PrzepisGrillZamiast kiełbasy i karkówki grilluję zupełnie inne produkty. Poznaj najlepsze przepisy na majówkę

Zamiast kiełbasy i karkówki grilluję zupełnie inne produkty. Poznaj najlepsze przepisy na majówkę

Grillowane mięso i owoce
Grillowane mięso i owoce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Justlight
24.04.2024 09:23, aktualizacja: 24.04.2024 13:16

Sezon na grillowanie właśnie się rozpoczyna. Co roku na ruszt trafiają kiełbaski, karkówki, steki czy szaszłyki, ale może tym razem warto zaskoczyć gości czymś zupełnie nowym? Wypróbuj przepisy na nieoczywiste potrawy z grilla i spraw, by wszyscy wspominali je przez najbliższy rok.

Co na grilla oprócz tradycyjnych dań?

Maj to czas wzmożonego grillowania — nie ma co do tego cienia wątpliwości. Właśnie w tym miesiącu Polacy rozpoczynają sezon na spotkania na świeżym powietrzu i wspólne biesiadowanie przy suto zastawionych stołach.

Uwielbiamy kiełbaski, szaszłyki, karkówki czy steki zdjęte prosto z grilla. Jednak może pora nieco urozmaicić majówkowe menu i sięgnąć po coś zupełnie nowego, a wręcz nieoczywistego? Co powiesz na pizzę z grilla lub grillowaną quesadillę? To niemal pewne, że każdy, kto ich spróbuje, będzie po prostu zachwycony. Możesz pójść też o krok dalej i przygotować przepyszny deser z grilla. Możliwości jest naprawdę wiele. Oto kilka moich ulubionych propozycji. Zainteresowany?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Quesadilla z grilla

Quesadilla to danie meksykańskie, które stało się popularne na całym świecie. Jest szybkie w przygotowaniu i bardzo poręczne. Dlaczego by nie przygotować go w grillowanej wersji? Farsz zrobisz wcześniej z ulubionych dodatków. Później wystarczy tylko podgrzać placki na ruszcie i wypełnić je warzywami oraz serem.

Grillowana quesadilla z warzywami
Grillowana quesadilla z warzywami© Adobe Stock | Photographer: George Dolgikh

Składniki:

  • 8 tortilli,
  • ulubiony żółty ser,
  • czerwona papryka,
  • pieczarki,
  • kukurydza w puszce,
  • czerwona fasola w puszce,
  • sól,
  • pieprz,
  • oregano,
  • słodka papryka,
  • ¼ łyżeczki kuminu.

Sposób przygotowania:

  1. Kukurydzę oraz fasolę odcedź i dokładnie opłucz. Pozostaw na sicie. Resztę warzyw drobno pokrój i podsmaż. Na sam koniec dopraw do smaku. Ser zetrzyj na tarce.
  2. Gdy chcesz już przygotowywać quesadillę, połóż tortillę na grillu, następnie posyp ją serem.
  3. Teraz czas na przygotowany wcześniej farsz. Rozłóż go równomiernie na placku. Nie zapomnij o dodaniu odrobiny kukurydzy oraz czerwonej fasoli. Wierzch posyp jeszcze raz serem.
  4. Tak przygotowaną tortillę złóż na pół i przewróć na drugą stronę. Grilluj jeszcze kilka minut.
  5. Po zdjęciu z grilla, przekrój na pół.

Krewetki z grilla

Krewetki z grilla w postaci szaszłyków sprawdzą się, jeśli zależy ci, aby zrobić wrażenie na swoich gościach. Orientalna marynata sprawia, że owoce morza będą chrupiące i złociste na zewnątrz, za to w środku zaskoczą soczystością i głębią smaku.

