyprawy, straciły one więcej tkanki tłuszczowej – aż 14,6 proc., podczas gdy pozostali uczestnicy stracili jedynie 4,9 proc. tłuszczu.
Ponadto u uczestników, którzy codziennie spożywali łyżeczkę tej przyprawy, poziom trójglicerydów obniżył się o 23 punkty (w porównaniu do obniżenia o 5 punktów u pozostałych uczestników). Zauważono również spadek poziomu "złego" cholesterolu LDL.