Obiadowe miseczki z kurczakiem i warzywami. Prosta zapiekanka bez foremki
Miseczki z kurczakiem, papryką, pomidorami i serem w masie śmietankowo-jajecznej to prosty przepis na zapiekankę, do której nie potrzebujesz specjalnych foremek.
07.10.2023 08:26
Kiedy brakuje mi pomysłu na obiad, chętnie sięgam wtedy po zapiekanki. Można tam połączyć różne rodzaje mięsa, warzyw, makaron czy ziemniaki i zalać całość sosem pomidorowym lub masą jajeczną. Moim ostatnim odkryciem są obiadowe miseczki z piersią kurczaka, papryką i pomidorami. Do ich przygotowania nie potrzebuję nawet specjalnych foremek, bo całość zapiekam w folii aluminiowej. Przepis jest prosty w przygotowaniu, a gotowe danie pyszne i sycące. Po 25 minutach w piekarniku obiad dla całej rodziny jest już gotowy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Miseczki obiadowe z kurczakiem
Składniki:
Masa jajeczna:
- 5 jaj,
- 150 g śmietany 18%,
- łyżka słodkiej papryki,
- łyżeczka suszonego czosnku,
- łyżeczka kminu rzymskiego,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- 1.5 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu.
Reszta składników:
- 2 filety z piersi z kurczaka,
- czerwona papryka,
- żółta papryka,
- zielona papryka,
- czerwona cebula,
- 400 g pomidorów krojonych z ziołami,
- 200 g tartego cheddara.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Zaczynam od przygotowania masy, którą zaleję później składniki. Do miski wbijam jajka, dodaję śmietanę, słodką paprykę, kmin rzymski, suszony czosnek, ostrą paprykę oraz sól i pieprz. Całość dokładnie mieszam.
Krok 2: Piersi z kurczaka kroję w średniej wielkości kostkę. Dorzucam pokrojoną w paski paprykę oraz cebulę w piórach. Wlewam przygotowaną masę jajeczną i całość mieszam.
Krok 3: Folię aluminiową owijam wokół podstawy dzbanka, miarki lub innego naczynia, tworząc kształt miseczki. Układam je na blaszce do pieczenia i wypełniam masą z kurczakiem i jajkami. Na wierzchu rozprowadzam pomidory krojone z pomidorami i posypuję całość startym serem. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piekę przez około 25 minut.
Krok 4: Gotowe zapiekanki posypuję posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Serwuję na ciepło. Smacznego!