Szaszłyki z grillowanymi krewetkami
Szaszłyki z grillowanymi krewetkami © Adobe Stock

Składniki:

  • 500 g krewetek,
  • 1 cytryna,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 30 ml miodu,
  • 15 ml oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • mała papryczka chilli,
  • 1 cm korzenia imbiru,
  • pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania krewetek. Dokładnie je opłucz, oczyść i osusz za pomocą ręcznika papierowego.
  2. Do miseczki drobno posiekaj imbir i papryczkę chilli, a czosnek przepuść przez praskę.
  3. Następnie dodaj miód, oliwę z oliwek, sos sojowy, sok z połowy cytryny i dopraw pieprzem.
  4. Przygotowane wcześniej krewetki włóż do marynaty i odstaw na przynajmniej godzinę.
  5. Po tym czasie nadziej krewetki na patyczki do szaszłyków. Posmaruj je jeszcze za pomocą pędzelka pozostałością marynaty.
  6. Grilluj około 3 minut z każdej strony.

Pizza z grilla

Być może się zdziwisz, ale pizza z grilla może być lepsza od tej, którą przygotowujesz w piekarniku. Grill osiąga wyższą temperaturę niż piekarnik, co sprawia, że ciasto szybciej wyrasta i jest bardziej chrupiące. Jednak jej pieczenie nie obędzie się bez specjalnego kamienia do pizzy.

Pizza pieczona na grillu
Pizza pieczona na grillu© Adobe Stock | Arina Habich

Składniki na ciasto:

  • 20 g drożdży świeżych,
  • 200 ml letniej wody,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 400 g mąki,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • solidna łyżeczka soli.

Składniki na farsz:

  • 4 łyżki przecieru pomidorowego,
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich,
  • 200 g startej mozzarelli,
  • pieczarki,
  • salami,
  • oliwki czarne.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie pizzy z grilla rozpocznij od zrobienia zaczynu drożdżowego. W miseczce lub większym kubku wymieszaj świeże drożdze z cukrem, łyżką mąki i 100 ml letniej wody. Odstaw na około 15 minut.
  2. Do dużej miski wsyp 400 g mąki i dodaj 100 ml letniej wody, oliwę z oliwek i sól. Nie zapomnij też o zaczynie.
  3. Ciasto wyrabiaj do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Na koniec przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na minimum 50 minut.
  4. Na grill nałóż kamień do pieczenia pizzy. Powinien nagrzać się do odpowiedniej temperatury w około 10-15 minut.
  5. Po tym czasie z wyrośniętego ciasta uformuj jedną dużą lub dwie małe pizze.
  6. Ciasto posmaruj przecierem pomidorowym, posyp startą mozzarellą i ułóż dodatki. Całość oprósz jeszcze ziołami prowansalskimi.

Brzoskwinie z grilla

Grillowane brzoskwinie będą idealnym deserem w czasie majówki. Przygotowuje się go bardzo łatwo i szybko, a dobre wrażenie pozostaje na długo. Delikatnie karmelizowane w czasie grillowania owoce z dodatkiem waniliowego serka to prawdziwe mistrzostwo kulinarne.

Grillowane brzoskwinie
Grillowane brzoskwinie© Adobe Stock | Dolgren

Składniki:

  • brzoskwinie,
  • 200 g mascarpone,
  • 1,5 łyżeczki pasty waniliowej,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • syrop z agawy lub miód,
  • orzechy włoskie i migdały,
  • oliwa z oliwek.

Sposób przygotowania:

  1. Serek mascarpone przełóż do miseczki i wymieszaj z pastą waniliową. Odstaw do lodówki na czas przygotowywania owoców.
  2. Brzoskwinie umyj, osusz, przekrój na pół i wyjmij pestki. Następnie posmaruj owoce oliwą z oliwek.
  3. Ułóż brzoskwinie na grillu i piecz z każdej strony po około 5 minut. Nie przejmuj się, kiedy na rozkrojonej części pojawią się ślady karmelizacji.
  4. W tym czasie posiekaj drobno orzechy. Jeśli chcesz, możesz je dodatkowo uprażyć na patelni.
  5. Brzoskwinie zdejmij z grilla i nałóż na nie przygotowany wcześniej serek waniliowy. Posyp orzechami i polej syropem z agawy lub miodem.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także