Obiadowe miseczki z kurczakiem i warzywami. Prosta zapiekanka bez foremki
Miseczki z kurczakiem, papryką, pomidorami i serem w masie śmietankowo-jajecznej to prosty przepis na zapiekankę, do której nie potrzebujesz specjalnych foremek.
Kiedy brakuje mi pomysłu na obiad, chętnie sięgam wtedy po zapiekanki. Można tam połączyć różne rodzaje mięsa, warzyw, makaron czy ziemniaki i zalać całość sosem pomidorowym lub masą jajeczną. Moim ostatnim odkryciem są obiadowe miseczki z piersią kurczaka, papryką i pomidorami. Do ich przygotowania nie potrzebuję nawet specjalnych foremek, bo całość zapiekam w folii aluminiowej. Przepis jest prosty w przygotowaniu, a gotowe danie pyszne i sycące. Po 25 minutach w piekarniku obiad dla całej rodziny jest już gotowy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Miseczki obiadowe z kurczakiem
Składniki:
Masa jajeczna:
- 5 jaj,
- 150 g śmietany 18%,
- łyżka słodkiej papryki,
- łyżeczka suszonego czosnku,
- łyżeczka kminu rzymskiego,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- 1.5 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu.
Reszta składników:
- 2 filety z piersi z kurczaka,
- czerwona papryka,
- żółta papryka,
- zielona papryka,
- czerwona cebula,
- 400 g pomidorów krojonych z ziołami,
- 200 g tartego cheddara.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Zaczynam od przygotowania masy, którą zaleję później składniki. Do miski wbijam jajka, dodaję śmietanę, słodką paprykę, kmin rzymski, suszony czosnek, ostrą paprykę oraz sól i pieprz. Całość dokładnie mieszam.
Krok 2: Piersi z kurczaka kroję w średniej wielkości kostkę. Dorzucam pokrojoną w paski paprykę oraz cebulę w piórach. Wlewam przygotowaną masę jajeczną i całość mieszam.
Krok 3: Folię aluminiową owijam wokół podstawy dzbanka, miarki lub innego naczynia, tworząc kształt miseczki. Układam je na blaszce do pieczenia i wypełniam masą z kurczakiem i jajkami. Na wierzchu rozprowadzam pomidory krojone z pomidorami i posypuję całość startym serem. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piekę przez około 25 minut.
Krok 4: Gotowe zapiekanki posypuję posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Serwuję na ciepło. Smacznego!