Dodaj łyżeczkę do wody i wypij przed snem. Boczki znikną raz-dwa

Kmin rzymski (nie mylić z kminkiem) poza tym, że jest niezwykle aromatyczną, pełną smaku przyprawą, należy również do naturalnych preparatów łagodzących problemy z trawieniem oraz przyspieszających metabolizm. Jeśli nie wiesz, jak wdrożyć tę egzotyczną przyprawę do codziennego jadłospisu, po prostu zaparz ją jak herbatę. Efekty stosowania takiej mikstury będą widoczne gołym okiem.

Woda z kminem rzymskim poprawi trawienie Woda z kminem rzymskim poprawi trawienie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Lecznicza moc kminu rzymskiego jest niezaprzeczalna. Warto również dodać też, że pobudza metabolizm i przyspiesza procesy odchudzania. Ale nie tylko dla tej właściwości warto wdrożyć kumin do swojej diety.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlet drobiowy w takim wydaniu stał się hitem w moim domu. U ciebie będzie tak samo

Dlaczego warto pić wodę z kminem rzymskim?

Picie wody z kminem rzymskim stymuluje produkcję enzymów trawiennych i działa jak naturalny środek przeczyszczający. Pomaga to w regulacji procesu trawienia i przeciwdziała zaparciom. Co więcej, kumin jest pomocny w procesie odchudzania, ponieważ przyspiesza metabolizm i pomaga w detoksykacji organizmu. Jedna łyżeczka kuminu zawiera zaledwie 8 kalorii, co czyni go idealnym dodatkiem do diety osób dbających o linię.

Kumin jest również znany ze swoich silnych właściwości antyrakowych. Przeciwutleniacze zawarte w kuminie chronią nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które są jednym z głównych czynników prowadzących do rozwoju chorób przewlekłych, takich jak choroby serca, cukrzyca czy niektóre rodzaje nowotworów. Badania naukowe sugerują, że regularne spożywanie kuminu może poprawić profil lipidowy i obniżyć poziom cholesterolu we krwi.

Jak przygotować odchudzającą wodę z kuminem? Wystarczy zalać litrem wrzątku dwie łyżeczki nasion kminu rzymskiego. Następnie należy odstawić na ok. 10 minut, by mogły się zaparzyć, a po tym całość dobrze jest odcedzić. Tak przygotowany napar należy pić dwa razy dziennie, rano na czczo i wieczorem przed snem.

Kmin rzymski (kumin)
Kmin rzymski (kumin) © Pixabay

Właściwości kminu rzymskiego. Przyprawa wspiera odchudzanie

Badacze z Iranu przeprowadzili szczegółowe badania na kuminie. W ramach eksperymentu, w którym wzięło udział 88 osób zmagających się z nadwagą i otyłością, przez trzy miesiące wszyscy uczestnicy byli pod ścisłym nadzorem dietetyków i spożywali o 500 kalorii mniej niż zwykle. Naukowcy podzielili uczestników na dwie grupy. W jednej z nich część osób dodatkowo codziennie spożywała jedną łyżeczkę mielonego kminu rzymskiego w swoich posiłkach.

Po upływie trzech miesięcy okazało się, że osoby, które codziennie dodawały do swojej diety kumin, straciły ponad kilogram więcej na wadze niż reszta uczestników. Co więcej, dzięki regularnemu spożywaniu aromatycznej przyprawy, straciły one więcej tkanki tłuszczowej – aż 14,6 proc., podczas gdy pozostali uczestnicy stracili jedynie 4,9 proc. tłuszczu.

Ponadto u uczestników, którzy codziennie spożywali łyżeczkę tej przyprawy, poziom trójglicerydów obniżył się o 23 punkty (w porównaniu do obniżenia o 5 punktów u pozostałych uczestników). Zauważono również spadek poziomu "złego" cholesterolu LDL.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"