Idealnie gładkie purée ziemniaczane. To nie mleko jest jego sekretem

Wszyscy kochają purée ziemniaczane. A czy wiesz, jak je przygotować, żeby smakowało jak w restauracji? To bardzo proste, ale mleko nie będzie tu wystarczające. Tajemnica tkwi gdzie indziej.

Puree ziemniaczane jeszcze nigdy nie było smaczniejszePuree ziemniaczane jeszcze nigdy nie było smaczniejsze
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pixel-Shot

Ziemniaki to nadal najpopularniejszy dodatek skrobiowy do kotleta w naszym kraju. Osobiście kochamy je jak nic innego, a podanie ich z jajkiem sadzonym i koperkiem to w naszej opinii pełnoprawny obiad, który moglibyśmy jeść jak najczęściej. Oczywiście naszym ulubionym sposobem podania ziemniaków jest purée. Gładka, rozpływająca się w ustach masa rewelacyjnie łączy się z każdym rodzajem mięsa, sosu i surówki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Za każdym razem piekę pieczeń w worku. Następnie serwują ją z genialnym sosem

Przygotowanie purée jest oczywiście bajecznie łatwe, chociaż warto wiedzieć, za pomocą jakich produktów spożywczych uzyskać najbardziej kremową konsystencję. Większość osób dodaje do ziemniaków samo masło lub mleko. Czy na pewno to one stanowią o idealnym purée? Nie negujemy tego, ale jednocześnie mamy w tym temacie nieco odmienną wizję...

Dodatki do purée

Połączenie ugotowanych ziemniaków z mlekiem i masłem sprawia, że rozgniecione kartofle nabierają cudownej, aksamitnej konsystencji. Nie wszyscy jednak chcą dodawać te produkty do zdrowych ziemniaków. Na co jeszcze można postawić? Oczywiście na maślankę lub jogurt naturalny. Szczególnie niskotłuszczowe odmiany tych artykułów sprawią, że purée będzie gładkie, a nie potwornie tłuste.

Purée przygotuj z ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków
Purée przygotuj z ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków © Canva | Wounds_and_Cracks

Kolejnym produktem — czy może raczej trikiem — który można zastosować w przypadku purée, jest... woda. Ale nie taka zwykła. Chodzi o wodę, w której gotowały się nasze warzywa. Wystarczy odrobina, by cieszyć się świetną kremowością naszego ziemniaczanego dania.

Przyprawy do purée

W kwestii purée istotne okazują się także użyte przyprawy. Tu kucharskie metody są dość jasno określone. Do ziemniaczanej mieszanki używa się zwykle pieprzu, soli, gałki muszkatołowej i ewentualnie czosnku. Na koniec warto dorzucić trochę zieleniny: posiekany koperek lub natkę pietruszki. Te składniki sprawią, że purée będzie wybitnie smaczne!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