Idealnie gładkie purée ziemniaczane. To nie mleko jest jego sekretem

Wszyscy kochają purée ziemniaczane. A czy wiesz, jak je przygotować, żeby smakowało jak w restauracji? To bardzo proste, ale mleko nie będzie tu wystarczające. Tajemnica tkwi gdzie indziej.

Puree ziemniaczane jeszcze nigdy nie było smaczniejszePuree ziemniaczane jeszcze nigdy nie było smaczniejsze
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pixel-Shot

Ziemniaki to nadal najpopularniejszy dodatek skrobiowy do kotleta w naszym kraju. Osobiście kochamy je jak nic innego, a podanie ich z jajkiem sadzonym i koperkiem to w naszej opinii pełnoprawny obiad, który moglibyśmy jeść jak najczęściej. Oczywiście naszym ulubionym sposobem podania ziemniaków jest purée. Gładka, rozpływająca się w ustach masa rewelacyjnie łączy się z każdym rodzajem mięsa, sosu i surówki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Za każdym razem piekę pieczeń w worku. Następnie serwują ją z genialnym sosem

Przygotowanie purée jest oczywiście bajecznie łatwe, chociaż warto wiedzieć, za pomocą jakich produktów spożywczych uzyskać najbardziej kremową konsystencję. Większość osób dodaje do ziemniaków samo masło lub mleko. Czy na pewno to one stanowią o idealnym purée? Nie negujemy tego, ale jednocześnie mamy w tym temacie nieco odmienną wizję...

Dodatki do purée

Połączenie ugotowanych ziemniaków z mlekiem i masłem sprawia, że rozgniecione kartofle nabierają cudownej, aksamitnej konsystencji. Nie wszyscy jednak chcą dodawać te produkty do zdrowych ziemniaków. Na co jeszcze można postawić? Oczywiście na maślankę lub jogurt naturalny. Szczególnie niskotłuszczowe odmiany tych artykułów sprawią, że purée będzie gładkie, a nie potwornie tłuste.

Purée przygotuj z ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków
Purée przygotuj z ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków © Canva | Wounds_and_Cracks

Kolejnym produktem — czy może raczej trikiem — który można zastosować w przypadku purée, jest... woda. Ale nie taka zwykła. Chodzi o wodę, w której gotowały się nasze warzywa. Wystarczy odrobina, by cieszyć się świetną kremowością naszego ziemniaczanego dania.

Przyprawy do purée

W kwestii purée istotne okazują się także użyte przyprawy. Tu kucharskie metody są dość jasno określone. Do ziemniaczanej mieszanki używa się zwykle pieprzu, soli, gałki muszkatołowej i ewentualnie czosnku. Na koniec warto dorzucić trochę zieleniny: posiekany koperek lub natkę pietruszki. Te składniki sprawią, że purée będzie wybitnie smaczne!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Dodaj do pieczarek i zapiecz. Pierwsze znikną ze stołu
Dodaj do pieczarek i zapiecz. Pierwsze znikną ze stołu